O româncă de 41 de ani, asistentă la un spital din Torino, a murit răpusă de coronavirus

Vești rele vin din Italia, unde o româncă de 41 de ani, asistentă la un spitalul din Torino, a murit răpusă de coronavirus. Mai multe cadre medicale, români sau străini, au ajuns pacienți după ce au luat virusul la locul de muncă.

separator

Ale două românce, asistente în Bologna, sunt internate după ce au dezvoltat forme grave de covid-19. Una dintre ele se simte acum ceva mai bine și a putut să povestească prin ce a trecut. Cealaltă este însă la terapie intensivă.

Vochita Olaru este din Gânjova, județul Dolj și lucrează în Italia ca asistentă de mai bine de 15 ani. Îngrijește pacienți bătrâni la un spital din Bologna și spune că de când s-a infectat trăiește un calvar.

În 19 martie a făcut puțină febră, spune ea. A fost dusă cu ambulanța la spital, unde a fost testată pentru covid-19, iar rezultatul a fost -surprinzător- negativ. Pe 25 martie, Voichița a fost transferată la alt spital, iar testul, de această dată, a ieșit pozitiv.

Voichița Olaru, asistent medical: „A evoluat foarte rău. Aveam febră în toate zilele. Din 28 de când m-au mutat aici a fost o agonie. Mi-a pus oxigen, au vrut să mă bage în terapie intensivă, dar Dumnezeu a făcut o minune într-o noapte și nu am mai intrat. Mi-au pus o pompă de antibiotic, legată 24/24 o țineam și la baie, injecții în burtă. 10 zile nu am putut să mănânc nimic, hidratată prin venă. Oxigenul mi l-au oprit câte puțin, nu odată, tot acum 3 zile.”

„Am crezut că boala asta e ca o răceală. De pe 28 până pe 4, 5 aprilie, mă păstrăm ca să pot să răspund fiicei mele la telefon, sunt în România. O să stau până pe 20 aprilie, până nu fac două tampoane nu-mi dă drumul, să fie diferență 48 de ore între ele. Și trebuie să fie negative, dacă iese unul pozitiv nu pot să plec”.

Alți 27 de asistenți, colegi de-ai ei, au fost testați pozitiv. Una dintre asistente, tot româncă, a dezvoltat o formă și mai urâtă a bolii, pentru că avea mai multe probleme de sănătate. „A fost în comă 20 de zile. Ieri a ieșit, au ținut-o câteva ore de a respirat cu plămânii ei, după au sedat-o din nou pentru că un plămân nu e perfect, dar au spus doctorii că nu mai e în pericol.”

O altă româncă, fosta colegă a celor două, susține că nepăsarea cu care reprezentanții spitalului au tratat pericolul la începutul epidemiei ar fi condus la îmbolnăvirea asistentelor.

Ileana Pulpă, asistent medical: „Aveau bătrâni mulți bolnavi cu temperatură și patronul respectiv nu le lasă nici cu măști cumpărate de ele. Chiar au cerut. Și abia când s-a întâmplat cu colega, care s-a dus la spital că nu mai putea să respire, au intrat controale în spital cu restricții, au separat bătrânii, au luat măsuri și au dat măști. Sunt 20 de muncitori care sunt pozitivi și bătrâni care au murit sunt vreo 18, tot pozitivi.”

44 de români au murit în diaspora din cauza coronavirusului. Oficial, circa 1,3 milioane de români lucrează în Italia.

sursa: www.stirileprotv.ro

Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie, turmeric sau cafea
Articolul anterior
Virusul Ebola a revenit. Țara în care s-au înregistrat două decese
Articolul următor
Alte articole interesante