„SUA nu poate asigura trecerea în siguranță pe aeroportul din Kabul”. Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii

În situația în care informațiile cu privire la violențele de pe aeroportul din Kabul curg, ambasada americană din capitala afgană a avertizat că este posibil să nu poate asigura transportul în siguranță la aeroport al americanilor blocați încă în țară, în ciuda asigurărilor date de Pentagon că talibanii vor permite evacuarea în siguranță, scrie CNN.

Alerta de miercuri de la un avanpost diplomatic, mutat la aeroport, vine într-un contrast evident cu declarațiile făcute de Casa Albă și oficiali ai Pentagonului cu privire la posibilitățile civililor de a ajunge pe aeroport pentru a fi evacuați din țară.

Contradicțiile evidente dintre mesajele date de oficialii administrației Biden subliniază natura haotică și grăbită a eforturilor de evacuare care se confruntă cu probleme logistice și de securitate majore. 

„Guvernul Statelor Unite nu poate asigura călătoria în siguranță a americanilor spre aeroportul internațional Hamid Karzai”, a transmis ambasada SUA la Kabul.

Câteva ore mai târziu, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman le-a spus jurnaliștilor că „angajamentul talibanilor pentru transportul în siguranță al cetățenilor americani a fost real” dar că „talibanii și-au încălcat angajamentul și promisiunile doar în ce îi privește pe afganii care au vrut să părăsească țara”.

Într-o altă conferință de presă la Pentagon, care avea loc în același timp cu cea de la Departamentul de Stat, șeful armatei americane a declarat că „talibanii garantează tranzitul în siguranță spre aeroport al deținătorilor de pașapoarte americane”.

Mesajul Departamentului de Stat e în contradicție și cu declarațiile consilierului pe probleme de securitate Jake Sullivan, de marți, conform cărora talibanii permit tranzitul civililor la aeroport.

Armata americană nu are capacități să „efectueze operațiuni în Kabul”

Statele Unite au adus în mare grabă personalul diplomatic și militar pe aeroportul din Kabul, transformându-l, practic, într-un imens buncăr militar. Militari ai SUA au tras inclusiv focuri în jurul perimetrului pentru a controla o situație care părea că se deteriorează rapid.

Și Sherman și Milley au declarat că oficiali ai administrației Biden au cerut talibanilor să permită tuturor cetățenilor străini și afganilor care își doresc să părăsească țara să ajungă la aeroport în siguranță.

„Am subliniat în fața talibanilor faptul că persoanele care vor să ajungă la aeroport și au actele necesare trebuie să fie lăsate să plece”, a spus Milley, subliniind că noua conducere a Afganistanului a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla.

Oameni intrând într-un avion militar pe aeroportul din Kabul în timpul evacuării personalului militar și diplomatic după căderea țării în mâinile talibanilor

Secretarul Apărării Lloyd Austin a clarificat, însă, că SUA nu are capacitatea de să evacueze un număr foarte mare de persoane și că administrația „va face o distincție între evacuarea cuiva într-o situație extremă și evacuarea unui număr mare de cetățeni americani”.

Austin a adăugat că „SUA vor face tot ce e posibil pentru a găsi metode de dezescaladare și de a crea spații de tranzit pentru ca toți cei rămași încă în Afganistan să poată să ajungă la aeroport” dar a insistat că armata americană nu are capacități să „efectueze operațiuni în Kabul”.

Evacuare dificilă pentru țările misiunii occidentale

Un avion militar trimis la Kabul de Olanda pentru a evacua cetățenii olandezi a fost forțat să decoleze fără pasageri la bord, din cauza haosului de pe aeroport, a spus ministrul olandez de externe, Sigrid Kaag.

„Erau mulți oameni la porțile aeroportului, cu copiii și familiile lor. E îngrozitor. Suntem din nou în contact cu cetățenii olandezi de acolo. În acest caz, vorbim doar despre evacuarea cetățenilor olandezi și sperăm că situația va fi mai bună mâine”, a spus ministrul.

Avionul a stat la sol timp de o jumătate de oră înainte de a decola fără pasageri, a precizat ea.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că sunt cetățeni olandezi care au reușit să urce în alte avioane de evacuare care au plecat din Kabul.

„Olanda și aliații săi fac eforturi pentru a organiza zboruri suplimentare de evacuare. Noi informații vor fi furnizate de îndată ce ministerul va putea confirma conținutul acestora”, a precizat instituția.

Până acum, un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalți conaționali care au anunțat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocați încă în oraș și nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forțele NATO. 

aeronava-hercules-MAPN.jpg2
Aeronava Hercules a preluat din Kabul un singur cetățean român. FOTO: Ministerul Apărării Naționale

Sursa: www.digi24.ro

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Moldova va primi un grant din partea Japoniei pentru echipament medical
Articolul anterior
Turcia, Macedonia și Ucraina se alătură sistemului UE de certificate Covid. Europenii vor putea merge în aceste țări cu certificatul UE
Articolul următor