Trump învinuiește Ucraina pentru războiul declanșat de Rusia

După ce Ucraina a criticat întâlnirea dintre SUA și Rusia, unde s-a discutat soarta sa, președintele american Donald Trump a lansat un val de critici la adresa lui Volodimir Zelenski, pe care l-a calificat drept un negociator slab şi „extrem de incompetent”, scrie digi24.ro.

Tensiunile au continuat să crească în legătură cu primele discuţii directe ale administraţiei sale cu Rusia pe tema încetării războiului pe care Moscova l-a declanşat în urmă cu aproape trei ani, relatează Politico.com. Comentariile lui Trump au venit pe fondul criticilor din partea aliaţilor europeni şi a multor experţi americani în informaţii, potrivit cărora Ucraina şi ţările europene care au investit în apărarea Ucrainei au fost excluse din negocierile ce au început marţi dimineaţă între oficialii americani şi ruşi în Arabia Saudită, scrie News.ro.

Afirmând că runda iniţială de discuţii a decurs „foarte bine”, Trump s-a arătat deranjat de frustrarea lui Zelenski de a fi fost exclus de la masa discuţiilor şi de decizia preşedintelui ucrainean de a nu mai merge la Riad pentru discuţii suplimentare cu delegaţia americană în această săptămână. „Astăzi am auzit, «Oh, ei bine, nu am fost invitaţi»”, a spus Trump când a fost întrebat despre criticile din partea Ucrainei, părând să îşi îndrepte tirul către Zelenski. „Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani. Ar fi trebuit să-i puneţi capăt – trei ani! Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu ar fi trebuit să începeţi niciodată (războiul -n.r). Ar fi trebuit să încheiaţi o înţelegere”, a declarat Donald Trump.

Comentariul – care ignoră faptul că Rusia a fost cea care a invadat Ucraina fără a fi provocată, în urmă cu trei ani – este cel mai dur reproş al lui Trump la adresa părţii ucrainene. Acesta a venit în timp ce Zelenski şi liderii din întreaga Europă se străduiesc să aibă un răspuns la indiciile tot mai numeroase că cel mai important aliat al Kievului din ultimii trei ani pare să fie mai interesat de normalizarea relaţiilor cu Rusia decât de asigurarea supravieţuirii Ucrainei. Trump a confirmat, de asemenea, interesul său pentru forţarea alegerilor în Ucraina ca parte a oricărei soluţii diplomatice la război.

„Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem legea marţială în Ucraina, în care liderul din Ucraina – adică urăsc să o spun, dar a scăzut la 4% rata sa de aprobare – şi ţara a fost făcută praf”, a declarat Trump. În timp ce ratingul de aprobare publică al lui Zelenski a scăzut faţă de primele zile ale războiului, acesta are încă sprijinul unei majorităţi restrânse a ucrainenilor – 52%, potrivit unui sondaj de luna trecută, notează Politico. Trump a negat, de asemenea, că forţarea alegerilor în Ucraina ar fi o prioritate rusă. „Acesta nu este ceva al Rusiei”, a spus Trump.

„Este ceva ce vine din partea mea şi a multor alte ţări”, a susţinut şeful Casei Albe. Preşedintele a mai afirmat că ucrainenii, care luptă pentru supravieţuirea ţării lor, „s-au săturat” de moarte şi distrugere şi sunt dornici să vadă sfârşitul războiului.

„Oamenii vor să vadă că se întâmplă ceva”, a spus Trump. Această declaraţie, notează Politico, este contrazisă de realitatea din Ucraina, unde oficialii aleşi şi o mare parte a populaţiei au fost şocaţi de acţiunile administraţiei Trump, care par indiferente la soarta naţiunii. Printre acestea se numără nu numai discuţiile cu Moscova, ci şi propunerea SUA de a revendica jumătate din drepturile Ucrainei asupra minereurilor rare ca plată pentru ajutorul deja primit şi fără garanţii de securitate viitoare.

Alegerile parlamentare din R. Moldova vor avea loc în toamnă, anunță Igor Grosu

În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, 25 martie, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc în această toamnă, 2025. Potrivit speakerului Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi oficiale, el a discutat cu Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, despre pregătirile pentru alegerile din acest an, transmite Știri.md

„Și pentru România, și pentru Republica Moldova, anul 2025 este unul electoral. În România vor avea loc alegerile prezidențiale. Aici, bineînțeles, avem de învățat și unii și alții. Și noi, în toamnă, o să avem alegerile parlamentare. 

Pornind de la experiența anului trecut, de la experiența campaniilor electorale din 2024, mă refer aici la interferența din afară a Federației Ruse și a grupărilor criminale organizate în procesele electorale ale țărilor noastre, tentative de corupere a alegătorilor, campanie de dezinformare, acțiuni de sabotare, noi trebuie să fim foarte pregătiți, interconectați. Ați observat și dumneavoastră că acești indivizi încearcă să se mobilizeze pe ambele maluri ale Prutului. 

Deci, instituțiile noastre au obligația să fie într-un contact permanent, pentru a-i identifica și, bineînțeles, a-i descuraja în aceste acțiuni”, a declarat Igor Grosu. 

Percheziții la Primăria Orhei: Un vice-primar, bănuit de CNA într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău anunță despre efectuarea unor percheziții într-o cauză penală, pornită pe faptul încălcării modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțării ilegale a concurenților electorali, falsului de documente și falsului în declarații, în care este vizat ex-trezorierul desemnat în campania electorală de alegere a başcanului UTA Găgăuzia, organizat în anul 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Potrivit datelor urmăririi penale, persoana responsabilă de activitatea financiară a concurentului electoral, în prezent viceprimar al mun. Orhei, ar fi  elaborat mai multe formulare, în care a introdus date false privind donațiile în numerar făcute de persoane fizice pentru concurentul electoral, pe care le-a semnat și le-a prezentat la o instituție financiară din țară, dar și la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei ca fiind  autentice, în calitate de documente ce confirmă sursa de proveniență a banilor. 

În aceste circumstanțe, contul bancar al concurentului electoral a fost suplinit cu mijloace financiare din surse interzise de lege în sumă de 370 de mii de lei, care ulterior au fost utilizate pentru achiziționarea unor bunuri, precum și pentru achitarea unor taxe și servicii aferente campaniei electorale.

La moment, acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, urmând ca persoana să fie audiată în calitate de bănuit.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

Actorul Emilian Crețu a fost chemat în judecată de Tany Vander: ”Să înceapă distracția”

Tany Vander îl cheamă în judecată și pe actorul Emilian Crețu. După nenumărate parodii pe care acesta le-a făcut pe seama bloggeriței, Tany a explodat și a decis să-l cheme în instanță pentru defăimare, scrie SHOK.md.

„Bună dimineața, sincer am vrut să încep altfel această zi de la o luni, cu bună dispoziție, dar am foarte mult colb în casă și azi dimineată m-a sunat cineva că trebuie să mă duc la audieri, că la un moment dat am zis că mă doare degetul ăsta, așa tare mai tremur”, a glumit actorul.

Tany Vander a chemat recent o fostă prietenă în judecată și a cerut dezmințiri, scuze și compensare materială în valoare totală de 400 de mii de lei.

Accident de groază în Bolivia: 30 de morți și numeroși răniți, după ce un autocar s-a prăbușit într-o vale
Articolul anterior
Israel va deschide o ambasadă în Republica Moldova
Articolul următor