Un judecător a blocat temporar decizia administrației Trump de a închide agenția USAID, prin care americanii oferă ajutoare umanitare altor țări. Instanța a considerat ordinul executiv ca fiind neconstituțional.

Decizia judecătorului federal va permite revenirea la muncă a angajaților USAID, care fuseseră concediați în urma deciziei administrației Trump. Astfel, planul președintelui de a închide agenția este oprit temporar, după ce sindicatele angajaților au dat în judecată guvernul, scrie Biziday.
Judecătorul Carl Nichols, numit chiar de Trump, în primul său mandat, a hotărât că administrația nu poate concedia 2200 de angajați și că trebuie să reangajeze alți 500, care fuseseră deja dați afară. De asemenea, a blocat relocarea forțată a personalului USAID din afara SUA. Totuși, el nu a aprobat redeschiderea birourilor agenției și nici reluarea finanțării pentru programele sale.
Nichols va analiza din nou cazul pe 14 februarie, când va decide dacă măsura va fi prelungită. Până atunci, administrația Trump poate contesta decizia.
Donald Trump susține că USAID este afectată de corupție și fraudă, fără a oferi dovezi pentru aceste afirmații.
Pe 20 ianuarie, imediat după ce a preluat noul mandat, acesta a blocat toate ajutoarele externe, pentru a fi analizate în raport cu politica sa “America First”. Această măsură a dus la oprirea bruscă a programelor USAID, cu excepția ajutoarelor alimentare urgente. Specialiștii avertizează că blocarea fondurilor ar putea pune în pericol viețile multor oameni care depind de ajutor umanitar, în special în țările în curs de dezvoltare.
Planul de desființare a agenției este coordonat de Elon Musk, un apropiat al lui Trump, responsabil cu reorganizarea agențiilor guvernamentale. În timp ce susținătorii lui Trump spun că reforma este necesară “pentru a reduce birocrația și cheltuielile”, analiștii consideră că va avea efecte negative semnificative.USAID este una dintre cele mai importante agenții de ajutor internațional. Prin aceasta, în 2023, au fost alocate 72 de miliarde de dolari în proiecte legate de sănătate, acces la apă, energie și ajutor medical, în țările sărace. În 2024, agenția a fost responsabilă pentru 42% din ajutoarele umanitare la nivel global.