Un refugiat iranian din Australia și-a ucis soția pentru că nu se putea obișnui cu gândul că aceasta vrea să-l părăsească. Bărbatul a înjunghiat-o pe femeie cu foarfeca de 56 de ori.
„Am înjunghiat-o în inimă și gât pentru că ea nu s-a supus regulilor căsătoriei. Când ne-am căsătorit, ne-am luat un angajament pe viață unul față de celălalt și avea obligații morale. În această țară asta nu înseamnă nimic”, a spus la poliție bărbatul, Mokhtar Hosseiniamraei, imediat după crimă.
Leila Alavi, în vârstă de 26 de ani, a fost ucisă în mașina ei, în fața salonului din Sydney la care lucra.
Maria Zaharova, în delir: Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească” și nu viceversa
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, se arată deranjată de opinia diplomației române care a salutat „limba română” în legislația națională a R.Moldova calificând decizia Parlamentului „restabilire a adevărului științific”. Într-o postare pe Telegram, Zaharova, insistă pe „moldovenizarea” Republicii Moldova, acuzând România de ocuparea Basarabiei până în 1940, scrie www.deschide.md.
Zaharova susține că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova. În context, oficialul rus se întreabă a cui este acum Basarabia?
„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a conchis Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, blamând existența până la sfârșitul secolului XVIII a limbii române.
Autoritățile de la Chișinău rămân ferme pe poziția de a legifera limba română: „Noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă.
Șeful statul susține că adoptarea acestei legi a fost una întârziată: „Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicație asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a mai spus Maia Sandu.
România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”. Ministerul Afacerilor Externe al României menționează într-un comunicat că adoptarea legii „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.
Paradoxul celei mai fericite țări: Tot mai mulți tineri mor din cauza supradozelor de droguri în Finlanda
Finlanda a fost desemnată de ONU cea mai fericită țară din lume timp de cinci ani la rând datorită sistemului avansat de sănătate, ratei scăzute a criminalității și bogăției de frumuseți naturale, dar în spatele unei imagini idilice, națiunea nordică se confruntă cu o problemă tot mai mare în rândul tinerilor. Supradozele de droguri provoacă din ce în ce mai multe decese în rândul persoanelor sub 25 de ani, notează Euronews, citat de Hotnews.
Finlanda este țara europeană cu cel mai mare procent de decese legate de droguri în rândul tinerilor sub 25 de ani.
În 2022, aproape 30% dintre victime aveau sub 25 de ani, iar dependenții de droguri finlandezi mor în medie cu zece ani mai devreme decât în alte țări din UE.
Potrivit datelor Euronews, în România este un procent de 9% în ceea ce privește decesele în rândul tinerilor sub 25 din cauza drogurilor.
Tinerii amestecă substanțe
Multe supradoze se produc din cauza unui „cocktail” pe care dependenții aleg să îl consume: amestecă mai multe substanțe, în special buprenorfină, benzodiazepine și alcool.
Reporterul Euronews Hans von der Brelie a ajuns în Finlanda pentru a descoperi cine sunt tinerii din spatele cifrelor.
Niko este un tânăr de 25 de ani și este dependent de substanțe. „Am început să fumez marijuana când aveam 12 ani”, a spus el. „La 16 ani făceam ceai de opiu și am început să consum ecstasy, amfetamină și apoi tot felul de droguri”.
„Mi-am pierdut mulți prieteni când eram mai tânăr”, explică el. „La 20 de ani au început să cadă precum merele din copaci”.
Rusia a făcut exerciții cu o navă de război înarmată cu rachete hipersonice alături de China și Iran în Marea Arabiei
Rusia, China și Iran au finalizat exerciții navale tripartite în Marea Arabiei care au inclus trageri de artilerie asupra unor ținte pe mare și în aer, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters citat de hotnews.ro.
Exercițiile, în largul portului iranian Chabahar, au avut loc în timp ce președintele rus Vladimir Putin se pregătește să-l primească pe omologul său chinez Xi Jinping la Moscova pentru o vizită de stat de trei zile care începe luni.
Rusia a continuat să organizeze exerciții militare cu partenerii, în special cu China, în pofida presiunii exercitate asupra forțelor sale armate de războiul de un an din Ucraina, unde nu a reușit să obțină niciun progres major din vara anului trecut.
Fregata rusă Amiral Gorșkov și distrugătorul chinez Nanjing au fost implicate în exercițiile care au avut loc joi și vineri, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Nava Gorșkov, care este echipată cu rachete de croazieră hipersonice rusești de ultimă generație Zircon, a participat, de asemenea, la exerciții navale comune luna trecută cu China și Africa de Sud.