Tânăra a pozat în lenjerie intimă, într-o biserică dezafectată. Petru fapta întreprinsă, ea riscă trei ani de închisoare. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe ruse susţin că manechinul a comis un mare păcat pentru că a intrat în lăcaşul de cult îmbrăcat sumar. Clericii cer pedepsirea fotomodelului, a fotografului şi închiderea revistei care a publicat fotografiile.
Jurnaliştii şi modelul susțin că au ales biserica pentru că era abandonată. Autorităţile au deschis o anchetă pentru fapte de huliganism.
Duma Rusiei nu a susținut obținerea simplificată a cetățeniei ruse pentru transnistreni
Duma de Stat a Federației Ruse a respins un amendament la legea „Cu privire la cetățenie”, care prevede obținerea simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Transnistria. Se propunea ca PMR (Republica Moldovenească Nistreană) să fie considerată „teritoriul Moldovei, unde limba rusă este oficială”.
Amendamentul a fost propus de Konstantin Zatulin, deputat din partea partidului Rusia Unită, scrie www.realitatea.md, conform Rupor.
„Este o încercare de a găsi un răspuns la întrebarea cum, de exemplu, putem ajuta oamenii din Republica Moldovenească Nistreană care nu este recunoscută de noi. Vreau să notez: în același timp, Ministerul nostru de Externe face deja declarații pe bună dreptate că vom apăra teritoriul Transnistriei în același mod ca și teritoriul Federației Ruse, dacă Moldova sau Ucraina, împreună cu Moldova, încercați nu numai să blocați, ci și să efectuați o invazie armată acolo. Vorbim despre posibilitatea simplificării cetăţeniei pentru cetăţenii acelei părţi a Republicii Moldova recunoscute, unde limba oficială este rusă. În Transnistria, rusa este limba oficială alături de moldovenească și ucraineană. Nu în Moldova. Din această cauză, le acordăm o asemenea preferință. De aceea am propus acest amendament – pentru a ieși din situație fără a numi nerecunoscuta Republică Nistreană”, a explicat Zatulin.
Raportorul pentru proiectul de lege „Cu privire la cetățenie”, Artem Turov, a respins amendamentul, în ciuda faptului că îi reprezintă pe rezidenţii transnistreni cu cetăţenie rusă în Duma.
„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, lucrăm individual la fiecare cerere privind cetăţenia pe care doresc să o primească anumiţi cetăţeni care locuiesc pe acest teritoriu. În prezent, limba rusă a primit statutul de limbă oficială sau de stat pe lângă Federația Rusă în Republica Belarus, Republica Kârgâzstan și Republica Osetia de Sud. Astfel, numărul de state sau teritoriile lor individuale care au stabilit limba rusă ca limbă de stat sau oficială este foarte limitat. Comisia nu sprijină amendamentul”, a spus Turov.
Tariful la gaz în Ucraina, aflată în război, este de 4,80 lei per metru cub. Moldovenii achită 29,27 de lei
La fel ca în luna precedentă, nouă furnizori oferă gaze ca parte a aprovizionării anuale în aprilie. Prețurile lor variază de la 7,70 la 9,99 hrivne pe metru cub, arată datele Ministerului de Finanțe de la Kiev. Prețul pentru un metru cub de gaz de la cinci companii este mai mic de 8 hrivne. Prețul gazului în alte patru orașe este de la 8,20 la 9,99 hrivne pe metru cub, scrie www.bani.md.
În Ucraina, aproximativ 98% dintre consumatorii casnici de gaz sunt clienți ai Companiei de furnizare a gazelor Naftogaz din Ucraina. Ei primesc gaz la un preț garantat de 7,96 hrivne pe metru cub.
În ciuda faptului că actualele contracte anuale de furnizare de gaze către consumatorii rezidențiali care funcționează de la 1 mai 2022 se vor încheia în curând – pe 30 aprilie, de la 1 mai 2023, costul gazului pentru populație nu se va modifica. Pentru marea majoritate a consumatorilor – clienții Naftogaz din Ucraina – combustibilul va costa în continuare 7,96 hrivne pe metru cub.
În timpul legii marțiale și la șase luni după încheierea acesteia, Ucraina are un moratoriu privind majorarea tarifelor pentru populație pentru anumite tipuri de utilități. În special, aceasta se referă la furnizarea de energie termică, apă caldă și gaz.
Recalculat în lei tariful la gaz în Ucraina este de 4,80 de lei per metru cub, în timp ce în Republica Moldova tariful la gaz pentru populație este de 29,27 de lei.
Republica Moldova importă 100% din necesarul de gaz or, Ucraina are și producție proprie de gaz, respectiv și tariful pentru populație este mai mic.
Din decembrie 2022 Chișinăul a renunțat la gazul de la Gazprom și s-a reorientat pe piețele din vest. Decizia Republicii Moldova a venit după ce concernul rus a redus livrările zilnice cu 30%, la 5,7 milioane metri cubi. Volumul de gaze a fost redirecționat centralei de la Cuciurgan în schimbul energiei electrice.
O moldoveancă, în preselecția pentru concursul Miss Marea Britanie
O moldoveancă stabilită cu familia sa în Marea Britanie pe nume Dina Eriomenco a fost selectată să participe la Miss Great Britain, unde va reprezenta orașul Milton Keynes. „Acest concurs nu se referă doar la frumusețe exterioară, ci și la caracterul, talente și încrederea în sine”, a comentat tânăra pentru Paranteze.md.
Dina Eriomenco a emigrat din Republica Moldova în căutarea unui trai mai decent acum 3 ani.
Recent, aceasta și-a anunțat prietenii despre marea noutate care îi poate schimba radical viața. A fost selectată să participe la concursul „Miss Great Britain” ca reprezentant al orașului britanic Milton Keynes în care este stabilită la moment cu traiul.
„Sunt atât de încântată să împărtășesc cu voi o veste extraordinară – am fost selectată să particip la concursul Miss Great Britain, unde voi reprezenta orașul Milton Keynes din Marea Britanie! Este o oportunitate incredibilă pentru mine de a arăta lumii că orice vis poate fi realizat cu multă muncă și dedicație”, a scris Dina pe o rețea de socializare.
Finala concursului va avea loc pe 19 și 20 octombrie la Leicester, iar moldoveanca este nerăbdătoare să intre pe scenă și să arate lumii frumosul așa cum îl vede ea. Dar pentru a face asta, are nevoie și de susținerea conaționalilor moldoveni și nu doar. Pentru a lăsa mesaje de încurajare o puteți face accesând postarea de pe pagina concursului aici.