Zelenski anunță că a refuzat deocamdată semnarea unui acord cu Washingtonul asupra mineralelor ucrainene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că a refuzat semnarea unui acord cu SUA asupra zăcămintelor minerale ucrainene, estimând că acesta „nu ar proteja” în acest stadiu țara sa, informează Agerpres.

„Nu i-am autorizat pe miniștri să semneze acordul pentru că el nu este gata. În opinia mea, el nu ne protejează”, a declarat Zelenski în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, adăugând că un asemenea acord ar trebui să comporte „garanții de securitate” pentru Ucraina.

Însă „eu nu văd încă în document această legătură” între minerale și protecție, a adăugat el.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat joi că speră să ajungă la un acord asupra mineralelor ucrainene, care ar permite recompensarea, în parte, a SUA pentru ajutorul furnizat Ucrainei pentru a finanța apărarea ei în războiul cu Rusia.

„O parte din acești bani va servi la recompensarea contribuabilului american pentru miliardele de dolari care au fost cheltuite în această țară”, a declarat Rubio la o zi după convorbirea telefonică între Trump și Putin, care a schimbat datele în ceea ce privește războiul în Ucraina.

O altă parte „va fi reinvestită în Ucraina pentru a reconstrui tot ce a fost distrus”, a afirmat Rubio.

Donald Trump, care critică de mai multă vreme ajutoarele americane trimise Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia, a dat de înțeles la începutul lunii că vrea un acord asupra accesului la resursele miniere ucrainene drept condiție pentru menținerea sprijinului SUA.

Ucraina deține importante resurse de litiu și titan, care sunt esențiale pentru tehnologiile de vârf, în special pentru industria aerospațială și pentru vehiculele electrice.

Avertismentul experților. Sute de aplicații din Google Play pot fura date personale, ocolind măsurile de securitate

Infractorii cibernetici au reușit să introducă cel puțin 331 de aplicații periculoase în magazinul oficial Google Play, descărcate de peste 60 de milioane de ori, precizează Bitdefender, scrie adevărul.ro

Cercetătorii de securitate Bitdefender au identificat o campanie de fraudă publicitară la scară largă care a implementat sute de aplicații rău intenționate în Magazinul Google Play, rezultând în total peste 60 de milioane de descărcări. Aplicațiile afișează reclame în afara contextului și chiar încearcă să convingă victimele să ofere acreditări și informații despre cardul de credit în atacurile de phishing. Aceste aplicații aparent banale, cum ar fi scanere pentru coduri QR, aplicații de monitorizare a cheltuielilor, aplicații pentru sănătate sau pentru fundaluri de ecran, afișează agresiv reclame în mod nedorit și chiar încearcă să convingă utilizatorii să își divulge datele personale, inclusiv credențiale de acces și informații bancare, prin atacuri de tip phishing.

Infractorii au folosit metode sofisticate pentru a păcăli măsurile de securitate ale Google, printre care și ascunderea pictogramelor aplicațiilor imediat după instalare – comportament restricționat în versiunile mai recente de Android. Astfel, victimele nu le pot identifica sau elimina ușor din telefon. În unele cazuri, numele aplicațiilor se schimba în „Google Voice” pentru a le face să pară complet normale.

Aplicațiile periculoase identificate de cercetătorii Bitdefender aveau, în majoritatea cazurilor, anumite funcționalități legitime pentru a induce în eroare utilizatorii, dar puteau și să ruleze reclame chiar și fără permisiunile obișnuite sau interacțiunea directă a utilizatorului. În plus, puteau lansa automat pagini false, care solicită date sensibile, precum parole pentru Facebook sau YouTube și chiar informații despre carduri bancare.

Un alt risc identificat este capacitatea acestor aplicații de a porni fără interacțiunea utilizatorului, deși acest lucru nu ar trebui să fie posibil tehnic în Android 13.

Campania pornită anul trecut este încă activă

Analiza specialiștilor Bitdefender arată că primele aplicații ale acestui val au devenit active pe Google Play în toamna lui 2024. Unele dintre aceste aplicații au fost inițial legitime, însă au devenit periculoase după actualizări ulterioare. Campania pornită anul trecut este încă activă, iar cele mai recente aplicații infectate au fost încărcate în Google Play în prima săptămână din martie 2025.

Cercetătorii avertizează că, deși Google elimină periodic astfel de aplicații periculoase, infractorii cibernetici găsesc întotdeauna noi metode de a exploata sistemele de protecție existente și folosesc adesea instrumente speciale achiziționate pe piața neagră, cum ar fi instrumente de împachetare cu ajutorul cărora ascund adevărata natură a codului periculos și îl fac să pară autentic. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă utilizatorilor să nu se bazeze exclusiv pe protecția implicită oferită de Android sau de Google Play, ci să folosească soluții dedicate de securitate.

Cum se pot proteja utilizatorii

Specialiștii Bitdefender recomandă utilizatorilor să fie precauți și să verifice întotdeauna sursa aplicațiilor înainte de descărcare, să citească atent recenziile și să acorde o atenție specială permisiunilor solicitate. De asemenea, ei atrag atenția că este mult mai dificil să detectezi și să elimini amenințările pe telefon decât pe desktop, deoarece aplicațiile periculoase pot să nu afișeze pictogramele și activitatea derulată. Tehnologia Bitdefender Mobile Security, denumită „App Anomaly Detection”, monitorizează comportamentul aplicațiilor imediat după instalare și detectează astfel rapid orice schimbare suspectă care transformă aplicațiile legitime în unele periculoase.

Alegerile parlamentare din R. Moldova vor avea loc în toamnă, anunță Igor Grosu

În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, 25 martie, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc în această toamnă, 2025. Potrivit speakerului Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi oficiale, el a discutat cu Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, despre pregătirile pentru alegerile din acest an, transmite Știri.md

„Și pentru România, și pentru Republica Moldova, anul 2025 este unul electoral. În România vor avea loc alegerile prezidențiale. Aici, bineînțeles, avem de învățat și unii și alții. Și noi, în toamnă, o să avem alegerile parlamentare. 

Pornind de la experiența anului trecut, de la experiența campaniilor electorale din 2024, mă refer aici la interferența din afară a Federației Ruse și a grupărilor criminale organizate în procesele electorale ale țărilor noastre, tentative de corupere a alegătorilor, campanie de dezinformare, acțiuni de sabotare, noi trebuie să fim foarte pregătiți, interconectați. Ați observat și dumneavoastră că acești indivizi încearcă să se mobilizeze pe ambele maluri ale Prutului. 

Deci, instituțiile noastre au obligația să fie într-un contact permanent, pentru a-i identifica și, bineînțeles, a-i descuraja în aceste acțiuni”, a declarat Igor Grosu. 

Percheziții la Primăria Orhei: Un vice-primar, bănuit de CNA într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău anunță despre efectuarea unor percheziții într-o cauză penală, pornită pe faptul încălcării modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțării ilegale a concurenților electorali, falsului de documente și falsului în declarații, în care este vizat ex-trezorierul desemnat în campania electorală de alegere a başcanului UTA Găgăuzia, organizat în anul 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Potrivit datelor urmăririi penale, persoana responsabilă de activitatea financiară a concurentului electoral, în prezent viceprimar al mun. Orhei, ar fi  elaborat mai multe formulare, în care a introdus date false privind donațiile în numerar făcute de persoane fizice pentru concurentul electoral, pe care le-a semnat și le-a prezentat la o instituție financiară din țară, dar și la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei ca fiind  autentice, în calitate de documente ce confirmă sursa de proveniență a banilor. 

În aceste circumstanțe, contul bancar al concurentului electoral a fost suplinit cu mijloace financiare din surse interzise de lege în sumă de 370 de mii de lei, care ulterior au fost utilizate pentru achiziționarea unor bunuri, precum și pentru achitarea unor taxe și servicii aferente campaniei electorale.

La moment, acțiunile de urmărire penală sunt în desfășurare, urmând ca persoana să fie audiată în calitate de bănuit.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

Detalii despre victimele accidentului de la Florești: șapte persoane sunt internate în stare gravă în spital, iar o femeie riscă să rămână fără antebraț
Articolul anterior
Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina spune că Europa nu va fi la masa negocierilor de pace. „S-ar putea să vă enerveze puțin”
Articolul următor