StopVAWnow.org – OSCE lansează o nouă platformă online pentru combaterea violenței împotriva femeilor din sud-estul și estul Europei

Secretariatul OSCE a lansat astăzi o nouă platformă online care conține informații despre susținerea eforturilor de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Disponibilă în șase limbi, platforma www.stopvawnow.org este concepută ca un instrument practic pentru funcționari, organele de ocrotire a normelor de drept, ONG-uri și publicul larg din Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova și Ucraina.

separator
Pagina web este aranjată simplu, astfel încât utilizatorii să poată găsi rapid informațiile de care au nevoie, cu date, îndrumări și numere de  contact relevante pentru fiecare țară.

În secțiunea „Am nevoie de ajutor”, femeile care se confruntă cu violența pot găsi informații despre instituțiile pe care le pot contacta în cazul în care au nevoie de sprijin, cum ar fi numerele de telefon ale ONG-urilor specializate în acest domeniu și serviciile de asistență locale.

În secțiunea „Vreau să ajut”, OSCE a compilat o serie de pași pe care cetățenii îi pot face pentru a alerta situații critice de violență, sau pentru a sprijini femeile și a sensibiliza opinia publică asupra acestui fenomen.

Secțiunea „Vreau informații” oferă detalii suplimentare cu privire la rezultatele și recomandările Studiului OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, publicat la începutul acestui an. S-a constatat că 70% dintre femeile din Sud-Estul și Estul Europei au fost supuse unei forme de violență: sexuală, fizică, psihologică, de urmărire sau hărțuire sexuală, însă rata de raportare a acestor incidente este foarte mică. Doar 15% dintre femei au raportat poliției cel mai grav incident de violență cu care s-au confruntat în prezent din partea partenerului.

„Această platformă se bazează pe rezultatele Studiului realizat de OSCE privind Bunăstarea și Siguranța Femeilor, iar conform constatărilor, ceea ce își doresc cel mai mult femeile care s-au confruntat cu un incident violent este sprijinul moral și o persoană cu care să vorbească”, a spus Serani Siegel, managerul de proiect al Studiului. „De asemenea, studiul a subliniat importanța de a vorbi despre această problemă în societate și de a oferi femeilor resursele necesare pentru a raporta incidentele de violență. Pagina web va ajuta și le va permite femeilor să găsească o serie de alternative pentru raportarea cazurilor de violență și pentru obținerea sprijinului necesar.”

Pagina web este concepută de asemenea pentru ca factorii de decizie guvernamentali, organele de ocrotire a normelor de drept, ONG-urile, mediul academic și mass-media să înțeleagă mai bine amploarea problemei și să poată ghida implementarea politicilor și acțiunilor practice. La fel, această pagină web  se va axa pe  combaterea atitudinilor de blamare a  victimelor, deoarece acestea din urmă contribuie la reducerea la tăcere a femeilor care s-au confruntat cu acte de violență.

Lansarea paginii web coincide cu sfârșitul  campaniei „Sparge Tăcerea”, la 10 decembrie,  desfășurată de OSCE în timpul celor 16 Zile de Activism împotriva violenței de gen. Campania „Sparge Tăcerea” s-a axat pe modificarea opiniilor și a atitudinilor din societate care contribuie la inegalitatea de gen și, prin urmare, la violența împotriva femeilor.

În cadrul acestei campanii, o serie de postere au fost tipărite și distribuite la posturile de poliție din localitățile acoperite de Studiu, scopul acestora fiind evidențierea rolului important pe care îl pot avea polițiștii și alți angajați ai secțiilor de poliție în sprijinirea victimelor violenței.

Cuvinte jignitoare și refuz la controlul vamal! Apel pentru respectarea ordinii publice în procedurile aeroportuare de către pasageri

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, instituții cu atribuții în asigurarea trecerii în siguranță a frontierei de stat de către persoane și a bunurilor acestora, fac apel către toți călătorii să respecte regulile și condițiile impuse. 

”În legătură cu situația creată, în seara zilei de 22 aprilie 2024, la Aeroportul Internațional Chișinău, precizăm că au fost desfășurate acțiuni în conformitate cu atribuțiile de serviciu. Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. 

S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului.

La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova.

Reiterăm apelul către călători de a respecta prevederile legale și de a coopera cu autoritățile pentru evitarea astfel de situații și a consecințelor legale ale unui comportament neadecvat. De asemenea, se solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniem necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate.”, se arată într-un comunicat al Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Foto! Feerie de iarnă la Castel Mimi. Vezi cum s-a desfășurat lansarea Târgului de Crăciun și prin ce a fost atât de special!
Articolul anterior
Oferă-i bebelușului tău momente pline de magie, cu ediţia specială ,,My Christmas” de la Chicco!
Articolul următor