Strigătul de ajutor al unei tinere care și-a salvat mama din mâinile tatălui crud

O tânără cere ajutorul oamenilor de bună credință pentru a-i putea cumpăra o căsuță mamei sale, în care să poată locui cu frații ei mai mici. Timp de 30 de ani, femeia a fost batjocorită de soțul ei, bătută cu cruzime și lăsată afară în frigul nopților de iarnă. Dar, nu se mai poate. Cristina vrea să își ajute mama, iar împreună putem realiza visul acestei familii.

separator

Povestea începe demult… 

,,Mă numesc Cristina și doresc să vă povestesc istoria mamei mele, care acum are mare nevoie de ajutorul oamenilor cu bună credință. În 1972, într-o familie cu 9 copii s-au născut 2 gemănuțe. Mama acestora s-a stins la naștere dându-le lor viață.

În așa familie mare, cu foarte multe neajunsuri, s-a luat decizia ca aceste 2 fetițe să fie date de suflet altei familii, care le vor crește. Peste câțiva ani și doamna care le creștea a decedat, iar fetele au crescut cumva printre străini, ca la 17 ani mama să-l întâlnească pe tatăl meu. S-au căsătorit și se părea că mama a găsit omul și familia în care se va simti ”acasă”. Dar nu a fost să fie, totul a fost până la primul pahar și prima palmă, primul pumn primit!

A răbdat mama…, deoarece eu aveam doar câteva luni. Apoi, a apărut și sora mea pe lume. Cu timpul au facut și o căsuță, însă băutura, bătăile și batjocoririle continuau. Eram mică și încă țin minte când stăteam în ungher cu sora și tata o bătea pe mama cu cruzime, nu puteam face absolut nimic din cauza fricii, deoarece mâncam și noi bătaie împreună cu ea.

De câte ori am plecat cu mama de acasă, dormeam pe la vecini, prin păpușoaie, prin dulapuri, până tata adormea, urmăream pe la geam dacă doarme sau nu, ca să putem intra măcar puțin să ne încălzim. Afară erau iernile cele groaznice, dar noi desculț. Doamne, de fiecare dată mama se întorcea acasă numai pentru noi. Apoi ceva s-a schimbat, tata nu mai consuma băuturi, s-a liniștit o perioadă, era mai binișor și liniște, au apărut și frații mei pe lume. Eram deja 4 copii. Liniștea însă nu a durat mult! Din cauza geloziei și a băuturii, tata iar a început a bate. A fost bătută mama, batjocorită, fugărită timp de 30 de ani. A răbdat pentru noi, așa cum rabdă multe femei.

Acum, eu deja sunt mare, am și eu copii, familie, nu am o casă unde să o adăpostesc, trăiesc într-un cămin, dar și așa, ultima dată când am sunat acasă mama nu mi-a răspuns, am mers acolo ca să o găsesc zăcând plină de vânătăi. Mi-am adus aminte într-o secundă de toți acești 30 de ani de răbdare, de bătăi, vânătăi, nas, buze rupte, față mutilată, coaste rupte că abia mai putea respira, spitalizări și cum o așteptam să vină acasă.

Acum am luat-o la mine și pe frații mei la fel, deoarece ei sunt mici: Mihai are 14 ani, Laurențiu -10 ani. Eu lucrez în mai multe locuri pentru a-mi întreține propria familie și plus pe mama și pe frații mei. E foarte greu. Locuim 5 persoane într-o cameră de cămin. Asta e tot ce-i pot oferi pentru toată dragostea ce mi-a purtat-o toată viața. Vă rog din suflet, pe toti care puteți, să ne ajutați. Are mare nevoie de o locuință, unde să trăiască împreună cu frații mei și unde să-și întâlnească bătrânețele în linisțe și fără tresăriri noaptea. Din suflet vă mulțumesc la toți!”, ne scrie Cristina.

Dacă vrei să ajuți această familie cu un gest de binefacere, donează în contul deschis pe caritate.md

 

„Fără plângeri sau sancțiuni”. Așa s-a concediat, în iunie 2023, suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei. ANP vine cu precizări

Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu unele precizări privind ex-angajatul sistemului administrației penitenciare, bănuit de omorul intenționat al unei femei însărcinate, plasat actualmente în arest preventiv pentru 30 de zile.

”Bănuitul a activat în cadrul sistemului administrației penitenciare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023.

În perioada activității la instituție, în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare și nu au parvenit plângeri din partea deținuților sau a angajaților în privința comportamentului acestuia. Relațiile de muncă cu salariatul au fost încetate în iunie 2023 din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar.

Administrația Națională a Penitenciarelor regretă profund această tragedie și reiterează importanța respectării normelor de conduită morală și sociala, a prevederilor legislației de către toți cetățenii, în special de către angajații sistemului administrației penitenciare.

Totodată, instituția condamnă orice conduită care atentează la valorile morale, la integritatea vieții și sănătății persoanelor.”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

După cazul cutremurător al omorului Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a fost găsită moartă la Telenești, la 8 zile după dispariție, în spațiul public au apărut zvonuri că principalul suspect ar fi comis și o altă crimă odioasă, cea de la Durlești, din 2011. Atunci, doi tineri, Olguța și Ilie, au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în prezent.

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Moldovenii stabiliți în Franța, Italia și Belgia au oferit echipamente de protecție pentru 15 instituții medicale din țara noastră
Articolul anterior
Microbuzele din Capitală și-ar putea relua activitatea, cu 10 lei pentru o călătorie
Articolul următor