Structura anului școlar 2018/2019: orarul vacanțelor, sesiunilor de examene, discipline obligatorii

Ministerul Educației a aprobat, pentru anul școlar 2018/2019, Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Potrivit documentului, anul acesta, elevii vor începe școala pe data de 3 septembrie, deoarece 1 septembrie cade într-o zi de sâmbătă. Vezi mai jos, programul noului an școlar!

separator

Structura anului de studii

Anul școlar 2018-2019 va avea următoarea structură:
semestrul I: 03 septembrie – 21 decembrie 2018;
semestrul II: 09 ianuarie – 31 mai 2019.

Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia la 24 mai 2019.

Pe parcursul anului școlar, toți elevii vor beneficia de vacanţe, după cum urmează:

vacanța de toamnă: 27.10. – 04.11.2018 (9 zile);
vacanţa intersemestrială (de iarnă): 22.12.2018 – 08.01.2019 (18 zile);
vacanţa de primăvară: 07.03. – 10.03.2019 (4 zile);
vacanţa de Paşti: 27.04. – 06.05.2019 (10 zile).

Pentru elevii claselor I – VIII-a și a X-a – a XI-a se stabilește vacanţa de vară: 01.06. – 31.08.2019 (92 zile).

Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația academică se va încheia până la 24.05.2019.

Sesiunea de examene se desfășoară:
a. la absolvirea învățământului gimnazial, clasa a IX-a: 03 – 14 iunie 2019;
b. la absolvirea învățământului liceal, clasa a XII-a: 04 – 21 iunie 2019.

Testarea națională în învățământul primar se desfășoară în perioada: 14 – 24 mai 2019

Noua arie curriculară include mai multe displine noi:

1. Dezvoltare personală

Disciplina este propusă pentru implementare a câte 1 oră săptămânal, în învățământul primar, gimnazial și liceal. Disciplina este concepută în scopul dezvoltării competențelor necesare elevilor pentru autocunoaștere, autoacceptare, pentru un mod de viață sănătos și independent, în devenirea lor ca cetățeni informați, activi și integri care ar putea relaționa deschis și liber, demonstrând responsabilitate în luarea deciziilor de carieră și dezvoltarea personală pe parcursul întregii vieți.

2. Disciplina școlară reconceptualizată Educație pentru societate este cu statut obligatoriu pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal și va înlocui actuala disciplină Educație civică.

Implementarea disciplinei prevede formarea la elevi a valorilor statului de drept, dezvoltarea competențelor necesare respectării drepturilor și responsabilităților cetățenești prin prisma studierii
modulelor integrate cu referire la Educația pentru cetățenia democratică, Educația pentru drepturile omului, Educația pentru integritate, Educația patriotică, Educația interculturală etc.

3. Educația digitală va fi studiată în scopul formării culturii informației și comunicării digitale, dezvoltării competenţei-cheie digitale definite în Recomandările Parlamentului şi Consiliului European privind competenţele-cheie şi învăţarea pe parcursul întregii vieţi şi statuate în Codul Educaţiei (art. 1
1, al. (2)). Educația digitală va fi parte componentă a disciplinei școlare Educație tehnologică, un modul obligatoriu, începând din clasa I, de la 01 septembrie 2018.

Modulul Educație digitală va fi prevăzut pentru 15 ore și va fi predat, de regulă, de învățătorul de la clasele primare.

4. Robotica

Prin caracterul său aplicativ, disciplina este destinată să valorifice imaginația și inspirația elevilor de azi, cetățenii lumii de mâine. În acest sens, Robotica este una dintre ideile care suplimentează la treapta primară cunoştinţele din cadrul științelor, tehnologiei și matematicii, îmbinând competenţe inter- şi transdisciplinare. În cadrul disciplinei Educație tehnologică, în clasele a IV-a, va fi inclus un modul –
Robotica. Acest modul va fi predat, de regulă, de învățătorul de la clasele primare și va fi selectat la decizia instituției de învățământ care dispunde dotare cu roboți.

Mai multe informații poți afla AICI.

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Dezastru în urma ploilor la Institutul de Zoologie și Microbiologie, cuprins de flăcări în luna aprilie
Articolul anterior
De ce Meghan Markle poartă doar rochii roz?
Articolul următor