Studenții basarabeni care își fac studiile în România pleacă în țara vecină

Sute de elevi şi studenţi care învaţă în România pleacă zilele acestea în ţara vecină. Din cauza pandemiei, verificările la vamă sunt mult mai riguroase.

separator

Duminică seara, la Gara de Sud, zeci de elevi şi studenţi plecau spre Cluj-Napoca. Înainte de urcarea în autocar, tinerilor le-a fost verificată temperatura.

Tinerii au fost anunţaţi că sunt schimbări şi în desfăşurarea noului an şcolar: unii vor face cursurile online, alţii vor fi nevoiţi să îşi caute chirie, deoarece nu au mai primit loc în cămin.

„Va fi online primul semestru. Acum, din păcate, noi, cei din anul doi, trei, nu am primit cămin din cauza pandemiei, pentru că s-a redus numărul de locuri. Putem sta doar câte doi în cameră, avem doar câteva cămine”.

„Primul semestru cel puţin vor fi online, nu cred că e o problemă, adică nu e obligatoriu să merg la Cluj, dar mai şi lucrez. Caut chirie acum când ajung”.

„Se va începe în mod normal, cu respectarea distanţei sociale într-un laborator mai mare. Au rămas aceleaşi cămine doar că s-a redus numărul de elevi, acum stăm doar doi în cameră până acum eram câte patru”.

Cel mai mult îşi făceau griji părinţii celor care sunt înscrişi în primul an de studii peste hotare.

„Avem actele emise de Ministerul Educaţiei din România că ne permit să însoţim minorii şi confirmarea că este admis la liceu. Nu ştiu, sigur că ne îngrijorăm, vom vedea, sperăm să fie bine”.

Administratorii rutei de transport spun că vameşii români verifică mai riguros pasagerii. Studenţii şi elevii trebuie să prezinte toate actele de studii.

„Este o procedură mai riguroasă, se verifică actele personale, plus orice confirmare care atestă scopul călătoriei. În cazul în care există o confirmare că într-adevăr părintele merge şi în decurs de 24 de ore sau 48 de ore se întoarce înapoi, da este permis pentru a-i însoţi. Au fost cazuri când părinţilor nu li s-a permis”, a spus Daniel Bălan, administrator rută de transport.

Universităţile din România au impus măsuri stricte pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19. La universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava învaţă în jur de 1000 de studenţi moldoveni. Ei au fost împărţiţi în două grupuri care vor studia şapte săptămâni online, iar alte şapte vor merge în campus.

„Aceleaşi locuri de cazare vor fi folosite de ambele grupuri de studenţi, dar în perioade diferite de timp. Poate în anumite camere, nu multe, unde avem patru locuri de cazare în mod obişnuit, acum scădem la trei sau la două. Vor fi asigurate anumite camere pentru cazurile în care sunt semnalate simptome. Intrarea în cămin are loc odată ce prezintă acest test şi noi îi decontăm financiar testul nu numai acum, ci şi pe parcursul semestrului”, a zis Mihai Dimian, prorector Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Anul de învăţământ în România a început în 14 septembrie.

sursa: www.publika.md

Accident tragic la Hâncești! O tânără șoferiță de 19 ani a murit, după ce s-a izbit cu mașina într-un copac

Polițiștii din Hîncești investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în urma căruia o tânără a decedat. Accidentul s-a produs aseară între localitățile Pereni și Pașcani.

”Preliminar, polițiștii au stabilit că o tânără de 19 ani, fiind la volanul unui Peugeot ar fi pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac de pe marginea drumului.
În urma impactului, șoferița a decedat pe loc.
Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fiți prudenți la drum, o secundă de neatenție ne poate costa viața”, anunță Poliția.

600.000 de hrivne ascunse în trei genți ale unui șofer de autocar care venea din Federația Rusă. Toată suma i-a fost confiscată

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru control un autocar de model ”Mercedes-Benz Tourismo RHD-L”, ce se deplasa din Federația Rusă spre Republica Moldova, transportând pasageri.

Acționând în baza indicatorilor analizei de risc, funcționarii vamali au întrebat șoferii și pasagerii dacă au bunuri pasibile a fi declarate, și ca răspuns toți au comunicat că nu au nimic de declarat.

În rezultatul controlului vamal al mijlocului de transport și bagajelor, fiind aplicată și tehnica neintruzivă, au fost depistate 3 genți de culoare neagră, în care erau ascunse printre haine mijloace financiare, acestea aparținând unuia dintre șoferi. În urma calculelor a fost stabilit că în cele trei genți erau localizate 600 000 hrivne (UA), în bancnote cu nominalul de 200.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, cetățean al Republicii Moldova, nu a oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor mijloace financiare din Federația Rusă în Republica Moldova. 

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul este cercetat în continuare în scopul elucidării tuturor circumstanțelor.

Cazul copilei de 5 ani abuzată sexual de bunicul său: Procurorii vin cu precizări

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a bărbatului în vârstă de 65 de ani, care și-ar fi violat nepoata în vârstă de 5 ani.

Reieșind din actul de învinuire, la data de 31 ianuarie 2024, în jurul orelor 15:00, învinuitul, aflându-se în domiciliul său amplasat într-un sat din centrul țării, știind cu certitudine că victima cu care conlocuia are vârsta de 5 ani, fiind socrul mamei minorei, adică afinul unei rude apropiate, acționând intenționat, în scopul satisfacerii poftei sexuale, profitând de imposibilitatea minorei de a se apăra și de a-și exprima voința, din cauza vârstei fragede, a violat copila.

Învinuitului i se incriminează violul, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani, care este și membru de familie ( infracţiunea prevăzută de art. 171 alin. (3) lit. b) Cod penal).

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul s-a aflat în stare de arest preventiv, inclusiv la momentul expedierii cauzei penale în instanța de judecată. Acesta pledează nevinovat.

Dacă învinuitul va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.

Orașul cu peste 1 milion de oameni care a rămas cu un singur medic
Articolul anterior
Zilierii sunt obligați să încheie contract individual de asigurare socială. Suma lunară care urmează a fi achitată
Articolul următor