Studiu despre deșeurile plastice din Moldova: Chiar dacă sunt sortate, nu pot fi reciclate

Multe dintre produsele din materiale plastice plasate pe piață, chiar și în momentul în care sunt colectate separat și ajung la stația de sortare, nu pot fi reciclate, a declarat pentru IPN Aurelia Bahnaru, administartorul asociației obștești „Centrul de instruire și consultanță E-Circularˮ. Primul Studiu de referință privind gestionarea deșeurilor din plastic în Republica Moldova, prezentat de Aurelia Bahnaru, arată că sunt necesare interdicții clare la importul produselor din materiale plastice care nu pot fi reciclate. E necesar să fie promovate cât mai mult ambalajele reutilizabile printre consumatori și să fie îmbunătățit mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului.

Studiul „Zero Plastic” este partea componentă a proiectului „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții Comunitare”. Autoarea spune că un obstacol major în calea dezvoltării infrastructurii de colectare a deșeurilor, inclusiv a ambalajelor de plastic, este lipsa spațiilor pentru amplasarea punctelor de colectare separată sau a centrelor de colectare a deșeurilor reciclabile. Ar trebui să fie prevăzut în lege ca planurile locale de gestionare a deșeurilor să fie armonizate cu planurile de amenajare teritoriale, cu alocarea suprafețelor necesare pentru implementarea cu succes a planului local de gestionare a deșeurilor, transmite IPN.

Potrivit studiului, cel puțin în ultimii cinci ani la bugetul de stat au fost achitate taxe pentru poluarea mediului aferente materialelor plastice în mărime totală de 1,15 miliarde de lei. Aurelia Bahnaru constată că suma nu poate fi raportată la niciuna dintre activitățile de îmbunătățire a sectorului de management al deșeurilor.

În anul 2022 au fost importate 97,2 mii de tone de materiale plastice, în timp ce s-au exportat 16 mii de tone. Pe perioada ultimilor 10 ani analizați, cantitatea de materiale plastice în țară a înregistrat o creștere constantă, în medie 4% anual, a precizat autoarea studiului „Zero Plastic”.  

În Republica Moldova sunt 388 de companii care au drept activitate fabricarea produselor de materiale plastice. Cea mai mare pondere o au companiile care fabrică articole din materiale plastice pentru construcții – 269 de companii sau 69% din totalul companiilor producătoare de articole din materiale plastice. Majoritatea producătorilor care confecționează obiecte din plastic activează în municipiul Chișinău – 202 producători (52%). În municipiul Bălți sunt 25 de producători. Doar în anul 2021, producătorii naționali de materiale plastice au creat 18 mii tone de materiale plastice.

Aurelia Bahnaru menționează că fiecare locuitor al țării generează estimativ 406 kilograme de deșeuri pe an (anul 2021), din care 45 de kilograme sunt deșeuri din plastic. Rata de reciclare medie a deșeurilor din plastic pentru ultimii 3 ani este de 7%.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA după ce ar fi furat circa 17 milioane de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei. Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasa de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.

În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Maia Sandu s-a întâlnit cu primărițele din țară

Președintele Maia Sandu a discutat astăzi despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu circa 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare – ambasadoare UE”, informează unica.md.

”Am discutat despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu cele în jur de 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare – ambasadoare UE”.

Le-am spus primarelor că, acum, avem o oportunitate reală de a ne integra în Uniunea Europeană și de a moderniza Moldova, dar e nevoie de claritate și curaj ca să mergem în continuare pe această cale. Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc – într-o țară sigură și puternică, în marea familie europeană, sau într-o țară izolată și vulnerabilă. E nevoie să avem curajul de a face alegerea corectă, în pofida sperietorilor și minciunilor răspândite de cei care nu respectă țara noastră. Am îndemnat femeile primare să le vorbească oamenilor despre beneficiile integrării europene pentru familiile și comunitățile lor.

Integrarea europeană înseamnă să punem țara la adăpost. Înseamnă mai multe resurse de modernizare a localităților – drumuri europene; acces la apă și canalizare; grădinițe, școli și spitale moderne; servicii publice de calitate – proiecte pe care deja am început să le facem cu sprijinul Uniunii Europene. M-am bucurat să aud că programul „Satul European”, pe care l-am promovat din prima zi de mandat, contribuie la dezvoltarea a sute de sate și orașe din Moldova. Este un început de drum, pe care trebuie să mergem hotărât împreună.”, scrie președintele într-o postare.

Luptătorul moldovean Alexandrin Guțu a cucerit medalia de bronz la turneul din Egipt
Articolul anterior
Moldova poate deveni o oază de experiențe gastro-oenologice inedite pentru turiștii din toate colțurile lumii
Articolul următor