Studiu despre deșeurile plastice din Moldova: Chiar dacă sunt sortate, nu pot fi reciclate

Multe dintre produsele din materiale plastice plasate pe piață, chiar și în momentul în care sunt colectate separat și ajung la stația de sortare, nu pot fi reciclate, a declarat pentru IPN Aurelia Bahnaru, administartorul asociației obștești „Centrul de instruire și consultanță E-Circularˮ. Primul Studiu de referință privind gestionarea deșeurilor din plastic în Republica Moldova, prezentat de Aurelia Bahnaru, arată că sunt necesare interdicții clare la importul produselor din materiale plastice care nu pot fi reciclate. E necesar să fie promovate cât mai mult ambalajele reutilizabile printre consumatori și să fie îmbunătățit mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului.

Studiul „Zero Plastic” este partea componentă a proiectului „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții Comunitare”. Autoarea spune că un obstacol major în calea dezvoltării infrastructurii de colectare a deșeurilor, inclusiv a ambalajelor de plastic, este lipsa spațiilor pentru amplasarea punctelor de colectare separată sau a centrelor de colectare a deșeurilor reciclabile. Ar trebui să fie prevăzut în lege ca planurile locale de gestionare a deșeurilor să fie armonizate cu planurile de amenajare teritoriale, cu alocarea suprafețelor necesare pentru implementarea cu succes a planului local de gestionare a deșeurilor, transmite IPN.

Potrivit studiului, cel puțin în ultimii cinci ani la bugetul de stat au fost achitate taxe pentru poluarea mediului aferente materialelor plastice în mărime totală de 1,15 miliarde de lei. Aurelia Bahnaru constată că suma nu poate fi raportată la niciuna dintre activitățile de îmbunătățire a sectorului de management al deșeurilor.

În anul 2022 au fost importate 97,2 mii de tone de materiale plastice, în timp ce s-au exportat 16 mii de tone. Pe perioada ultimilor 10 ani analizați, cantitatea de materiale plastice în țară a înregistrat o creștere constantă, în medie 4% anual, a precizat autoarea studiului „Zero Plastic”.  

În Republica Moldova sunt 388 de companii care au drept activitate fabricarea produselor de materiale plastice. Cea mai mare pondere o au companiile care fabrică articole din materiale plastice pentru construcții – 269 de companii sau 69% din totalul companiilor producătoare de articole din materiale plastice. Majoritatea producătorilor care confecționează obiecte din plastic activează în municipiul Chișinău – 202 producători (52%). În municipiul Bălți sunt 25 de producători. Doar în anul 2021, producătorii naționali de materiale plastice au creat 18 mii tone de materiale plastice.

Aurelia Bahnaru menționează că fiecare locuitor al țării generează estimativ 406 kilograme de deșeuri pe an (anul 2021), din care 45 de kilograme sunt deșeuri din plastic. Rata de reciclare medie a deșeurilor din plastic pentru ultimii 3 ani este de 7%.

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Luptătorul moldovean Alexandrin Guțu a cucerit medalia de bronz la turneul din Egipt
Articolul anterior
Moldova poate deveni o oază de experiențe gastro-oenologice inedite pentru turiștii din toate colțurile lumii
Articolul următor