Studiu îngrijorător. Doar 15% din populația lumii se bucură de libertatea de exprimare

80% din populația globală trăiește cu mai puțină libertate de exprimare decât în urmă cu un deceniu. Raportul anual examinează libertatea de exprimare în 161 de țări, folosind 25 de indicatori pentru a măsura cât de liberă este fiecare persoană să se exprime, să comunice și să participe la viața societății, fără teama de repercusiuni. Această situație are loc, de obicei, ca urmare a unor preluări de putere sau lovituri de stat, dar mult mai multe națiuni au înregistrat o erodare a drepturilor.

Proposed 'free speech' protection limit alarms CHR | Philstar.com

Un grup cu sediul în Marea Britanie afirmă că cel mai recent studiu al său privind drepturile de liberă exprimare la nivel mondial arată că doar 15% din populația globului trăiește într-un loc în care oamenii pot primi sau împărtăși liber informații.

În raportul său 2022 privind libertatea de exprimare la nivel mondial, Article19, o organizație internațională pentru drepturile omului, a declarat că în națiuni autoritare precum China, Myanmar și Rusia, dar și în democrații precum Brazilia și India, 80% din populația globală trăiește cu mai puțină libertate de exprimare decât în urmă cu un deceniu.

Raportul a precizat că regimurile autoritare și conducătorii continuă să înăsprească controlul asupra a ceea ce vede, aude și spune populația lor.

Deși îi menționează pe președintele brazilian Jair Bolsonaro, pe premierul indian Narendra Modi și pe președintele rus Vladimir Putin, raportul evidențiază guvernul Chinei pentru că „exercită o autoritate supremă asupra identităților, informațiilor și opiniilor” a sute de milioane de oameni.

Danemarca și Elveția pe primele locuri în lume în ceea ce privește libera exprimare

Raportul anual examinează libertatea de exprimare în 161 de țări, folosind 25 de indicatori pentru a măsura cât de liberă este fiecare persoană să se exprime, să comunice și să participe la viața societății, fără teama de hărțuire, repercusiuni legale sau violență. Acesta creează un scor de la zero la 100 pentru fiecare țară.

În acest an, raportul clasează Danemarca și Elveția pe primele locuri în lume, fiecare cu un scor de 96. Norvegia și Suedia au fiecare un scor de 94, iar Estonia și Finlanda au obținut câte 93 de puncte. Studiul a precizat că primele 10 cele mai deschise națiuni sunt europene.

Cercetătorii clasează Coreea de Nord drept cea mai opresivă națiune din lume, cu un scor de zero. Eritreea, Siria și Turkmenistan au obținut scoruri de unu, iar Belarus, China și Cuba au obținut scoruri de doi.

Au existat schimbări negative mai dramatice în ceea ce privește libertatea de exprimare în întreaga lume decât în orice alt moment.

Statele Unite s-au clasat pe locul 30 pe această scară. În 2011, era pe locul 9 în lume. SUA a înregistrat o scădere de nouă puncte a scorului său, plasând țara la capătul inferior al categoriei de exprimare deschisă. În 2021, s-a clasat la nivel mondial în cea mai joasă treaptă în ceea ce privește scorurile pentru egalitatea în materie de libertăți civile pentru grupurile sociale, polarizarea politică și polarizarea socială, precum și violența politică.

Raportul a afirmat că, în ultimele două decenii, au existat schimbări negative mai dramatice în ceea ce privește libertatea de exprimare în întreaga lume decât în orice alt moment. Multe dintre acestea au loc ca urmare a unor preluări de putere sau lovituri de stat, dar mult mai multe națiuni au înregistrat o erodare a drepturilor, adesea sub conducerea unor lideri populiști aleși în mod democratic.

Articolul19 își ia numele de la articolul din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care prevede: „Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie și de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără ingerință și de a căuta, primi și răspândi informații și idei prin orice mijloace și fără a ține seama de frontiere.”

sursa

14 medalii de aur, argint și bronz pentru Moldova la Campionatul European de karate shotokan

Lotul de karate shotokan al Moldovei a cucerit 5 medalii de aur, 3 de argint și 6 de bronz la Campionatul European de la Debrecen, categoriile de vârstă seniori și tineret. Astfel, țara noastră s-a clasat în premieră pe podium în clasamentul pe națiuni, fiind depășită de România și Ungaria, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Liderul lotului, Vitalii Spînu a obținut trei medalii. Pe cea de aur a cucerit-o la kumite individual, ippon shobu, +80 kg, reușind să-l învingă în finală pe românul Radu Bogdan cu 5-0. La această probă podiumul a fost completat de Sandu Gazea. Cu medalii de aur s-au mai ales Anastasia Spînu, Mihail Volontir, Daniel Mutelica și Maxim Guțu. În ultimul act, ei au învins sportivi din Azerbaidjan, Bulgaria și România.

Medalia de Aur:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, – 58 kg
• Mihail Volontir (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -70 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, – 78 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Argint:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 58 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Bronz:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Vasilii Dovzii (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 80 kg
• Sandu Gazea (Dubăsari) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -80 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg.

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX, ediția a XIII-a

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare  cu Liga Bibliotecarilor din Republica  Moldova „ALEXE RĂU”, organizează tradiţional, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX,  activitate importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, având drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile  sale susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanţă strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei dintr-o comunitate și în numele comunității.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX a devenit deja o tradiție și, ca orice tradiție, e ceva care se consolidează în fiecare an cu unele transformări, rămânând fidelă valorilor eterne. Și asta pentru că lucru­rile pe care le facem bine, frumos și eficient, merită a fi apreciate, scoase la lumină, astfel încât să avem micile noastre bucurii care să ne susțină în fața dificultăților de care este atât de plină lumea contemporană.

Astfel, Gala Premiilor Premiilor Naționale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocația, sufletul, reușind să producem servicii ce se află în slujba comunității, având ca și sarcină oferirea de servicii moderne și profesioniste utilizatorilor.

În acelaşi timp, Premiul Naţional GALEX se acordă  celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din bibliotecile publice.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

  • Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun fondator de biblioteci;
  • Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii;
  • Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media;
  • Cel mai generos mecena al bibliotecilor;
  • Cel mai bun prieten – filantrop al Bibliotecii Naţionale;
  • Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale;
  • Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci;
  • Cel mai bun proiect biblioteconomic;
  • Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale, nominalizare nou

Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Chișinău, str. 31 august 1989 78 A (etajul 2, sala de lectură nr.1).

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Marea Britanie: Jumătate de milion de noi cazuri de Covid-19 într-o săptămână. Tendință de internare la terapie intensivă în rândul vârstnicilor
Articolul anterior
Cât ar trebui să plătească un militar rus să fie scos de pe frontul din Ucraina
Articolul următor