Studiu. Lumea se îndreaptă spre o încălzire alarmantă de peste 2,4 grade Celsius

Potrivit unui studiu publicat marţi la Glasgow, creşterea temperaturii va depăşi 2,4°C până la sfârşitul acestui secol, pe baza obiectivelor pe termen scurt stabilite de ţări.

Acest lucru ar depăşi cu mult limita superioară de 2C, care, conform Acordului de la Paris, ar trebui să rămână „cu mult sub” 2C, precum şi limita mult mai sigură de 1,5C, care a fost stabilită în cadrul discuţiilor de la Cop26.

La acest nivel, fenomenele meteorologice extreme – creşteri ale nivelului mării, secetă, inundaţii, valuri de căldură şi furtuni mai puternice – ar provoca distrugeri pe tot globul.

Estimarea contrastează puternic cu previziunile optimiste publicate săptămâna trecută, care sugerau că încălzirea ar putea fi menţinută la 1,9C sau 1,8C, în urma angajamentelor anunţate în cadrul negocierilor, aflate acum în a doua săptămână şi programate să se încheie în acest weekend.

Acele estimări se bazau pe obiectivele pe termen lung stabilite de ţări, inclusiv India, al treilea mare poluator din lume, care îşi propune să atingă un nivel zero de emisii nete până în 2070.

În schimb, evaluarea sumbră a unei creşteri de 2,4C, realizată de Climate Action Tracker (CAT), cea mai respectată coaliţie de analiză climatică din lume, s-a bazat pe obiectivele pe termen scurt ale ţărilor pentru următorul deceniu.

Conform promisiunilor făcute la Glasgow, emisiile vor fi de două ori mai mari în 2030 decât ar trebui să fie pentru a nu depăşi 1,5C, a constatat CAT. Oamenii de ştiinţă au avertizat că, dincolo de 1,5C, unele dintre daunele aduse climei Pământului vor deveni ireversibile.

Analiştii au constatat, de asemenea, o prăpastie între ceea ce au declarat ţările că vor face în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră şi planurile lor din realitate. Dacă se iau în considerare politicile şi măsurile actuale, şi nu doar obiectivele, încălzirea ar creşte la 2,7C, conform analizei CAT.

Cele 197 de părţi la Acordul de la Paris din 2015 au fost rugate să vină la Glasgow cu două obiective: un obiectiv pe termen lung de a ajunge la zero emisii nete la nivel global în jurul jumătăţii secolului şi planuri naţionale pe termen mai scurt, care fixează reducerea emisiilor până în 2030. Oamenii de ştiinţă spun că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu aproximativ 45% în acest deceniu pentru ca temperaturile globale să nu depăşească 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale.

Prima săptămână a discuţiilor din cadrul Cop26 a fost dominată de o avalanşă de anunţuri, inclusiv angajamente privind conservarea pădurilor, finanţarea sectorului privat pentru energie curată şi eliminarea treptată a cărbunelui de către ţări. Ulterior, ţările au părut să revină asupra unor angajamente sau au simţit nevoia să le clarifice.

sursa

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Situația actuală la frontieră

Poliția de Frontieră Leușeni-Albița și Poliția de Frontieră Sculeni informează că traficul de persoane și autovehicule se desfășoară în condiții normale, în ambele direcții de deplasare. Timpul de așteptare pentru traversarea frontierei este în limitele obișnuite.

Îndemnăm călătorii, să diversifice alegerea punctelor de trecere și să se informeze din surse oficiale cu privire la starea traficului.

Călătoriți în siguranță!

David Beckham ne-a arătat viața sa la țară.

David Backham este tot mai încântat de moșia din Cotswolds, în vreme ce soția sa, Victoria, nu vrea să audă de viața la țară și își dorește să trăiască și în viitor în inima Londrei.

Sursa continuă: „David nu a făcut niciun secret din dorința de a se muta permanent la țară pentru un ritm de viață mai liniștit și mai relaxat, acum că băieții au zburat din cuib, și este ceva despre care el și Vic au vorbit mult și la care s-au gândit serios. După ce a crescut în estul Londrei, David este pregătit să lase viața de oraș în urmă și să se stabilească definitiv în Cotswolds, în timp ce Vic a crescut în Hertfordshire, așa că traiul în inima Londrei este încă interesant, chiar și după toți acești ani. Ea nu este pregătită să renunțe la stilul ei de viață metropolitan și nu se vede renunțând la asta pentru mult timp. Dar, știind cât de dornic este David să se mute, ea este îngrijorată că sunt pe pagini complet diferite”.

Canadienii au inventat robotul care face injecții fără ac
Articolul anterior
Noua generație de vaccinuri anti-Covid va include spray-uri nazale sau pastile. OMS: 129 sunt în cercetare, unele în studiu clinic
Articolul următor