Studiu: Reducerea violenței în bază de gen depinde, în mod direct, de abilitarea economică a femeilor

Femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen. Astfel, abilitarea economică a femeilor ar putea fi o soluție eficientă de prevenire și combatere. Acestea sunt concluziile studiului „Evaluarea factorilor pozitivi și negativi care influențează extinderea drepturilor economice și posibilităților femeilor”, realizat în UTA Găgăuzia de experta internațională Elena Bazueva.

Cercetarea a fost elaborată cu sprijinul financiar al Federației Ruse. Activitatea se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Republica Coreea.

Datele studiului au fost prezentate pe 11 iunie 2021 la un eveniment online organizat de PNUD și Executivul UTA Găgăuzia. La discuții au participat reprezentanți ai instituțiilor de stat, sectorului privat și societății civile. Participanții au abordat barierele structurale în ce privește abilitarea economică a femeilor, au propus soluții și recomandări pentru ameliorarea situației.

Irina Vlah, Guvernatoare, Bașcană, UTA Găgăuzia, a menționat în deschiderea evenimentului: „Acum omenirea are nevoie de evoluție, nu de revoluție. Acest lucru necesită ca modelul de guvernare bazat pe pragmatism și disponibilitatea constantă de a folosi forța să fie înlocuit cu un model de guvernare bazat pe înțelepciune și pe capacitatea de a găsi un compromis chiar și în situații care par fără perspectivă. Îndemn toate femeile să creadă în ele și să învețe. Iar autoritățile, la rândul lor, vor lua măsuri pentru a se asigura că oportunitățile de învățare sunt suficiente și accesibile.”

Dima Al-Khatib, Reprezentantă Rezidentă, PNUD Moldova, a spus: „Problemele violenței în bază de gen și accesului femeilor pe piața muncii sunt indivizibile și există multiple bariere în acest sens – stereotipuri, educație, diferențe de salarizare, acces la oportunități de finanțare – toate acestea afectează viața femeilor și influențează dezvoltarea societății noastre. Promisiunea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a nu exclude pe nimeni din procesul de dezvoltare nu poate fi realizată fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.”

Studiul constată că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare. Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Ca o tendință pozitivă pe piața națională și regională se atestă creșterea numărului total de întreprinderi. În cazul UTA Găgăuzia, această majorare se datorează inclusiv unor afaceri care pun accent pe implicarea capitalului uman: educație, asistență medicală și socială, artă, divertisment și recreere, care presupun inclusiv angajarea femeilor. Totodată, sectorul asociativ din regiune desfășoară programe axate pe reducerea segregării în bază de gen pe piața muncii.

Studiul a analizat și percepțiile privind violența în bază de gen. Conform rezultatelor unui sondaj realizat în 2018 de OSCE, fiecare a doua femeie (45%) consideră că prietenii ei ar fi de acord că „violența față de femei este adesea provocată de victimă” (pentru comparație, în țările Uniunii Europene acest indicator este de doar 15%). În aceste condiții, mediul social nu intervine în cazurile de violență, considerându-le chestiuni private.

Autoarea a evaluat posibilitățile de extindere a oportunităților economice pentru femei și a conchis că este necesară implementarea eficientă a mecanismelor legale în acest domeniu. La fel, femeile trebuie să fie mai bine informate privind politicile de egalitate de gen, combaterea violenței și mecanismele de protecție, drepturi și oportunități.

Participanții la dialogul public au elaborat o foaie de parcurs, pe care autoritățile regionale din UTA Găgăuzia s-au angajat să o implementeze. Documentul conține recomandări de politici, propuneri de modificări la nivel de legislație, sistem educațional, dar și măsuri concrete de abilitare economică a femeilor din UTA Găgăuzia.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” este implementat în perioada 2018-2021 de PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa se înscrie într-un proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul este pus în aplicare în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Cu sprijinul proiectului, la finele anului 2020 în autonomia găgăuză a fost deschis primul centru specializat pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenţei şi a copiilor acestora. Serviciul acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Tot în cadrul proiectului, nouă femei și bărbați din satul Chirsova, UTA Găgăuzia, au obținut granturi pentru a se lansa în business și a oferi locuri de muncă pentru femeile din grupurile vulnerabile. Valoarea totală a granturilor se ridică la 12 mii de dolari. Câștigătorii au fost desemnați în baza unei competiții a planurilor de afaceri.

Mai mulți cerbi, refuzați la intrarea în țară. Aceștia erau aduși din Ucraina, dar nu aveau certificatele de sănătate în regulă

Mai mulți cerbi transportați din Ucraina în Republica Moldova au fost opriți la frontieră pentru că actele de însoțire nu corespundeau cadrului legal.

”În contextul situației cu privire la neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova,  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) informează publicul despre următoarele.

La data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar- veterinar  pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System).

În acest context, operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior).

Reiterăm! Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import a animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import”, comunică ANSA.

Mai multe școli profesionale și colegii din țară vor fuziona. Ce spune ministrul Educației

În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii, scrie moldova1.md.

Șase școli profesionale și două colegii din mai multe localități din țară vor fuziona cu alte instituții de învățământ profesional tehnic. De exemplu, Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău. Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sângerei. Iar Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat într-o conferință de presă că scopul reorganizării instituțiilor este sporirea calității educației.

„Vorbim în primul rând de câteva colegii și școli profesionale din subordinea Ministerului Educației. În toate aceste instituții de învățământ, noi am făcut testări în luna februarie ca să vedem ce cunosc copiii din aceste instituții și lucrurile arată destul de îngrijorător. Rezultatele le puteți vedea și în nota informativă a proiectului de hotărâre de Guvern. Copiii își vor continua studiile în acele instituții până la absolvire, asta înseamnă cel puțin doi ani, iar la fel cadrele didactice vor continua să activeze în această perioadă de timp”, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Referitor la situația de la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, unde elevii, profesorii, dar și localnicii au protestat acum câteva zile împotriva inițiativei ministerului, Dan Perciun a spus că este un caz singular.

„Dacă ne referim la instituția din Lipcani, atunci ea demult nu mai este un colegiu pedagogic, acolo practic specialități pedagogice nu mai există de principiu, însă colegii mei vor merge în fiecare instituție și vor discuta cu directorul, colectivul, inclusiv elevii, și vor oferi explicațiile necesare și eu cred că lucrurile se vor aranja”, a mai spus Dan Perciun.

După intrarea în vigoare a deciziei, Ministerul Educației va crea, timp de două luni, comisii care se vor ocupa de procesul de reorganizare și transmitere a bunurilor instituțiilor. Angajații vor fi transferați în noile entități, iar în cazul în care acest lucru va fi imposibil, vor fi disponibilizați. Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi eficiente, școlile profesionale trebuie să aibă minim 350 de elevi, iar colegiile – 700 de elevi. În prezent, din cele 77 de instituții subordonate ministerului, doar 26 au un număr suficient de elevi.

Manifest în Capitală, în sprijinul tinerei gravide ucise cu sânge rece: ”Vrem dreptate pentru Ana-Maria!”

În fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara de 23 aprilie, a avut loc manifestația „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, în sprijinul tinerei însărcinate găsită fără viață la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru drepturile omului, printre care Coaliția Națională „Viață fără Violență”, Femei pentru femei și Crucea Roșie, au participat la acțiune, scrie NM.md.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața clădirii Guvernului. Aceștia au venit cu pancarte cu mesaje precum: „Cerem dreptate pentru Ana-Maria”, „În tăcerea voastră, ei ne ucid pe noi”, „O dată la 5 minute o femeie moare din cauza violenței”, „Vrem securitate nu doar în discursuri politice”, „Bărbații de calitate nu se tem de egalitate”. Pe una din pancarte era reprezentată imaginea unui copil nenăscut și scria: „Un craniu crăpat de lovituri”.

Ana-Maria Guja, de 19 ani, a fost găsitî moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Tânără a fost condusă astăzi, 23 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea Susleni.

Atac armat în Italia. Un adult și doi copii, împușcați mortal în plină stradă
Articolul anterior
Spiridon Vangheli împlinește astăzi 89 de ani! La mulți ani!
Articolul următor