SUA, după ce Rusia a interzis 81 de publicații europene: Se teme că populaţia va auzi „adevărul”

Rusia a blocat accesul pe teritoriul său pentru 81 de publicații europene de teamă că populaţia va auzi „adevărul”, consideră Washingtonul. Moscova susține că a luat această decizie ca „represalii” la o decizie UE din luna mai, de a interzice accesul la trei instituții media de stat ruse. Printre publicațiile interzise în Rusia se află și Digi24 și Digi24.ro.

„Este un alt semn că guvernul rus reprimă jurnalismul pentru că îi este teamă că propriul popor va auzi adevărul”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. Executivul rus, în opinia sa, „vrea să ascundă adevărul despre acţiunile Rusiei în interiorul Rusiei, despre acţiunile guvernului de a-şi reprima propriul popor, de a invada un vecin şi de a-şi ocupa ilegal vecinul” „De ceva vreme am văzut cum reprimă jurnalismul şi, din păcate, asta continuă”, a conchis el, potrivit Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că măsura este un răspuns la deciziile UE și a criticat declarațiile lui Miller. „Este aroganță, prostie sau ambele, unite prin conceptul de „democrație liberală”. Sunt represalii pentru interzicerea mass-media rusești în UE. Dar Departamentul de Stat dă vina din nou pe Rusia pentru tot”, a scris Zaharova pe Telegram, potrivit agenției de presă de stat Tass. Pe listă se regăsesc, printre altele, agenţia de presă franceză France Presse, cea spaniolă EFE, ziarele franceze Le Monde şi Liberation, publicaţiile germane Die Zeit şi Der Spiegel, postul Radio France, posturile de televiziune italian RAI, cele franceze LC1 şi Arte, cel austriac ORF sau cel olandez Nos, etc. Conform site-ului MAE rus, restricţiile vizează şi posturile Pro TV International (stirileprotv.ro, protv.ro), Digi24 (digi24.ro) şi B1TV (b1tv.ro). Anunţul Ministerul rus de Externe a intervenit în ziua în care a intrat în vigoare o decizie a Consiliului UE din 17 martie, prin care sunt impuse restricţii de difuzare în spaţiul comunitar pentru trei media de stat ruse – RIA Novosti şi cotidienele Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta. Înainte, UE a interzsis în spaţiul comunitar alte media oficiale ruse prin care Moscova îşi desfăşoară campania de dezinformare în Occident, între care şi Russia Today (RT), scrie digi24.ro.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Absolvenții vor afla mâine rezultatele la BAC: Au fost constituite 18 comisii care vor examina contestațiile
Articolul anterior
Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele
Articolul următor