SUA oferă ajutor în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege care oferă Ucrainei asistență militară, umanitară și economică în valoare de 13,6 miliarde de dolari, relatează agenția ucraineană UNIAN.

Biden Says Covid Isn't 'New Normal' But It's Here to Stay - Bloomberg

El a anunțat acest lucru la Washington astăzi 15 martie.

„Tocmai am semnat o lege cu privire la finanțarea guvernamentală bipartizană care menține guvernul deschis și oferă Ucrainei o finanțare istorică de 13,6 miliarde de dolari”, a spus el.

„Cu acest proiect de lege, vom trimite un semnal poporului american – un semnal puternic că democrații și republicanii pot într-adevăr să se unească și să facă ceva… pentru a ne îndeplini cele mai de bază responsabilități, pentru a menține guvernul deschis și lucrând pentru poporul american, slujirea poporului american. Investiția în comunitățile lor și investiția în poporul american va face acest lucru în mod responsabil financiar”, a spus Biden.

El a adăugat că invazia rusă a unit oamenii din toată America, „a unit cele două partide ale noastre în Congres și a unit lumea iubitoare de libertate pentru a acționa urgent și decisiv, ceea ce facem chiar acum”.

„Eu vreau să mulțumesc conducerii Congresului pentru că a lucrat atât de repede pentru a ne asigura că avem resursele economice, umanitare și de securitate necesare pentru a continua răspunsul nostru puternic la această criză”, a spus liderul american.

Distribuirea fondurilor:

Ajutor militar: Aproximativ 6,5 miliarde de dolari, aproximativ jumătate din pachetul de ajutor, vor merge către Departamentul de Apărare al SUA, astfel încât să poată desfășura trupe în regiune și să trimită echipamente de apărare în Ucraina.

Asistență umanitară: Peste 4 miliarde USD vor fi direcționate pentru a oferi asistență umanitară refugiaților care fug din Ucraina și persoanelor strămutate în interior, precum și ajutor alimentar de urgență, asistență medicală și sprijin urgent comunităților vulnerabile din regiune.

Asistență economică: Pachetul va oferi aproape 1,8 miliarde de dolari pentru a satisface nevoile economice ale Ucrainei și ale țărilor vecine, cum ar fi securitatea cibernetică și problemele energetice.

Legea cere, de asemenea, 25 de milioane de dolari pentru U.S. Global Media Agency, o agenție federală independentă, pentru a combate dezinformarea în știrile difuzate în străinătate. Alte 120 de milioane de dolari vor fi folosite pentru a sprijini activiștii și jurnaliștii ucraineni locali, precum și pentru a trage la răspundere pentru încălcările drepturilor omului în Rusia.

sursa: www.realitatea.md

Bărbat din Anenii Noi, condamnat pentru că și-a violat fiica, iar peste 10 ani și nepoțica de nici 2 ani. Detalii șocante din anchetă

La 24 martie 2023, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Anenii Noi, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Anenii Noi. Potrivit sentinței, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și acțiuni violente cu caracter sexual, anunță Procuratura Generală.

Procurorii au înaintat învinuirea pe faptul că inculpatul, în anii 2011-2012, în timp ce se afla la domiciliul său, împreună cu fiica minoră, care nu a atins vârsta de 14 ani, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, contrar voinței acesteia, a întreținut cu ea un raport sexual.

Același inculpat, la 30 iulie 2022, a venit în ospeție la domiciliul aceleiași fiici, pe care o violase cu 10 ani în urmă, care devenise deja adultă, se căsătorise și devenise mamă, și din motiv că era în stare de ebrietate alcoolică și s-a certat cu actuala soție, a rămas să doarmă la fiică.

În timpul nopții, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale în formă perversă cu nepoțica sa de o vârstă fragedă, a scos-o din pătuț, și-a satisfăcut pofta sexuală în forma perversă cu aceasta și a lăsat-o însângerată pe podea. După ce s-a trezit de la plânsetele micuței, mama copilei a alertata vecinii, ambulanța și poliția.

Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz.

Precizăm că, în privința inculpatului, instanța de judecată a menținut măsura preventivă de arest preventiv, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

La pronunțarea sentinței, instanța a dispus încasarea din contul inculpatului în contul bugetului de stat a sumei de 22 400 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

În capitală s-a încheiat sezonul de termoficare

În capitală s-a încheiat astăzi sezonul de termoficare. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat o dispoziție în acest sens, transmite moldpres.md.

La ședința săptămânală a serviciilor primăriei capitalei, edilul a subliniat că decizia a fost luată întrucât vremea s-a încălzit.

„Astăzi a fost semnată dispoziția privind deconectarea agentului termic în municipiul Chișinău, începând cu data de 27 martie. Rog „Termoelectrica” să desfășoare acțiunile necesare în acest sens”, a spus Ion Ceban.

Sezonul termic în capitală a demarat la 7 noiembrie 2022.

În zilele de 30 și 31 martie, nu vor fi recepționate cereri pentru perfectarea pașaportului în regim de urgență

În legătură cu trecerea la noul sistem de personalizare a documentelor, în zilele de 30 și 31 martie nu vor fi recepționate cererile pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova în regim de urgență: în ziua adresării; o zi lucrătoare, scrie observatorul.md.

Despre aceasta anunță Agenția Servicii Publice. Vă reamintim că, începând cu luna aprilie a acestui an, în Republica Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Noul pașaport conține 34 de pagini, se distinge prin 45 de elemente performante de securitate și vine cu o serie de noutăți ce țin, în speță, de materialele de confecționare, de tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.

Doi bebeluși ucraineni, salvați contracronometru după ce au fost preluați de la frontieră
Articolul anterior
Olena Zelenski, Prima doamnă a Ucrainei a mulțumit Moldovei: ,,O națiune frățească”
Articolul următor