SUA se apropie de cea mai mare criză financiară din istoria țării. Republicanii amenință că nu vor mai plăti datoriile Americii

Republicanii din Congresul american ar putea să devasteze economia dacă nu iau măsuri ca să redreseze situația datoriei publice în curând, relatează Insider. Dacă democrații și republicanii nu se vor pune de acord să ridice limita de împrumut până la vară, SUA riscă să intre în incapacitate de plată.

bătaie Congresul american

Au fost scene dramatice pe holurile Congresului Statelor Unite în ultimele săptămâni. Din cauza neînțelegerilor din cadrul Partidului Republican, a fost nevoie de mai multe nopții târzii și 15 sesiuni de votare pentru ca Kevin McCarthy să fie ales președinte al Camerei Reprezentanților.

Dar se pare că asta a fost doar partea ușoară; acum, republicanii au de-a face cu o provocare mult mai mare și mai riscantă: trebuie să ridice plafonul datoriilor și să ajute America să poată continua să își achite facturile.

SUA a atins joi limita legală de împrumut, potrivit The New York Times. Trezoreria americană trebuie acum să ia „măsuri extraordinare”, care presupun suspendarea unor investiții și schimbul unor tipuri diferite de datorii, până când va primii din nou finanțare. Dacă rămâne fără opțiuni, nu va mai putea să își plătească datoriile, cum ar fi salariile militarilor, ajutoarele sociale și dobânda pentru datoria națională.

Criza financiară: Piețe globale destabilizate și milioane de noi șomeri

Dacă guvernul nu își mai poate îndeplini obligațiile, acest lucru „ar provoca daune ireparabile pentru economia americană, viețile tuturor americanilor și stabilitatea financiară globală”, a scris secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-o scrisoare pentru McCarthy.

Este de așteptat ca aceste „măsuri extraordinare” să nu mai fie eficiente cândva în această vară, moment în care SUA s-ar putea găsi într-o situație economică foarte precară. Doi republicani au fost aproape să se bată în Congresul american pentru că unul dintre ei a refuzat să îl susțină pe Kevin McCarthy.

Atât Statele Unite, cât și restul lumii, ar putea intra într-o criză financiară care va destabiliza piețele din toată lumea și va lăsa milioane de americani fără joburi.

Republicanii plănuiesc să se folosească de limita de împrumut pentru a-și atinge propriile lor obiective strategice – reduceri semnificative ale cheltuielilor pentru diverse programe, precum cel al asigurărilor de sănătate și sociale.

Democrații, mesaj pentru republican: Nu primești un biscuite pentru că nu ai prăbușit economia Statelor Unite

Casa Albă și democrații i-au criticat pe republicani pentru că se folosesc de această criză ca să îi forțeze să le facă pe plac.

„Din păcate, mulți republicani par determinați să descopere [pe pielea noastră] cât de catastrofică ar fi intrarea în incapacitate de plată”, a spus Don Beyer, un democrat din Camera Reprezentanților.

„La schimb pentru că nu prăbușești economia Statelor Unite, nu primești nimic”, a spus și senatorul Brian Schatz pentru The Daily Beast. „Nu primești un biscuite. Nu ești tratat ca și când ai fi a doua venire a lui Lyndon B. Johnson. Ești doar o persoană care face strictul necesar ca să nu îți înșeli alegătorii din motive nebunești.” Statele Unite, cât și restul lumii, ar putea intra într-o criză financiară care va destabiliza piețele și va lăsa milioane de americani fără joburi dacă repubicanii și democrații din Congres nu ajung la o înțălegere.

Congresul american s-a găsit într-o situație similară și acum doi ani, atunci când liderul opoziției din Senat, Mitch McConnell, a refuzat inițial să îi ajute pe democrați să ridice limita de împrumut în 2021.

SUA a fost atunci foarte aproape să intre în incapacitate de plată înainte ca cele două tabere să se înțeleagă asupra unui plan prin care au ridicat plafonul datoriilor la nivelul la care este acum.

„Vom vedea o criză financiară și concedieri în masă fără ajutor de la guvernul federal”, a spus și Zachary D. Carter, autorul cărții ‘The Price of Peace: Money, Democracy and the Life of John Maynard Keynes’. Criza va duce la „greutăți materiale foarte grave, foarte răspândite, foarte repede”.

sursa

Cuplu arestat într-un restaurant din Rusia din cauza conversației anti-război auzite de vecini. Poliția le-a luat copilul de 9 ani

Un canal de Telegram rusesc care urmărește arestările abuzive dictate de regimul Putin relatează un caz înfricoșător.

Un cuplu de tineri ruși, cu numele Olesia și Alexei Ovcinnikov, a fost reținut de mascați în restaurantul Na Drovakh din orașul Krasnodar, transmite www.ziare.com.

Afirmațiile anti-război făcute de cei doi, aflați împreună cu copilul de 9 ani la masă, au dus la chemarea „poliției fasciste a lui Putin” de către un vecin de masă.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de „hărțuire”.

„Poliția i-a arestat la restaurant și le-a luat copilul de 9 ani. Când a sosit poliția fascistă a lui Putin, i-a încătușat pe părinți și i-au ținut pe podeaua restaurantului timp de peste o oră, înainte de a-i duce la închisoare, potrivit martorilor oculari.

Potrivit canalului Telegram OVD-info, care urmărește arestările politice din Rusia, polițiștii i-au dus apoi la secție pentru audieri și, cu acuzația de „hărțuire”, i-au lăsat peste noapte în arest. Fiica cuplului, în vârstă de 9 ani, a fost despărțită de părinți și trimisă acasă.

Potrivit cuplului, aflat acum în stare de libertate, li s-a spus direct că au fost arestați pentru declarații împotriva războiului.

Elveția oferă sprijin pentru antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia și Comrat

Antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia, Comrat sunt chemați să participe la un concurs finanțat de Elveția care pune la bătaie 1,2 milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare economică a localităților.

Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Elveția, selectează trei microregiuni care în următorii doi ani vor beneficia de susținere pentru dezvoltarea economică locală. Mai exact, comunitățile selectate vor fi ajutate să creeze micro-clustere, care vor valorifica avantajele locale existente și vor susține specializarea economiilor locale.

În total, vor fi investiți până la 400 de mii de dolari pentru fiecare din cele trei micro-clustere, ceea ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă atât pentru localnici, cât și pentru migranți reveniți, dar și pentru refugiații din Ucraina.

„În situația socio-economică actuală, consolidarea rezilienței actorilor economici este de o importanță vitală. Astfel, Elveția va sprijini afacerile locale, contribuind la crearea noilor perspective economice în diferite regiuni ale Moldovei”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Dosarul de participare la concurs trebuie să includă formularul de participare completat în limba română sau rusă, declarația de angajament și parteneriat, semnată de toate entitățile implicate din sectorul privat și public. Data-limită pentru participare este 23 februarie 2023, ora 23:00.

Comerțul exterior al Rusiei a atins nivelul de dinainte de începerea invaziei în Ucraina

După cum se menționează în publicație, multe țări au considerat dificil să reducă legăturile comerciale cu Federația Rusă.

Rusia lansează un avertisment Greciei: Nu este prea târziu! Mesajul  transmis de Moscova – Capital

Comerțul exterior al Rusiei a revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, în februarie 2022, iar economia în ansamblu s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se așteptau cei din țările occidentale, a transmis The New York Times marți.

Comerțul rusesc pare să fi revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de invazia Ucrainei în februarie trecut. Analiștii estimează că importurile rusești ar putea fi deja la sau aproape de nivelurile de dinainte de război.

The New York Times subliniază că multe țări au avut dificultăți în a rupe sau a reduce legăturile comerciale cu Rusia, așa cum insistă Occidentul. Potrivit unui studiu al Universității din St. Gallen din Elveția, citat de ziar, mai puțin de 9% dintre companiile din UE și țările G7 au încetat relațiile cu partenerii lor ruși. Economia rusă, continuă ziarul, s-a dovedit „surprinzător de rezistentă, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor occidentale”. 

„Țărilor le-a fost greu să abandoneze dependența de energia și alte resurse rusești, iar Banca Centrală Rusă a reușit să mențină cursul de schimb al rublei și să asigure stabilitatea piețelor financiare”, se arată în articol.

New York Times citează și date de la Fondul Monetar Internațional (FMI) care arată rezistența economiei ruse. Astfel, conform previziunilor FMI, creșterea economiei ruse în 2023 va fi de 0,3%, în timp ce anterior se prevedea o scădere de 2,3%. 

Ce să nu faci niciodată dacă ești atacat de câini. Greșeala care îți pune viața în pericol
Articolul anterior
Uluitor! Trei bărbați din Constanța au găsit un vas getic plin cu monede romane
Articolul următor