Sub dărâmăturile clădirii din Odesa au fost găsiți încă doi copii: sunt frate și soră, de 8 și 10 ani

La Odesa, sub dărâmăturile clădirii lovită de o dronă lansată de ruși în noaptea de vineri spre sâmbătă, salvatorii au extras corpurile neînsuflețite a încă doi copii. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale din Odesa, Oleg Kiper.

„Salvatorii tocmai au găsit un băiat care a murit în urma atacului rusesc sub dărâmături. Serghei avea 10 ani… Exprim condoleanțe familiei și prietenilor săi”, a spus oficialul, citat de Unian, transmite Jurnal.md. El a adăugat că au găsit-o și pe sora moartă a lui Serghei, Zlata, care avea 8 ani. „Este o durere teribilă de nedescris pentru regiunea Odessa și toată Ucraina”, a subliniat oficialul. Anterior, salvatorii au anunțat că au mai extras doi bebeluși și un copil de trei ani de sub ruine.

Știrea inițială: O femeie şi un copil de opt luni au fost găsiţi, duminică, în dărâmăturile clădirii lovite în noaptea de vineri spre sâmbătă de o dronă rusă la Odesa, ridicând numărul morţilor la zece, au declarat duminică autorităţile ucrainene, scrie AFP, potrivit News.ro.

„Acest atac asupra unei clădiri de nouă etaje din oraşul-port de la Marea Neagră a dus la moartea a zece persoane, inclusiv a unei femei găsite în dărâmături şi a unui bebeluş găsit lângă (această) femeie”, a deplâns guvernatorul Regiunea Odesa, Oleg Kiper.

Serviciile de urgenţă ucrainene au confirmat bilanţul a zece morţi, precizând că bebeluşul găsit astăzi avea „opt luni”. Mama şi copilul „au fost găsiţi împreună”, au scris aceştia pe Telegram.

Ei au mai susţinut că lucrările de „curăţare” a zonei în care această clădire s-a prăbuşit parţial sunt încă „în curs de desfășurare”.

Totodată Procuratura din Odesa a declarat pentru agenția ucraineană UNIAN că printre cei morți sunt câteva familii, inclusiv două familii cu copii. Este vorba de o femeie, născută în 1992, și fiul ei, care s-a născut în octombrie 2023. Bărbatul și celălalt copil au supraviețuit pentru că se aflau într-o altă cameră. De asemenea, potrivit sursei citate, un bărbat de 40 de ani a murit – a fost găsit sub dărâmături ieri, 2 martie. Astăzi au fost găsite soția sa decedată, care a împlinit recent 36 de ani, și o fiică mică, născută în iulie 2023.

Autoritățile de la Kiev susțin că drona care a distrus clădirea era Shahed, furnizată Rusiei de către Iran. Volodimir Zelenski susține că atacurile ruseşti cu ajutorul dronelor iraniene „nu au nicio logică militară” şi au fost concepute doar pentru a ucide şi a intimida. Liderul ucrainean mai spune că acest atac ar fi putut fi evitat dacă Ucraina nu s-ar fi confruntat cu întârzieri în aprovizionarea cu arme occidentale.

Tinerii de la Ansamblul ,,Hecenii”, invitați speciali la sediul Ansamblului „Joc”. Coregraful Dionisie Cobilaș, premiat pentru promovarea dansului popular

Dansatorii din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, care au ridicat sala în picioare la concursul „Românii au talent”, au fost invitații de onoare ai Ansamblului „JOC” din Chișinău. Tinerii au fost felicitați pentru succesul de la „Românii au talent”, unde au scris istorie fiind promovați prin Golden Buzz direct în semifinala concursului.

De asemenea, coregraful de la „Hecenii”, Dionisie Cobilaș, a fost premiat pentru faptul că promovează dansul popular.

,,Hecenii la Baletul Național JOC! Tinerii extraordinari, laureați cu „Golden Buzz” din partea Andra la Romanii au talent „, au fost astăzi invitați speciali la sediul instituției noastre. Aici, ei au fost felicitați pentru performanțele lor remarcabile și au primit întregul nostru suport pentru semifinala concursului. Această vizită le-a oferit ocazia să exploreze și să experimenteze esența JOC: au vizitat muzeul unde istoria trupei este prezentată în amănunt, au admirat diversitatea costumelor din costumeria noastră și au asistat la repetiția generală pentru spectacolul din 17 aprilie, ce va avea loc în Iași.

Artiștii noștri i-au întâmpinat pe tineri cu căldură, și împreună am creat momente memorabile, pe care le puteți vedea în videoclipul de mai jos. Le urăm succes lui Dionisie Cobilas și tuturor tinerilor pasionați și iubitori de dans în semifinala „Românii au Talent” noi le ținem pumnii strânși pentru câștigarea marelui premiu! Hai HECENII!”, se arată în postarea publicată pe pagina de facebook a Ansamblului Joc.

Vezi video mai jos!

„Chipul uman de pe Marte”. NASA a publicat o fotografie spectaculoasă de pe Planeta Roșie

NASA a publicat o imagine inedită de pe Marte, suprinsă de roverul Mars Perseverance. În fotografie se poate observa o rocă, care seamănă cu un chip uman, transmite Digi24.ro

În imaginea publicată de NASA este surprins un peisaj marțian, însă un detaliu i-ar putea fascina pe oameni, o rocă care seamănă cu un chip uman.

„Un alt exemplu de pareidolie. Perseverance ne-a trimis această imagine capturată în Neretva Vallis”, au spus cei de la NASA.

Potrivit oamenilor de știință, este vorba despre pareidolie, un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o interpretare greșită și constă în perceperea unor stimuli externi (imagini sau sunete) ca fiind semnificativi și interpretați precum obiecte familiare, cunoscute.

Cu alte cuvinte oamenii au tendința de a observa fețe când văd anumite peisaje sau chiar obiecte. De-a lungul timpului, NASA a mai făcut publice astfel de imagini, care s-au viralizat pe internet și au stârnit controverse în rândul pasionaților de astronomie.

Satul basarabean, prezentat într-o expoziție la București

Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” va fi vernisată joi, 18 aprilie 2024, la Muzeul Național al Țăranului Român din București. 

Astfel, vizitatorii vor putea admira creațiile a 14 maeștri din Basarabia, nume sonore care s-au remarcat prin contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului.

Este vorba despre artiștii Mihail Grecu, Valentina Rusu Ciobanu, Ada Zevin, Glebus Sainciuc, Igor Vieru, Gheorghe Jancov, Eleonora Romanescu, Olga Orlova, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, Sergiu Galben, Ludmila Țonceva, Vasile Toma, Victor Tretiacenco.

„Expoziția cuprinde lucrări mai puțin cunoscute, provenite din colecțiile de familie ale artiștilor, din colecții private, completate cu lucrări din patrimoniul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și a Muzeului Național de Istorie a Moldovei și prezintă creații plastice cu tematică rurală, prin care maeștrii basarabeni demonstrează o profundă înțelegere a spiritului artei populare”, a informat Ambasada Republicii Moldova la București.

Evenimentul este organizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie a Muzeul Național al Țăranului Român din București, până în 19 mai 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00

sursa

Rusia ar fi înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului, susțin autoritățile ucrainene
Articolul anterior
Peste 100 de mărțișoare, unele vechi de peste 50 de ani, pot fi admirate la Soroca
Articolul următor