Succes medical! Microchirurgii de la Institutul de Medicină Urgentă au replantat degetele mâinii unui bărbat

Medicii microchirurgi de la Institutul de Medicină Urgentă au replantat degetele mâinii unui bărbat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O echipă de microchirurgi și anesteziologi de la Centrul republican de microchirurgie al Institutului de Medicină Urgentă a efectuat o operație de replantare a patru dintre cinci degete tăiate de la mâna unui bărbat, în vârstă de 58 de ani.

Datorită intervenției rapide și profesionalismului medicilor, degetele au fost reatașate prin tehnici avansate de microchirurgie. Procedura a fost realizată prin utilizarea unui microscop cu magnificare, instrumente microchirurgicale fine, fire de sutură extrem de subțiri și manevre chirurgicale de mare precizie. Operația a durat aproximativ patru ore.

Potrivit specialiștilor, pierderea degetelor unei mâini duce la invaliditate severă. Succesul replantării este evaluat în funcție de recuperarea funcționalității mâinii și reluarea sensibilității.

Prognosticul favorabil în astfel de cazuri depinde de mai mulți factori, inclusiv transportarea corectă a segmentelor tăiate și realizarea promptă a intervenției, în funcție de nivelul amputației.

Echipa de medici care a efectuat operația este formată din microchirurgii Anatolie Calistru, Maxim Melenciuc și Vladislav Gladun, chirurgul plastician, estetician și microchirurgul reconstructiv Olesea Catărău, anesteziologul Daniel Sandu și asistentele Valentina Tuchila și Mariana Baractari.

Medicii Maxim Țarălunga, Vladimir Stratan, Mihail Crudu, Vasile Roșca și Cezara Anton și asistentele Natalia Tcaci, Georgeta Roșca, Nadia Sîrghi și Vera Spînu au supravegheat pacientul după intervenție.

Bărbatul a fost externat fără complicații după opt zile de la operație.

Costurile tratamentului, în valoare de 23.000 de lei, au fost acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Tatăl soldatului decedat spune că a discutat cu acesta în ajunul morții

Ostașul batalionului nr. 22 al Armatei Naționale, care la 20 martie a decedat subit în cazarmă, a fost petrecut duminică, 23 martie, pe ultimul drum. Funeraliile au avut loc în satul de baștină, Bărboieni, Nisporeni, scrie zdg.md

„L-a plâns tot satul, tineri și bătrâni. A fost un copil cuminte, de ajutor. Întrebarea mea este legată de riscurile la care sunt supuși cei înrolați în Armata Națională: de ce nu se cunosc motivele decesului?”, ne-a spus David Manole, consilier local la Bărboieni.

Gavril Târșină, tatăl ostașului decedat, spune că, în ajunul morții, a vorbit cu Cristian la telefon. „Vorbeam seară de seară. Niciodată nu s-a plâns de probleme de sănătate. De fapt, era un băiat sănătos, nu am umblat cu el prin spitale. Uneori îl întrebam dacă nu se întâmplă ca soldații să între în conflicte sau să se bată între ei. Îmi spunea că totul e bine, să nu-mi fac griji. Îl credeam, dar acum nu știu ce să cred, pentru că și până azi nu cunosc de ce a murit unicul meu fecior”, plânge Gavril Târșină.

Potrivit informației din cadrul Armatei Naționale, în amiaza zilei de 20 martie, militarul Cristian Târșină și-ar fi pierdut cunoștința în cazarmă. I-ar fi fost acordat primul ajutor medical, fiind solicitată și ambulanța. În scurt timp, medicii sosiți la fața locului au constatat însă decesul tânărului.

O comisie specială a Armatei Naționale a inițiat o cercetare de serviciu privind cauzele și circumstanțele tragediei.

Gavril Târșină, tatăl ostașului decedat în circumstanțe neelucidate, ne-a spus că la înmormântare au fost colegi de serviciu ai fiului săi, dar și responsabili din cadrul batalionului nr. 22, unde era înrolat Cristian. „Nu mi-au spus de ce a murit fiul meu. Au zis să aștept o lună de zile, după care va fi clar de ce a murit”, ne-a mai spus tatăl ostașului care fusese înrolat în vara anului 2024.

Și responsabili din Armata Națională fac trimitere la faptul că motivele decesului urmează a fi stabilite de către medicii legiști, mai scrie sursa citată.

Igor Dodon a marcat 81 de ani de la eliberarea de sub ocupația fascistă, în nordul țării

Mai multe localități din nordul Moldovei marchează astăzi cea de-a 81-a aniversare a eliberării de sub ocupația fascistă. La evenimente a participat și fostul sef de stat Igor Dodon, scrie unimedia.info.

„În această dimineață, am participat la un eveniment comemorativ desfășurat la Florești. Împreună cu primarul orașului și președintele organizației teritoriale a PSRM din Florești, Iurie Gangan, am depus flori și am adus un omagiu eroilor eliberatori.

Fapta nemuritoare a străbunicilor și bunicilor noștri, care au luptat pentru Victorie, va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre. Ținem minte, ne mândrim”, a scris Igor Dodon.

Mama care a fost filmată în timp ce-și bătea fetița cu bestialitate a primit dreptul să o viziteze. Rudele sunt revoltate de această decizie

Mătușa Alisei, fetița de 1 an și 2 luni care a fost bătută cu bestialitate de mama sa, se arată indignată, după ce asistența socială i-a permis mamei acesteia să-și viziteze micuța. „Alisa era un copil extrem de stresat, speriată și traumată. A trebuit să treacă mult timp până am văzut un zâmbet pe chipul ei, iar acum asistența socială ne impune să o supunem iar riscului. Sper ca organele de drept să se autosesizeze și să ia o decizie corectă. Această femeie cu siguranță nu se va schimba vreodată și nu are nevoie de copil, vrea doar răzbunare”, a menționat mătușa micuței, scrie unimedia.info.

„Alisa trăiește într-un mediu liniștit, înconjurată de multă dragoste, armonie și grijă. Cu excepția zilelor când la domiciliul nostru apar acei bunei care au știut și au ascuns faptul ca mama biologică a Alisei o maltrata, care cel mai probabil au mituit instituțiile care au susținut mușamalizarea cazului când nepoata mea a stat în reanimare din cauza unei căzături din pat.

Acești oameni care deschis ne-au zis „я заплачу за экспертизу” și încă strigă în gura mare că video în care fiica lor își bate copilul e montaj, chiar și dacă fiica lor a recunoscut faptul că a lovit copilul, tot ei fiind cei care se exprimă urât la adresa familiei mele, se caută chemați în ograda părinților mei pentru întrevederi cu Alisa.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, agenția teritorială de asistență socială sud vest din municipiul Hîncești, voi cei care ați eliberat un grafic fără prezența noastră, v-ați pus pe o secundă în locul copilului sau a tatălui ei, a familiei noastre? Eu să vă bat în așa hal nepoțica, mi-ați elibera grafic de întrevederi? M-ați mai primi în ogradă?

Unde ați fost atunci când așa-zisa mamă își maltrata copilul? De ce acum la fuga ne amenințați ca luați copilul, ne speriați cu amendă și insistați să lăsăm mama să își refacă relația cu copilul? Care relație? Pentru ce? Trebuie să așteptăm vânătăi și traume? Vă rog, luați decizii în favoarea copilului, nu în favoarea criminalilor”

La fel, aș vrea să-mi exprim și frustrările față de justiția din Republica Moldova. De ce un om care “fură o găină “stă în pușcărie și cineva care agresează fizic, moral și emoțional un copil, sau Doamne ferește omoară un om, stă liniștit acasă, după care i se stabilește grafic de întrevederi care cu siguranță i-ar afecta starea copilului?

Nu a fost ușor. Inițial, Alisa era un copil extrem de stresat, speriată și traumată. A trebuit să treacă timp și să ne dedicăm mult, până am văzut un zâmbet pe chipul ei, până ne-am convins ca e liniștită, trăiește fără frică și se bucură de lucruri frumoase. Acum asistența socială ne impune să o supunem iar riscului și fricii.

Sper ca organele de drept să se autosesizeze, să se excludă cu strictețe corupția și să se ia decizii corecte în baza adevărului, a faptelor comise anterior și în baza la ce ar fi mai bine pentru Alisa. În primul rând e viața unui copil, care merită tot ce e mai bun, apoi e cineva care se crede mamă, dar cu siguranță nu se va schimba vreodată și nu are nevoie de copil, vrea doar răzbunare pentru ca așa cer părinții ei ca să nu-i vorbească vecinii de rău”, a scris mătușa fetiței.

Amintim că femeia a fost filmată cum își bătea cu bestialitate propriul copil de doar 1 an și 2 luni, cu o cameră ascunsă, instalată de către tatăl micuței. Bărbatul a observat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare, iar după ce s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.

Spargeri date în Uniunea Europeană și Moldova. Un moldovean condamnat în România, reținut în Moldova pentru spălare de bani
Articolul anterior
A fost stabilită cauza incendiului din blocul Romanița
Articolul următor