Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision 2023, a avut prima repetiție pe scena marelui concurs muzical. „Îmbrăcați pentru succes”, a spus interpretul. Show-ul Republicii Moldova va fi colorat în roșu.
Foto: Fb.com/Eurovision Moldova
Conceptul scenic este asemănător celui din cadrul selecției naționale. Pe scenă au urcat cei doi toboșari, flautistul și back vocalistele cu rochii argintii și un accesoriu în formă de corn pe cap, transmite TV8.
„Pasha Parfeni valorifică puterea soarelui și a lunii pentru o primă repetiție”, așa au descris organizatorii Eurovision prestația artistului.
foto: eurovision.tv
Pe 30 aprilie, au făcut primele repetiții și Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croația, Elveția și Suedia.
Semifinalele Eurovision 2023 se vor desfășura pe 9 și 11 mai, iar marea finală – pe 13 mai, la Arena Liverpool de lângă râul Mersey.
37 de țări participă la Eurovision Song Contest 2023. Dintre acestea, 31 vor concura în două semifinale pentru a accede în marea finală, alăturându-se țărilor fondatoare: Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit și Ucrainei ca țară câștigătoare a ediției din 2022.
Rusia nu participă nici în acest an la Eurovision. Pe lângă aceasta, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bulgaria s-au retras de la Eurovision Song Contest 2023.
Reprezentantul Republicii Moldova, Pasha Parfeni, va urca al 10-lea pe scenă cu „Soarele și Luna”, în prima semifinală.
Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”.
Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 datorită fraților Advahov și trupei „Zdob și Zdub”, care au cântat „Trenulețul”. Țara noastră participă din anul 2005 la concurs, obținând cel mai bun rezultat în 2017, atunci când Sunstroke Project a luat locul 3 cu piesa „Hey Mamma”.
Cetățenii moldoveni își pot obține cazierul judiciar din orice colț al lumii, online
Se extinde lista serviciilor digitale calitative, accesibile și sigure prestate de sistemul afacerilor interne. Cetățenii Republicii Moldova, atât cei din țară, cât și cei aflați peste hotare, au acum posibilitatea să obțină orice tip de cazier juridic de la distanță, într-o singură zi.
În 2022, Serviciul de Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne (STI al MAI) a înregistrat peste 95 de mii de cereri de eliberare a cazierului judiciar, acesta fiind cel mai solicitat serviciu. De asemenea, au fost emise peste 17 mii de caziere contravenționale și mai bine de 7 mii de caziere judiciare detaliate.
Ana Revenco, ministra afacerilor interne, a subliniat:A devenit prioritar pentru noi să livrăm cetățenilor acest serviciu electronic, în cea mai simplă și rapidă formă. Peste 100 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu vor mai pierde timpul pe drumuri și nu vor suporta cheltuieli suplimentare ca să obțină actele ce le deschid accesul la piața muncii, la instruiri, recalificări. (…) Mulțumesc echipei de la tehnologia informației, analiștilor, inginerilor care au avut grijă ca acest proces să fie finalizat rapid si fără cusur. Pentru aceasta, s-a lucrat în echipa extinsă, împreună cu colegii de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Justiției și alte instituții ale statului.
Prin intermediul sistemelor integrate, cazierele pot fi apostilate, la solicitare, de către Agenția Resurse Informaționale Juridice din cadrul Ministerului Justiției.
Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției:Trăim în era digitală. O epocă în care lumea prosperă datorită avantajului tehnologiilor informaționale, generând comoditate și utilitate. Astăzi, mai facem un pas pentru deblocarea de birocrația tradițională a unor servicii publice digitalizate, cum sunt apostilarea documentelor naționale concomitent cu solicitarea lor de la autoritățile emitente. Astfel, scutim cetățenii noștri de navigarea prin labirintul birourilor publice, unde sunt nevoiți să suporte cozi lungi și, uneori, să se întoarcă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.
Serviciul permite un nivel înalt de securizare a datelor personale cu caracter sensibil. Cazierele digitale pot fi accesate doar prin intermediul cabinetului personal guvernamental al cetățeanului, MCabinet, iar descărcarea acestora se face cu ajutorul semnăturii electronice. Autenticitatea documentelor poate fi verificată în orice moment, din orice colț al lumii, scanând codul QR înserat pe cazier, fapt care exclude orice tentativă de falsificare a documentelor digitale.
Dumitru Alaiba, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării: Suntem hotărâți să accelerăm procesul de digitalizare a serviciilor publice și să aducem beneficii tangibile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care se află. Construim o țară modernă, transparentă și orientată către nevoile cetățenilor, iar digitalizarea va juca un rol central în această transformare.
Costurile serviciilor au rămas aceleași, iar digitalizarea nu exclude emiterea cazierelor pe suport de hârtie. Dimpotrivă, cetățenii care preferă un cazier emis în format „clasic”, pot solicita ca acesta să le fie livrat direct la inspectoratul raional de poliție, serviciu care le va fi prestat gratuit. La fel, cazierul pe suport de hârtie, cu sau fără apostilare, în limbile română, engleză sau rusă, poate fi solicitat la domiciliu, prin intermediul serviciului guvernamental M-Delivery, care asigură livrarea cazierului în peste 200 de țări ale lumii.
Proiectul cu titlul generic E-cazier a fost lansat de STI al MAI în regim de pilotare pe data de 19 iunie, în colaborare cu Agenția pentru Guvernare Electronică. În doar 5 zile, peste 1800 de cereri au fost depuse online, un indice comparabil cu numărul cererilor depuse de cetățeni la ghișeul fizic al STI (cca 2 mii de solicitări de caziere, în mediu, pe săptămână). Fiecare al zecelea cetățean a cerut un cazier apostilat.
Angajații instituțiilor bugetare vor putea beneficia de locuințe sociale
Parlamentul a susținut, în prima lectură, inițiativa legislativă a Guvernului de extindere a criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor de locuințe sociale.
Proiectul prevede că, pe lângă asigurarea cu locuințe sociale a păturilor vulnerabile, acțiunea legii se va extinde și asupra familiilor în care cel puțin unul dintre membri este angajat al unei instituții bugetare sau activează în sfera serviciilor publice. Totodată, conceptul de „minim de existență” va fi înlocuit cu cel de „salariu minim pe țară”, drept unul dintre criteriile de eligibilitate. „Prin această modificare, autoritățile publice locale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să ofere locuințe funcționarilor publici din zonele critice și să suplinească posturile vacante, contribuind la dezvoltarea regiunilor”, argumentează autorii.
Concomitent, în proiect se conțin și unele recomandări ale Curții de Conturi, care a realizat un audit al conformității asupra implementării Proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile în anii precedenți. În special, aceste propuneri se referă la condițiile speciale de reziliere a contractului de locațiune, inclusiv în cazul identificării prezentării datelor eronate sau neinformării APL despre modificarea condițiilor care au servit temei pentru acordarea locuinței sociale.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la locuințe va fi supus votului în cea de-a doua lectură.
Potrivit informațiilor prezentate de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, în cadrul celor două faze de implementare a proiectului de construire a locuințelor sociale, au fost asigurate cu locuințe 3500 de persoane din categoriile social vulnerabile. „Pentru etapa a treia care va demara în curând ne propunem ca lista acestor beneficiari să fie suplinită cu alte 3800 de persoane”, a menționat ministra.
Un moldovean de 25 de ani a murit în Italia, la locul de muncă. O grindă de 11 tone a căzut peste el
Un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 25 de ani și care era muncea în Italia, a murit în urma rănilor suferite într-un accident de muncă la o fabrică din Valeggio sul Mincio, provincia italiană Verona din Veneto.
Potrivit publicației Verona Sera și Rotalianul, accidentul s-a petrecut vineri, 16 iunie 2023, când tânărul a fost lovit de o grindă mare de oțel ce cântărea aproximativ 11 tone.
Tânărul muncitor a primit imediat primul ajutor de la colegi, apoi a fost transportat de urgență la spitalul din Verona, unde a fost internat în stare gravă.
În cursul zilei de astăzi însă, 22 iunie 2023, a fost confirmată vestea tristă a decesului tânărului moldovean, care s-a zbătut între viață și moarte timp de mai bine de cinci zile.
Administrația locală din Valeggio sul Mincio a exprimat, prin intermediul unui comunicat de presă, „profundul său regret pentru dispariția tânărului muncitor de 25 de ani implicat săptămâna trecută într-un tragic accident de muncă la fabrica Fincantieri din Valeggio”.
Primarul orașului, Alessandro Gardoni, a vorbit personal despre acest incident tragic: „În fața unor fapte ca acestea, care din păcate se întâmplă prea des, cuvintele pot să pară inutile.
Gândurile mele se îndreaptă în primul rând către tânărul muncitor și familia sa, cărora le transmit sincere condoleanțe din partea mea și a întregii administrații”.
Gardoni a continuat să comenteze asupra incidentului, subliniind importanța securității la locurile de muncă: „Indiferent de responsabilitățile care vor fi stabilite în instanțele potrivite, vreau să subliniez necesitatea de a ne angaja cu toții pentru a crește securitatea la locurile de muncă.
Pe lângă conștientizarea din partea instituțiilor și a companiilor, este necesară investiția de resurse corespunzătoare pentru prevenirea accidentelor de muncă. Trebuie să eliminăm cauzele și să ne asigurăm că nimeni nu își diminuează atenția asupra acestei priorități fundamentale”.