Surpriza mare, India a votat împotriva Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu Ucraina. Este o premieră

În premieră, India a votat împotriva Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu o procedura privind Ucraina. Până în prezent, New Delhi s-a abținut în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Ucraina.

Pentru prima dată, India a votat miercuri împotriva Rusiei în timpul unui „vot de procedura” în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite privind Ucraina.

Este pentru prima dată când India votează împotriva Rusiei pe tema Ucrainei, după acțiunea militară rusă care a început în februarie. Până acum, New Delhi s-a abținut în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce privește Ucraina, scrie Indian Express.

Națiunile occidentale, inclusiv SUA, au impus sancțiuni economice majore și de altă natură Rusiei în urmă agresiunii.

India nu a criticat Rusia pentru agresiunea să împotriva Ucrainei. New Delhi a solicitat în mod repetat părților rusă și ucraineană să revină pe calea diplomației și a dialogului și, de asemenea, și-a exprimat sprijinul pentru toate eforturile diplomatice de a pune capăt conflictului dintre cele două țări.

În prezent, India este membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru un mandat de doi ani, care se încheie în decembrie.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune pentru a face bilanțul conflictului, care durează acum șase luni, cu ocazia celei de-a 31-a aniversări a independenței Ucrainei.

La începutul reuniunii, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a solicitat un vot de procedura privind participarea președintelui ucrainean la reuniune prin videoconferință.

În urmă declarațiilor acestuia și ale lui Ferit Hoxha din Albania, Consiliul a extins invitația adresată lui Zelenski de a participa la reuniune prin videoconferință, cu un vot de 13 voturi pentru și unul împotriva. Rusia a votat împotriva unei astfel de invitații, în timp ce China s-a abținut.

Nebenzia a insistat asupra faptului că Rusia nu se opune participării lui Zelenski, dar o astfel de participare trebuie să fie în persoană. În timpul pandemiei COVID-19, Consiliul a decis să lucreze în mod virtual, dar astfel de reuniuni au fost informale și, după apogeul pandemiei, Consiliul a revenit la regulamentul de procedura provizoriu, a argumentat el.

Reiterând faptul că obiecția țării sale se referă în mod specific la participarea președintelui prin videoconferință, el a solicitat un vot de procedura cu privire la această chestiune, cu care India și alte 12 țări nu au fost de acord și l-au susținut pe Zelenski să se adreseze Consiliului prin videoconferință.

Hoxha, din Albania, a susținut că Ucraina este în război, iar situația din această țară impune că președintele să fie prezent acolo. Din cauza acestei situații unice, el a susținut participarea lui Zelenski prin videoconferință și a îndemnat alți membri să facă același lucru.

Nebenzia a susținut că membrii Consiliului s-au pronunțat împotriva respectării regulilor organului. „Putem înțelege logică susțînătorilor occidentali ai Kievului…”, a spus el, exprimându-și dezamăgirea că alți membri au contribuit la erodarea fundamentului și a practicilor Consiliului.

La scurt timp după aceea, Zelenski, în remarcile sale prin intermediul unei videoconferințe, a cerut că Federația Rusă să fie trasă la răspundere pentru crimele sale de agresiune împotriva Ucrainei. „Dacă Moscova nu este oprită acum, atunci toți acești criminali ruși vor ajunge inevitabil în alte țări”, a spus el.

„Pe teritoriul Ucrainei se va decide viitorul lumii”, a adăugat el. „Independența noastră este securitatea voastră”, a declarat el în față Consiliului de Securitate al ONU.

sursa

RUSIA: Atacurile cu rachete Taurus vor fi considerate o „participare directă a Germaniei” în război

Rusia anunță că va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o „participare directă a Germaniei” în războiul din Ucraina.

„O lovitură cu aceste rachete împotriva unor instalaţii ruse (…) va fi considerată drept o participare directă a Germaniei la ostilităţi alături de regimul de la Kiev, cu toate consecinţele pe care aceasta le implică”, a prevenit Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei de la Moscova, scrie Agerpres.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, „lansarea reală a acestor rachete de croazieră este imposibil fără asistenţa directă a militarilor din Bundeswehr”, armata germană.

Zilele acestea, Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei, și-a exprimat intenția de a livra Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune de tip Taurus.

Această inițiativă a fost primită pozitiv în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, desfășurată luni, 14 aprilie, la Luxemburg.

„Nu intervenim noi înșine în acest război, dar echipăm armata ucraineană cu asemenea arme”, a spus Merz.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat cu privire la o escaladare a conflictului, susținând că viitorul cancelar german promovează o abordare care „nu poate duce decât la o agravare a situației”.

„Vedem poziții similare în alte capitale europene. Din păcate, este adevărat că acestea nu sunt înclinate să caute soluții de pace, ci mai degrabă alimentează continuarea războiului”, a adăugat Peskov.

Românca a cărei inițiale sunt gravate pe bateriile Tesla, a câștigat procesul împotriva lui Elon Musk

Cristina Bălan, inginera de origine română la Tesla, ale cărei inițiale sunt gravate pe bateriile de la mașinile Model S, a câștigat ultima etapă a unui proces de lungă durată cu fostul angajator. „Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența de a-și cere scuze”, a spus ea.

Potrivit BBC, Cristina Bălan, un membru esențial al echipei Tesla, ale cărei inițiale „CB” erau chiar inscripționate pe bateriile Model S, a semnalat o problemă de siguranță: covorașele din interiorul mașinilor se puteau bloca sub pedale, afectând frânarea. Culmea, în loc să-i investigheze îngrijorările, compania miliardarului Elon Musk a ales să o concedieze.

Au urmat mai multe procese în instanță. Cristina Bălan s-a luptat timp de aproape un deceniu în tribunale cu Tesla și Elon Musk.

Potrivit publicației citate, în 2019, a intentat un proces de defăimare după ce compania a acuzat-o public că a folosit resursele firmei pentru un „proiect secret”, acuzație pe care ea a negat-o mereu și care echivalează cu deturnarea de fonduri în legislația SUA.

„Vreau să îmi reabilitez numele”, declara Cristina Bălan anul trecut pentru BBC News.

„Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența de a-și cere scuze”, a spus ea.

Românca a dezvăluit că era în remisie după un cancer de sân în stadiul 3B și că cea mai mare teamă a ei era că nu va trăi să vadă ziua finală a procesului.

Un tribunal a decis apoi că plângerea trebuie să fie supusă arbitrajului, conform unui contract semnat în timpul angajării la Tesla.

Arbitrajul a decis în favoarea companiei și a lui Musk, respingând cererile ei, invocând termenul de prescripție conform legii din California.

Tesla a dus cazul înapoi la o instanță districtuală din California pentru confirmarea deciziei.

Cristina Balan nu s-a lăsat învinsă și a făcut apel.

Astfel, judecătorii Curții de Apel a Statelor Unite au decis în favoarea ei, practic hotărând că instanța din California nu avea jurisdicție să dea o sentință.

Aceștia au dispus anularea confirmării deciziei de arbitraj și respingerea acțiunii în instanța districtuală din cauza lipsei de jurisdicție.

Cine este Cristina Bălan

Cristina Balan s-a născut în România şi a absolvit cursurile Universităţii Transilvania din Braşov în 2002, potrivit zf.ro. Cristina Bălan a lucrat la Boeing și la alte două companii importante. La Tesla a lucrat între 2010 și 2014, ca inginer de proiectare, iar din 2015 şi-a fondat propria companie de proiectare.

Potrivit sursei citate, la Tesla, ea a lucrat la proiectarea elementelor de interior şi module pentru baterii, pentru mai multe modele de automobile, cum ar fi interiorul portierelor de la Porsche Cayenne, modului bateriilor de pe Mercedes-Benz B-Class şi cel de pe Toyota Rav4 EV, dar şi la consola centrală a modelului Audi R8.

Un moldovean care venea din Rusia, prins la vama Sculeni cu produse cosmetice și parfumuri de contrabandă

azul a fost documentat de funcționarii postului vamal Sculeni, după ce, la pista de control, pe sensul de intrare în țară, pentru efectuarea controlului de specialitate s-a prezentat un mijloc de transport de model ,,Mercedes-Benz Sprinter”, ce se deplasa din Federația Rusă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În declarația vamală a călătorului, șoferul, un cetățean moldovean în vârstă de 39 de ani, a indicat bunurile personale pe care le transporta.

Urmare a controlului fizic detaliat al mijlocului de transport, a fost depistat un lot comercial de parfumuri și produse cosmetice, nedeclarat autorității vamale.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Putin ar fi dat afară șase generali. Motivul: forțele Rusiei ar avansa „prea încet” în Ucraina
Articolul anterior
Video. Alla Pugacheva s-a întors în Rusia după jumătate de an
Articolul următor