Susținătorii lui Aleksei Navalnîi au protestat cu lanterne de Ziua Îndrăgostiților

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi au organizat, duminică, adunări în mai multe zone din Rusia, în ciuda avertismentelor că ar putea fi arestați. Rușii au aprins luminile de la telefoane mobile și unii chiar lumânări.

Susţinătorii au fost chemaţi să aprindă lanterne, telefoane sau lumânări timp de 15 minute, în seara de Sfântul Valentin, şi să posteze pe reţelele de socializare fotografiile cu acţiunile lor, transmite Digi24.ro.

„Putin este frică. Navalnîi este dragoste. De aceea vom câștiga”, a scris Leonid Volkov, unul dintre apropiații lui Navalnîi pe Twitter, când a chemat oamenii să se adune.

Navalnîi a fost arestat luna trecută la întoarcerea din Germania, unde s-a tratat după ce a fost otrăvit, în Siberia, cu ceea ce multe țări occidentale spun că este un agent neurotoxic. El a fost arestat pe 2 februarie pentru încălcarea eliberării condiționate.

El îl învinovățește pe Putin pentru otrăvire, iar țările occidentale iau în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kremlinul neagă orice implicare.

Un alt activist a cerut femeilor să formeze un lanț uman pe o arteră pietonală din Moscova, duminică după-amiază, în sprijinul soției lui Navalnîi, Iulia, și al altor femei afectate de represiunea poliției. Peste 100 de femei s-au prezentat pe Arbat, în centrul Moscovei, pentru a forma lanțul, înfruntând frigul și vântul, ținând o panglică albă de peste 100 de metri lungime, mai scrie sursa citată. Nu au existat ciocniri cu poliția. Un alt lanț, însă mai mic, a fost format în St. Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia.

Putin a dat vina pe pandemie pentru alimentarea protestelor și a încercat să minimizeze rolul lui Navalnîi. Vorbind la o ședință a redactorilor șefi ai presei majoritar pro-guvernamentale săptămâna trecută, Putin a refuzat să-i spună lui Navalnîi pe nume, referindu-se la el ca „inculpatul”.

Declarații la ședința on-line a primăriei: ,,Virusul a devenit mai agresiv. Cresc cazurile grave și foarte grave în capitală”
Articolul anterior
Cod galben de viscol. Rafale de până la 90 km/h, temperaturile scad la -20 de grade
Articolul următor
Alte articole interesante