Sute de copii sunt ținuți ostatici de militanții ISIS în Siria, după ce jihadiștii s-au baricadat în închisoarea pe care au atacat-o

Aproape 850 de copii rămân prinși în închisoarea din nord-estul Siriei, care a fost atacată de militanții ISIS, după ce jihadiștii s-au baricadat înăuntrul clădirii. Soarta sutelor de copii ținuți cu forța de membrii grupării teroriste și folosiți pe post de „scuturi umane” rămâne incertă.

Închisoarea a fost luată cu asalt de militanții ISIS joia trecută, într-un atac care încă nu s-a finalizat. Cel puțin 136 de persoane și-au pierdut viața de la începutul atacului grupării teroriste, în încercarea lor de a elibera mii de prizonieri, membri ISIS.

Atacul surpriză asupra închisorii a fost lansat de mai mult de 100 de militanți și a generat lupte crâncene atât în interiorul clădirii, cât și în afara sa. Forțele coaliției au efectuat mai multe bombardamente aeriene în sprijinul Forțele Democratice Siriene (FDS), o alianță dominată de kurzi și susținută de forțele coaliției conduse de SUA.

Grupul de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunțat că 84 de militanți ISIS, 7 civili și 45 de membri kurzi ai forțelor de securitate și paznici ai închisorii au murit în violențele care au început joi.

Unicef, organizația de caritate pentru copii a ONU, a spus că este foarte îngrijorată de situația celor 850 de copii care au rămas în închisoare de la începutul atacului. Potrivit Unicef, riscul adus siguranței minorilor, printre care se numără și copii de 12 ani, este foarte mare, iar o parte dintre ei ar putea fi recrutați cu forța de către jihadiști.

Militanții ISIS folosesc copiii rămași în închisoare pe post de „scuturi umane”

FDS a spus că militanții ISIS s-au baricadat într-un dormitor comun în care au fost reținuți sute de copii care sunt suspectați că ar avea legături cu membri ISIS. Copiii sunt folosiți pe post de „scuturi umane”, iar FDS a avertizat că „teroriștii vor fi trași la răspundere în cazul în care copiii vor fi răniți”.

FDS a anunțat că forțele sale au izolat zona din jurul închisorii și că „luptătorii ISIS care se găsesc dincolo de porțile închisorii nu mai au pe unde să scape”.

Potrivit OSDO, în închisoarea arhiplină din Hasakah au fost deținuți 3.500 de persoane suspectate ca fiind membri ISIS, inclusiv o parte din liderii grupării teroriste. Sute de jihadiști dintre cei care au evadat în urma atacului militanților au fost recapturați, însă unii din ei rămân încă liberi.

FDS, au luptat împotriva grupării ISIS după ce teroriștii au pus stăpânire pe suprafețe întinse din Siria până în 2019, când FDS a anunțat înfrângerea teritorială a ISIS.

Cu toate că nu mai sunt forța de temut pe care o reprezentau cândva, celule izolate ale jihadiștilor ISIS încă operează în Siria și au lansat mai multe atacuri împotriva forțelor de securitate și a civililor.

sursa: www.digi24.ro

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Momentul în care un bebeluș în cărucior plonjează în apa înghețată, după ce o ia la vale pe un dig din Olanda
Articolul anterior
O companie din SUA scoate la vânzare apartamente pe o navă de croazieră. Prețurile încep de la 370.000 de dolari
Articolul următor