Sute de hectare de vegetație au ars in ultimele zece zile, în raionul Orhei. Potrivit unui communicat al Direcției Situații Excepționale Orhei, zilnic pompierii din Orhei au avut peste 20 de intevenții la lichidarea focarelor de acest gen. Factorul care duce la astfel de incendii este cel uman, scrie radioorhei.info.
În mare parte focul se raspîndește de la focare mici care sunt provocate de către om pentru a lichida gunoiul sau resturi vegetale. Focul este lăsat nesupravegheat, iar vântul ulterior răspândește flăcările, astfel că o scânteie mica pote duce . la un incendiu de amploare. Cu părere de rău în urma acestor incendii sunt afectate plantațiile de viță de vie și fâșii foristiere.
Stimați cetățeni, DSE mun. Orhei vină cu rugămintea de a interveni la lichidarea acestor cazuri de indendiere, pentru aceasta fiecare dintre dumneavoastră trebuie sa respecte următoarele:
- să depozitați reglementat furajele uscate și să fie transportate la gunoiștele autorizate din localitate;
- nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
- nu aruncați mucuri de țigară, chibrituri aprinse sau material care mocnesc;
- supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brechete);
- la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul 112 și după posibilitate întreprindeți măsuri de lichidare a arderii, respectînd măsurile de securitate sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.
Cele mai afectate localități de incendiile de vegetație sunt: Piatra – 265 ha; Donici – 125 ha, Orhei – 54 ha, Susleni – 125 ha, Brăviceni – 20ha; Dîșcova – 120ha; Vîprova – 120ha; Iscova – 50ha.
Totodată Vă remintim că incendierea intenționată de vegetație și gunoi se pedepsește contravențional.
22.03.2022
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei