În cadrul celui de-al doilea Apel al Programului Național ”Satul European” majoritatea localităților au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare – 223 de proiecte, ceea ce înseamnă că 223 de primării vor oferi oamenilor acces la apă sau condiții sanitare de calitate în comunitățile lor, informează unica.md cu referire la un comunicat al Oficiului Național de Dezvoltare Locală și Regională.
Bugetul alocat proiectelor de apă și canalizare este de 1,59 miliarde de lei. Despre aceasta a anunțat, astăzi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
Alte 57 de proiecte selectate sunt dedicate instalării iluminatului stradal, în timp ce pentru construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice și a monumentelor istorice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, au fost selectate 198 de proiecte. În plus, pentru instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei din resurse regenerabile au fost selectate 30 de proiecte, iar pentru construcția și reconstrucția edificiilor sportive, a clădirilor destinate prestării serviciilor sociale, inclusiv a infrastructurii medicale, au fost aprobate 104 proiecte.
Valoarea totală a proiectelor se ridică la aproape 2,8 miliarde de lei (2.797.484.843,20 lei), dintre care 2,5 miliarde de lei vor fi alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar restul sumei va constitui contribuția APL-urilor.
Cele 612 proiecte care urmează a fi implementate în localitățile din țară, înseamnă:
1172 de km de rețele de apeduct construite, de care vor beneficia peste 85 de mii de gospodării;
221 de km de rețea de canalizare pentru aproximativ 21 de mii de gospodării;
455 km de rețea de iluminat stradal de care vor beneficia peste 104 mii de locuitori;
215 clădiri publice și de menire socială reconstruite și reabilitate, inclusiv 52 de grădinițe, 37 de gimnazii, 62 de complexe sportive, 63 de case de cultură, terenuri de joacă, zone de agrement, biblioteci, centre multifuncționale și altele, care vor îmbunătăți condițiile de viață pentru peste 570 de mii de locuitori;
36 de parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 2,8 MWh.
În funcție de regiune, proiectele urmează să fie implementate astfel:
Regiunea Nord – 199 din 256 de proiecte;
Regiunea Centru -256 din 298 de proiecte;
Regiunea Sud – 130 din 157 de proiecte;
Regiunea Chișinău – 12 din 14 proiecte;
Regiunea UTA Găgăuzia – 15 din 23 de proiecte.
„Programul Național Satul European, lansat în 2022, rămâne a fi cel mai mare și mai concret proiect de construcție a infrastructurii în satele și orașele noastre. Este cel mai important instrument prin care Guvernul răspunde direct nevoilor localităților din țara noastră și ale oamenilor: fie că e vorba de apă la robinet, sau de reabilitarea unui centru cultural. La finalul implementării tuturor proiectelor, 1 070 877 de cetățeni vor avea condiții de viață mai bune”, a subliniat ministrul Andrei Spînu.
În următoarea perioadă, va fi aprobată Hotărârea de Guvern, în care vor fi incluse toate proiectele selectate, după care Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va începe semnarea contractelor de finanțare.