Un atac masiv cu drone rusești împotriva orașului Odesa în cursul nopții de 19 februarie a rănit cel puțin patru persoane, inclusiv un copil, a raportat guvernatorul Oleg Kiper, potrivit The Kyiv Independent, citat de radiomoldova.md.
Toate victimele au fost spitalizate și sunt în stare de gravitate moderată.
O clinică pentru copii, o grădiniță, clădiri înalte și mașini au fost avariate în atac, potrivit lui Kiper.
Atacul a dus la întreruperi masive de energie electrică în oraș, 14 școli, 13 grădinițe și peste 500 de case rămânând fără electricitate și încălzire, a declarat primarul Ghenadii Trukhanov.
Guvernatorul a declarat că întreruperile de urgență ale alimentării cu energie electrică sunt în vigoare și în alte părți ale regiunii Odesa, deoarece toate serviciile relevante lucrează pentru a rezolva situația.
Odesa, un oraș-port de pe coasta ucraineană a Mării Negre, cu o populație de aproximativ 1 milion de locuitori, a fost o țintă frecventă a atacurilor rusești pe parcursul întregului război.
Moldovenii pot declara online coletele cu o valoare mai mare de 150 de euro
De astăzi, persoanele fizice vor putea declara online bunurile recepționate prin trimiteri poștale internaționale, pentru care trebuie achitate drepturile de import. Este vorba despre coletele cu o valoare mai mare de 150 de euro, dar care nu depășesc 1.000 de euro. Noua soluție digitală, disponibilă pe Portalul Public al Serviciului Vamal, va simplifica procesul de declarare, eliminând necesitatea apelării la serviciile de brokeraj și a deplasării la birourile/posturile vamale, scrie omniapres.md.
Prin intermediul acestei platforme, utilizatorii vor putea completa și transmite declarația vamală în mod direct, având la dispoziție instrucțiuni clare privind informațiile necesare. Persoana care completează declarația este responsabilă pentru corectitudinea datelor introduse și răspunde pentru eventualele erori. Totuși, declarația poate fi verificată înainte de a fi transmisă și înregistrată în Sistemul Informațional Vamal.
După verificarea informațiilor de către funcționarul vamal și calcularea drepturilor de import, persoana va putea efectua plata acestora prin intermediul MPAY. Ulterior, după acordarea liberului de vamă, coletul va fi livrat direct la adresa indicată în momentul plasării comenzii.
„Digitalizarea este una dintre prioritățile noastre, pentru că înseamnă servicii mai rapide, mai sigure și mai accesibile pentru oameni. Lansarea acestui nou serviciu oferă mai multă transparență și comoditate, reducând timpul și efortul necesar pentru declararea bunurilor primite prin trimiteri poștale,” a declarat Alexandru Iacub, directorul Serviciului Vamal.
Un infractor căutat prin Interpol a dat bir cu fugiții din WC-ul Postului Vamal Criva
Un individ anunțat în căutare internațională a dat bir cu fugiții, după ce a vrut să intre în R.Moldova. Cazul a avut loc sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 15:00, la Postul Vamal Criva, Briceni, scrie PulsMedia.MD.
Astfel, potrivit surselor r fi vorba despre un bărbat în vârstă de 40 de ani, originar din orașul Kolomia, Ucraina. În jurul orei 14:00, dânsul ar fi încercat să intre în R.Moldova, prin postul vamal Criva, la volanul unui microbuz de marca Volkswagen Transporter, iar în timpul controlului documentelor, polițiștii de frontieră au stabilit că acesta se afla în căutare internațională prin intermediul Interpol.
În timp ce se aștepta decizia în cazul său, la o oră după ce a ajuns în postul vamal, individul a coborât din automobil și, sub supravegherea polițiștilor de frontieră a mers la WC, însă la scurt timp acesta a ieșit și a luat-o la sănătoasa înapoi în Ucraina.
Polițiștii de frontieră moldoveni i-au alertat pe colegii acestora din Ucraina, iar fugarul a fost reținut la scurt timp de către grăniceri, pe teritoriul Ucrainei.
Dat fiind faptul că fugarul este cetățean al Ucrainei, dar și că a fost reținut pe teritoriul țării sale, în cazul său nu poate fi instituită procedura de readmisie.
Totodată, pașaportul și microbuzul individului au rămas pe teritoriul R.Moldova. Vehicolul a fost ridicat și plasat la parcarea specială din cadrul SPF Criva.
Soțul unui procuror din Chișinău, reținut în România pentru furtul mai multor mașini de lux din Italia
Soțul unui procuror din cadrul Procuraturii mun.Chișinău a fost reținut săptămâna trecută de către autoritățile din România, după ce a fost anunțat în căutare de către oragenle de drept din Italia fiind implicat în mai multe cazuri de furt a automobilelor de lux de marca Range Rover, susțin sursele PulsMedia.MD.
Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat un bărbat cu cetăţenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, cercetat pentru infracțiuni de furturi auto săvârșite pe teritoriul acestui stat.
„În data de 17 martie a.c, în jurul orei 06.15, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, conducând un autoturism, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 35 de ani. La controlul de frontieră, colegii noştri au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, acesta fiind cercetat pentru infracțiuni de furturi auto săvârșite pe teritoriul acestui stat. Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră a României.
„Automobilele erau sustrase din Italia, Franța și Monaco, iar deconspirarea activității infracționale a acestui grup s-a bazat pe informații operative, dar și pe colaborarea cu autoritățile din Italia. Acum, oamenii legii investighează implicarea acestora și la sustragerea altor automobile decât cele 11 probate. Aceștia le sustrăgeau în principal de la aeroporturi. Ulterior, parcau automobilele în Verona, Italia pentru 1-2 săptămâni, ca să evite deconspirarea furturilor de către poliție. Ulterior, le modificau numărul de identificare al caroseriei (prin ștergere, înlocuire, precum şi prin folosirea documentelor sau mijloacelor de identificare vamală). Ca etapă finală, aceștia le vindeau clienților, iar altele le dezmembrau. Ulterior, piesele introduse în Moldova le înlocuiau cu ale altor automobile de același model, care necesitau reparație, pentru ca mai apoi să le pună în vânzare. Urmare a perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile, un dispozitiv de monitorizare a mașinii („GPS tracker”), precum și două automobile de lux folosite de către bănuiți. Ulterior perchezițiilor, cei trei bărbați cu vârste de 29, 31 și 34 de ani au fost reținuți. În privința a doi din ei, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, iar în privința altuia – arest la domiciliu pentru același termen, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se menționa în comunicatul IGP, din luna februarie a anului trecut.
Sursele noastre au mai menționat că unul dintre Range Rover-urile furate era parcat în proximitatea Procuraturii mun.Chișinău, oficiul Ciocana, acolo unde activează soția celui vizat, adică procurorul Victoria Popa.
Dânsa a fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova 267-p din 24.02.2021.
În ultima sa declarație de venituri și proprietăți, depusă la ANI, Victoria Popa a indicat un venit din salariu, pentru anul 2023 de 229 105 mii lei, iar soțul său ar fi primit 5000 de euro salariu pentru funcția de administrator al Ponel SRLS din Italia.
Familia Popa mai indică că în 2022 ar fi cumpărat trei terenuri extravilane, unul de 50 000 de euro și altele 2 a câte 9 mii de euro, dar și trei apartamente pe care le-ar fi cumpărat consecutiv timp de 3 ani. Unul cumpărat în 2021, cu o suprafață de 63,5 metri pătrați, la un preț de 1 074 085 lei, altul în 2020 cu o supradață de 82,1 metri pătrați în valoare de 976 930 mii lei, dar și unul de 124,2 metri pătrați, cumpărat în 2022 la un preț de 2 568 423 lei.
Anterior Victoria Popa a fost și în vizorul Autorității Naționale de Intergritate, dar prin decizia inspectorului de intergritate Doina Popovici, în 2022 s-a stabilit că nu ar fi încălcat regimul juridic al declarării averii şi intereselor personale.
Dânsa a fost vizată și într-o plângere la Colegiul de disciplină și etică a CSP, care la 24 ianuarie curent, prin decizia așa-zisului președinte al Colegiului, Vladislav Guțan, a fost încetată procedura disciplinară.