Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe buletinul pentru că au declarat un domiciliu fictiv. Ce prevede proiectul MAI

Cel puțin 150.000 de români vor fi obligati să-și schimbe buletinul pentru că au declarat un domiciliu fictiv.

Evidența Populației a identificat peste 150 de adrese la care ar sta mii de persoane, care au fost luate în spațiu de proprietari și care vor fi verificate de polițiști. Vorbim despre un proiect al Ministerului de Interne, comunica stirileprotv.ro.

București, Iași sau Vaslui sunt pe primul loc în topul orașelor cu cei mai mulți oameni care locuiesc la aceeași adresă. Aici, Direcția pentru Evidența Persoanelor a identificat în medie câte 30 de case sau apartamente unde ar trebui să locuiască aproximativ 120.000 de persoane.

Autoritățile știu că vorbim de un domiciliu fictiv, însă în acest moment nu au cum să oprească acest fenomen.

Problemele apar atunci când autoritățile încearcă să ia legătura cu o persoană care locuiește fictiv la o adresă, când se fac planuri de evacuare sau se dimensionează, de exemplu, un serviciu de salubrizare.

Mai mult, dacă apartamentul se vinde, noii proprietari pot cere doar în instanță anularea domiciliului pentru cei care locuiesc fictiv la ei în casă. Ministerul de Interne vrea să corecteze aceste discrepanțe printr-o ordonanță de guvern.

Proiectul prezentat în dezbatere publică prevede că buletinele persoanelor depistate că locuiesc fictiv vor fi anulate, dar inițiatorii vor schimba regulile.

Actualele cărți de identitate vor fi scoase din uz în următorii 9 ani

Cătălin Giulescu, director Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date: “I se radiază doar mențiunea de domiciliu. În situația în care nu are o nouă adresă de domiciliu, se va putea elibera o carte provizorie de identitate care are mențiunea lipsă act spațiu și în baza ei va putea să ceară un pașaport nou.”

Ordonanța nu îi va afecta pe cei care lucrează în străinătate sau în alt județ și nici pe cei care au domiciliul la un centru de ocrotire. Verificările se pot face doar la solicitarea proprietarului imobilului sau a poliției, iar cei prinși cu domiciliu fictiv au timp să lămurească situația în termen de 3 sau 6 luni.

Dacă ordonanța va fi adoptată, ea prevede și simplificarea obținerii unor documente cum ar fi cartea de identitate, în sensul că nu va mai fi nevoie să prezentăm la ghișeu actul casei sau documentele de stare civilă.

Un lucru util, ținând cont că atualele cărți de identitate vor fi scoase din uz în următorii 9 ani.

Primele cărți de identitate cu cip, introduse în Cluj

În ceea ce privește noile cărți electronice de identitate, cu cip sau fără cip, Direcția de Evidența Populației va încheia anul acesta faza de testare pentru primele 5.000 de documente, emise deocamdată doar la Cluj.

După ce vor fi eliminate toate erorile și problemele tehnice acestea vor fi tipărite în toată țara.

Avantajul celor care optează pentru cartea cu cip este că o vor putea folosi în loc de pașaport și vor putea să obțină online documente oficiale.

Maia Sandu solicită Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție

R. Moldova va reuși să se dezvolte și să asigure condiții de trai mai bune pentru cetățeni doar dacă va avea o justiție care are grijă de respectarea legii, este convingerea președintei Maia Sandu.



Într-un discurs susținut vineri în Parlament, în ziua în care are loc Adunarea Generală a Judecătorilor, Maia Sandu a acuzat „corupții” din sistemul justiției că „se opun din răsputeri curățării justiției”.

„Cu toții știm că oamenii cer dreptate, iar dreptatea se reconstruiește prin încredere. Din păcate, această încredere este încălcată de unii judecători, procurori corupți care au distrus sentimentul dreptății din R. Moldova și acum se opun din răsputeri curățării justiției. Schimbările care au început în justiție sunt corecte și își vor îndeplini scopul – de a avea în sistem judecători independenți care pun legea în capul mesei. Rezistența din sistem la această curățare era de așteptat. Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei obișnuiți cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau, și mai mult, să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar asta nu ne va opri. Pentru moldoveni dreptatea este esențială. Oricât de complicat ar fi, vom duce la capăt curățarea justiției”, a fost mesajul tranșant al șefei statului.

Potrivit Maie Sandu, corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa R. Moldova și a solictat Guvernului și Parlamentului să creeze o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției.

„Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze republica. În acești doi ani, justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o. Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui vom reuși să corectăm răul făcut repubicii noastre”, s-a arătat convinsă Maia Sandu.

Se scumpește apa la Bălți. Noul tarif

Apă mai scumpă la Bălți pentru consumatorii deserviți de Apa-Canal Balti.

Județul unde apa de la robinet este mai curată decât apa de la supermarket  | DCNews

Anunțul a fost făcut astăzi, 17 martie 2023, în ședința publică desfășurată de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Astfel, tarifele pentru consumatorii casnici vor fi de 11,23 lei pentru un metru cub, cu 15 bani mai mult decat anterior, iar pentru consumatorii noncasnici – 23,64 lei pentru un metru cub.

VIDEO! Maia Sandu, sosită neanunțat în Parlament: ”Nici un stat nu poate dicta Moldovei ce și cum să facă”

Președinta Maia Sandu a venit, neanunțat, în Parlament și ține un discurs la tribuna Parlamentului, scrie stiri.md.

”În 2030, Moldova trebuie să fie țară membră a Uniunii Europene! Întreb deputații care au plecat din această sală care nu susțin aderarea țării noastre la UE: Ce ideologie susțineți? Nu mai vrem ca moldovenii să fugă în UE, vrem ca UE să fie la noi acasă!

Țineți minte, cei care au furat cetățenii nu au cum să le dorească binele! Opriți dezbinarea! Fac apel către toate forțele politice să pună aderarea Moldovei la UE deasupra intereselor proprii.

Opțiunea și cu unii, și cu alții nu ne-a dus nicăieri. Unii politicieni au mințit alegătorii, alții continuă și acum să mintă, pentru că nici una dintre acestea nu reprezintă calea Moldovei. 

Noi nu mai vrem ca moldovenii să fugă în UE, noi vrem ca UE să fie la noi acasă – aceasta e unica șansă ca moldovenii să aibă o viață bună, acasă.

Oare voi nu vreți ca copiii Moldovei să trăiască ca în UE sau vreți ca copiii voștri să fie aruncați în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii țării, așa cum se întâmplă în Rusia?!

Oare voi nu vreți ca moldovenii să aibă libertatea de a construi țara așa cum vor și nimeni să nu se amestece în treburile interne ale țării noastre?

UE este unica noastră șansă de a construi o țară în care doar cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta”, a declarat Maia Sandu.

Persoanele nevaccinate nu vor mai fi plasate în carantină, la intrarea în Anglia
Articolul anterior
Oamenii ar putea fi înlocuiți de roboți. 83% dintre firmele din SUA investesc în automatizare
Articolul următor