Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe buletinul pentru că au declarat un domiciliu fictiv. Ce prevede proiectul MAI

Cel puțin 150.000 de români vor fi obligati să-și schimbe buletinul pentru că au declarat un domiciliu fictiv.

Evidența Populației a identificat peste 150 de adrese la care ar sta mii de persoane, care au fost luate în spațiu de proprietari și care vor fi verificate de polițiști. Vorbim despre un proiect al Ministerului de Interne, comunica stirileprotv.ro.

București, Iași sau Vaslui sunt pe primul loc în topul orașelor cu cei mai mulți oameni care locuiesc la aceeași adresă. Aici, Direcția pentru Evidența Persoanelor a identificat în medie câte 30 de case sau apartamente unde ar trebui să locuiască aproximativ 120.000 de persoane.

Autoritățile știu că vorbim de un domiciliu fictiv, însă în acest moment nu au cum să oprească acest fenomen.

Problemele apar atunci când autoritățile încearcă să ia legătura cu o persoană care locuiește fictiv la o adresă, când se fac planuri de evacuare sau se dimensionează, de exemplu, un serviciu de salubrizare.

Mai mult, dacă apartamentul se vinde, noii proprietari pot cere doar în instanță anularea domiciliului pentru cei care locuiesc fictiv la ei în casă. Ministerul de Interne vrea să corecteze aceste discrepanțe printr-o ordonanță de guvern.

Proiectul prezentat în dezbatere publică prevede că buletinele persoanelor depistate că locuiesc fictiv vor fi anulate, dar inițiatorii vor schimba regulile.

Actualele cărți de identitate vor fi scoase din uz în următorii 9 ani

Cătălin Giulescu, director Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date: “I se radiază doar mențiunea de domiciliu. În situația în care nu are o nouă adresă de domiciliu, se va putea elibera o carte provizorie de identitate care are mențiunea lipsă act spațiu și în baza ei va putea să ceară un pașaport nou.”

Ordonanța nu îi va afecta pe cei care lucrează în străinătate sau în alt județ și nici pe cei care au domiciliul la un centru de ocrotire. Verificările se pot face doar la solicitarea proprietarului imobilului sau a poliției, iar cei prinși cu domiciliu fictiv au timp să lămurească situația în termen de 3 sau 6 luni.

Dacă ordonanța va fi adoptată, ea prevede și simplificarea obținerii unor documente cum ar fi cartea de identitate, în sensul că nu va mai fi nevoie să prezentăm la ghișeu actul casei sau documentele de stare civilă.

Un lucru util, ținând cont că atualele cărți de identitate vor fi scoase din uz în următorii 9 ani.

Primele cărți de identitate cu cip, introduse în Cluj

În ceea ce privește noile cărți electronice de identitate, cu cip sau fără cip, Direcția de Evidența Populației va încheia anul acesta faza de testare pentru primele 5.000 de documente, emise deocamdată doar la Cluj.

După ce vor fi eliminate toate erorile și problemele tehnice acestea vor fi tipărite în toată țara.

Avantajul celor care optează pentru cartea cu cip este că o vor putea folosi în loc de pașaport și vor putea să obțină online documente oficiale.

Chinezii de la producătorul auto Chery folosesc fabrici din Rusia lăsate libere de rivalii occidentali pentru asamblarea de mașini

Constructorul auto chinez Chery a început să asambleze mașini în Rusia la trei fabrici lăsate libere de rivalii occidentali, pentru a le vinde în țară. Fabricile au fost lăsate libere inclusiv de Volkswagen și Mercedes, informează digi24.ro., cu referire la Reuters.

Producătorii auto chinezi au acaparat mai mult de jumătate din piața auto din Rusia în ceea ce privește vânzările, deoarece majoritatea omologilor occidentali au abandonat țara în urma invaziei din Ucraina. Acum, aceștia își extind aria de acțiune pentru a acoperi și o mai mare parte din producția internă a Rusiei, subliniind modul în care Beijingul joacă un rol mai influent în schimbarea peisajului de producție și a economiei Rusiei de la începutul invaziei.

Pe lângă importurile de autoturisme finite în Rusia, Chery, care reprezintă aproape o cincime din vânzările de autoturisme din Rusia, importă autoturisme aproape finite și finalizează asamblarea în trei fabrici rusești, au declarat persoanele respective. Patru dintre persoane, inclusiv dealeri care gestionează relațiile cu fabricile, au refuzat să fie identificate deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu presa.

Cel mai mare exportator auto din China pariază probabil pe o cerere puternică în țară, în timp ce piața internă din Rusia se confruntă cu o producție limitată și o capacitate de producție neutilizată la maxim, au declarat sursele. Chery a afirmat într-o declarație scrisă că aprovizionează piața rusă cu autoturisme, dar nu intenționează să construiască sau să-și cumpere propriile fabrici în această țară. Aceasta nu a comentat ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la lucrările de asamblare de la fabrici.

Ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius, în weekend

Serviciul Hidrometeorologic de Stat transmite pentru ziua de astăzi ploi slabe pe întreg teritoriul țării, în unele regiuni se aștept averse cu descărcări electrice.

Astfel, potrivit prognozei, la nord temperaturile vor fi cuprinse între 10 și 13 grade Celsius. 

În centru, minimele vor coborâ la 13 grade Celsius, iar maximele vor urca la 16 grade Celsius. 

La sud, temparatura va oscila între 15 și 18 grade Celsius. 

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Persoanele nevaccinate nu vor mai fi plasate în carantină, la intrarea în Anglia
Articolul anterior
Oamenii ar putea fi înlocuiți de roboți. 83% dintre firmele din SUA investesc în automatizare
Articolul următor