Sute de porci, sacrificați în sudul țării. Fermierii înregistrează pagube imense

Pesta porcina a distrus afacerile a trei fermieri din Cahul, în ultima lună. Cel mai recent focar a fost înregistrat în satul Cucoara, unde au fost sacrificaţi 71 de porci. Potrivit proprietarului, pierderile se ridică la 200 de mii de lei şi nu ştie dacă acestea vor fi compensate.

separator
Fermierul Gheorghe Moldovan a observat primele simptome de pestă porcină la trei animale din ferma sa. Bărbatul presupune că porcii s-ar fi infectat de la furajele pe care le-a cules din lunca râului Prut.

Porcii infectaţi au fost înhumaţi chiar pe teritoriul fermei. Animalele au fost îngropate la o adâncime de trei metri, aşa cum prevede regulamentul în astfel de situaţii. Reprezentanţii ANSA susţin că 80 la sută din animale erau porci mari, de peste 100 de kg.

„Au decedat trei sâmbătă, opt duminică şi doi până la ora 10. Treisprezece capete au decedat şi 58 de capete au fost nimicite prin împuşcare cu pistoletul cu glonte captiv”, a spus Timofei Mîță, şef de direcţie ANSA, raionul Cahul.

Cazul a alertat şi sătenii care cresc porci în propriile gospodării. Ei se gândesc să sacrifice animalele. „Ce o să le fac, o să îi tai şi gata. Ce putem să le mai facem? De ce să îl ţin să se îmbolnăvească. Dacă îi problema atât de gravă, atunci de ce să îi ţinem. ”

Primarul a început recensământul porcilor în localitate. „Oamenilor le este frică să declare că au animale. La moment sunt înregistrate aproximativ în jur de 25 de porci. Le este frică că le va fi luat porcul”, a spus primarul satului Cucoara.

Potrivit reprezentanţilor ANSA, doar în raionul Cahul, din cauza pestei porcine, până acum au fost sacrificaţi aproximativ 400 de porci. În prezent, în ţara noastră sunt 11 focare active.

sursa: www.publika.md

,,Mărită-ți rochia” – un program lansat de Fashion Academy of Moldova
Articolul anterior
Cel mai mare tricolor, pictat de 100 de copii de pe ambele maluri ale Prutului! Foto
Articolul următor
Alte articole interesante