Sute de porci, sacrificați în sudul țării. Fermierii înregistrează pagube imense

Pesta porcina a distrus afacerile a trei fermieri din Cahul, în ultima lună. Cel mai recent focar a fost înregistrat în satul Cucoara, unde au fost sacrificaţi 71 de porci. Potrivit proprietarului, pierderile se ridică la 200 de mii de lei şi nu ştie dacă acestea vor fi compensate.

separator
Fermierul Gheorghe Moldovan a observat primele simptome de pestă porcină la trei animale din ferma sa. Bărbatul presupune că porcii s-ar fi infectat de la furajele pe care le-a cules din lunca râului Prut.

Porcii infectaţi au fost înhumaţi chiar pe teritoriul fermei. Animalele au fost îngropate la o adâncime de trei metri, aşa cum prevede regulamentul în astfel de situaţii. Reprezentanţii ANSA susţin că 80 la sută din animale erau porci mari, de peste 100 de kg.

„Au decedat trei sâmbătă, opt duminică şi doi până la ora 10. Treisprezece capete au decedat şi 58 de capete au fost nimicite prin împuşcare cu pistoletul cu glonte captiv”, a spus Timofei Mîță, şef de direcţie ANSA, raionul Cahul.

Cazul a alertat şi sătenii care cresc porci în propriile gospodării. Ei se gândesc să sacrifice animalele. „Ce o să le fac, o să îi tai şi gata. Ce putem să le mai facem? De ce să îl ţin să se îmbolnăvească. Dacă îi problema atât de gravă, atunci de ce să îi ţinem. ”

Primarul a început recensământul porcilor în localitate. „Oamenilor le este frică să declare că au animale. La moment sunt înregistrate aproximativ în jur de 25 de porci. Le este frică că le va fi luat porcul”, a spus primarul satului Cucoara.

Potrivit reprezentanţilor ANSA, doar în raionul Cahul, din cauza pestei porcine, până acum au fost sacrificaţi aproximativ 400 de porci. În prezent, în ţara noastră sunt 11 focare active.

sursa: www.publika.md

Investiții de zeci de milioane de dolari pentru îmbunătățirea calității învățământului în Republica Moldova

Republica Moldova va beneficia de finanțare din partea Băncii Mondiale în valoare de 40 de milioane de dolari pentru implementarea Proiectului Îmbunătățirea Calității Educației, suplinit cu 3 granturi în valoare de 20 de milioane de dolari, oferite de partenerii externi.

Este vorba despre un grant de 4,8 milioane de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), un grant de 5 milioane de  dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP) și unul de 10 milioane de dolari de la Global Concessional Financing Facility (GCFF).  

În acest sens, Guvernul a aprobat semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru construirea a trei licee clasice la Nordul, Sudul și Centrul țării, pentru modernizarea infrastructurii, transformarea digitală a mediilor de învățare în aproximativ 200 de școli și reabilitarea a aproximativ 15 școli și 15 grădinițe. 

„Implementarea proiectului reprezintă un sprijin semnificativ pentru modernizarea sistemului nostru educațional. Cu ajutorul acestei finanțări vom putea reduce inegalitățile în accesul la serviciile educaționale, îmbunătățind calitatea serviciilor oferite, cu accent pe cei mai dezavantajați și vulnerabili copii din Republica Moldova, dar și pe cei refugiați din Ucraina”, a subliniat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală. 

Proiectul va fi implementat în următorii șase ani, în perioada 2023-2029. 

Compensații de până la 10 mii de lei pentru deținătorii de patentă care trec la activitatea independentă

Comercianții cu amănuntul în bază de patentă care vor trece la activitatea independentă vor primi compensații de până la 10 mii de lei pentru procurarea caselor de marcat și amenajarea locului de muncă, scrie jurnal.md.

În acest sens, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice care desfășoară activități independente.

Potrivit documentului, cererile pentru solicitarea compensațiilor pot fi depuse, până la data de 31 august curent, în format online, pe pagina Oda.md sau la subdiviziunile teritoriale ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Compensațiile se vor acorda în termen de 30 de zile de la acceptarea cererii, pentru cheltuielile suportate începând cu 1 ianuarie 2023.

Cei care trec la regimul fiscal de activitate independentă o pot face prin procurarea caselor de marcat și control și depunerea cererii la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat (SFS), în baza buletinului de identitate sau online, prin intermediul portalului Sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice. După care, solicitanții vor fi înregistrați în sistemul fiscal și vor putea beneficia de compensarea cheltuielilor pentru reutilarea locului de muncă.

Un caz de rabie la pisică, înregistrat la Ocnița

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor prezintă situația epizootică din Republica Moldova, și în regiune în perioada 16.06.2023 – 23.06.2023.

Pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 16.06.2023 – 23.06.2023 s-a înregistrat un caz pozitiv de rabie la o pisică în orașul Ocnița.

Cadavrul animalului afectat de rabie a fost nimicit, conform procedurilor. Sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Ordinul ANSA nr. 52 din 04 martie 2015. 

,,Mărită-ți rochia” – un program lansat de Fashion Academy of Moldova
Articolul anterior
Cel mai mare tricolor, pictat de 100 de copii de pe ambele maluri ale Prutului! Foto
Articolul următor