Sute de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major. Petiție pentru consolidarea clădirilor

Peste 600 de școli și grădinițe din România riscă să se prăbușească în urma unui cutremur major, iar situația este la fel de gravă și pentru spitale și maternități, care funcționează în clădiri cu risc seismic. A fost lansată o petiție prin care cere autorităților să investească de urgență în consolidări masive.

Dacă mâine, în România, ar avea loc un cutremur major, viețile a zeci de mii de copii ar fi puse în pericol, atrage atenția comunitatea Declic, care a lansat o petiție prin care cere ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, să asigure de urgență fondurile necesare pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează instituții de învățământ și spitalele. 

În București, peste 150 de școli, grădinițe, licee și facultăți s-ar putea dărâma 

O treime din școlile și grădinițele expertizate sunt încadrate cu risc seismic ridicat. Dar există alte numeroase clădiri care nu au fost încă expertizate. Guvernul României a reușit să expertizeze doar 6% dintre clădirile în care funcționează instituții de învățământ. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare.

Doar în București sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

Cele mai mari spitale din țară, în pericol de prăbușire

Și spitalele sunt în pericol de prăbușire dacă apare un cutremur major, ca cel care a lovit Turcia și Siria. Printre cele care ar pica se numără şi cele două institute de la Fundeni, unele dintre cele mai scumpe şi greu de înlocuit structuri medicale de stat din România, scrie Libertatea

Peste 22.000 de persoane au murit în urma cutremurului de luni, 6 februarie, iar numărul estimat al răniților este de 80.000, până în acest moment. 

De asemenea, încadrate la risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic se numără și Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii „Marie Curie”, Maternitatea Bucur, Institutul „Marius Nasta” și Serviciul de Ambulanță București Ilfov. 

Ce face Guvernul român pentru rezolvarea situației? 

România a primit de la Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 100 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, declara recent că datorită acestei finanțări, peste 200 de clădiri ar urma să fie consolidate. Nu este clar dacă printre aceste clădiri se numără spitale și școli, subliniază Declic. 

„Banii ar trebui urgent direcționați către consolidarea clădirilor în care învață copii și a spitalelor. Altfel, prima finanțare nerambursabilă va ajunge în buzunarul samsarilor imobiliari, cu «pile» în administrația publică”, se arată în petiție. Declic își propune să strângă cel puțin 50.000 de semnături. 

„Finanţarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnaţi. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte şi avem sute de contracte de finanţare semnate. Având finanţarea asigurată, autorităţile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investiţiilor”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, potrivit bursa.ro

„Ca să evităm o tragedie, trebuie să convingem acum autoritățile să investească în școli și spitale”, subliniază Declic. 

Vreme rea în România! De la 20 de grade Celsius, temperaturile au scăzut brusc! Grindina a lovit deja mai multe localități

Vremea s-a schimbat în unele zone din România. De la 20 de grade Celsius, temperaturile au scăzut brusc în mai multe judeţe. Câteva localităţi din Brăila şi Bacău au fost lovite astăzi de grindină. Bucăţile de gheaţă au distrus copacii abia înfloriţi. De mâine, vremea se strică în jumătate de ţară. În Est, Vest şi Nord vor fi coduri galbene de vânt și ploi, scrie observatornews.ro.

Specialiștii au emis o informare meteorologică valabilă în intervalul luni, ora 6.00 – miercuri, ora 21.00. În documentul meteorologilor se face referire la intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată, îngheț la sol și brumă.

În intervalul menționat, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare. Marți și miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol. În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni vor fi averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

Cea mai mare grevă din Germania din ultimii ani, anunțată pentru luni. Transportul va fi paralizat

Milioane de oameni care fac naveta la serviciu trebuie să se aștepte luni la o paralizare a transporturilor în Germania. Atât traficul feroviar, cel cu mijloacele de transport în comun, cât și aeroporturile vor fi în mare parte în grevă la nivel federal, au anunțat atât sindicatul prestatorilor de servicii, Verdi, cât și sindicatul căilor ferate și transporturilor EVG, conform Deutsche Welle citată de radiomoldova.md.

Conflictul tarifar de la căile ferate Deutsche Bahn și din serviciile publice riscă să se transforme în cea mai mare grevă care a avut loc în Germania în ultimii ani, notează DW.

Greva va paraliza transportul feroviar, aproape toate aeroporturile, căile navigabile, porturile germane și serviciile de autostradă.

Compania feroviară germană Deutsche Bahn a anunțat că din cauza grevei de avertisment se vede nevoită să suspende luni în totalitate traficul feroviar pe distanțe lungi, fiindcă nu există posibilitatea organizării unui plan de avarie.

Și în traficul feroviar regional și urban „trenurile nu vor circula decât prin excepție”, a comunicat compania.

Lupta pentru majorarea salariilor va afecta și mare parte din aeroporturi.

Sindicatul cere majorarea salariilor cu 10,5%, minimum cu 500 de euro lunar. EVG negociază la rândul său cu patronatul în numele a 230.000 de angajați în cadrul a 50 de companii feroviare și firme de transport în comun, și insistă asupra creșterii cu 12% a salariilor, minimum cu 650 de euro în plus pe lună.

Ofertele făcute de Deutsche Bahn și de ceilalți angajatori se rezumă la o creștere cu cinci procente a salariilor și de plăți unice de maximum 2500 de euro. Partenerii sociali se acuză reciproc de eșuarea negocierilor salariale desfășurate în lunile februarie și martie, mai scrie DW, care citeaza DPA și AFP.

Tragedie pe mare! Cel puțin 29 de migranți care încercau să ajungă în Italia au murit înecați

Cel puțin 29 de migranți au murit după ce cel puțin două ambarcațiuni s-au scufundat în largul coastelor tunisiene la câteva ore distanță una de cealaltă, transmite Mediafax. Migranții subsaharieni încercau să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Italia.

Este cel mai recent caz dintr-o serie de răsturnări de ambarcațiuni cu migranți în largul coastei tunisiene în ultimele zile, alte cinci ambarcațiuni scufundându-se în ultimele patru zile, potrivit BBC. Acest lucru vine după ce Tunisia a lansat o campanie împotriva migranților africani fără documente.

Între timp, oficialii italieni de pe insula Lampedusa spun că sunt copleșiți, după ce un număr record de 2.500 de migranți au sosit în ultimele 24 de ore.

Giorgia Meloni avertizează Europa că se află în pragul unei crize a refugiaților

Premierul italian de extremă-dreapta, Giorgia Meloni, a avertizat că Europa riscă un val uriaș de refugiați sosind pe coastele sale.

Tunisia a devenit un punct de legătură pentru migranții care doresc să ajungă în Europa, cifrele ONU arătând că cel puțin 12.000 de migranți care au debarcat anul acesta pe coastele Italiei au plecat din Tunisia. Această cifră a fost de doar 1.300 în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, paza de coastă tunisiană afirmă că ia măsuri pentru a opri trecerea migranților, după ce a oprit aproximativ 80 de nave care se îndreptau spre Europa în ultimele patru zile, potrivit agenției de știri Reuters. De asemenea, aceasta spune că a reținut peste 3.000 de migranți.

Nina Crețu, despre prima întâlnire dintre iubitul său și familia ei: ,,Erau și părinții lui Renato”
Articolul anterior
Leonardo DiCaprio a convins-o Kate Winslet să își accepte silueta. Cum a încurajat-o?
Articolul următor