image-327

25 martie este termenul limită de prezentare a dărilor de seamă fiscale

Serviciul Fiscal de Stat informează că la data 25 martie 2025 expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2024 de către contribuabilii persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător precum și de către contribuabilii care desfășoară activitate profesională, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Atenționăm că declarația se prezintă în mod obligatoriu, prin metode automatizate de raportare electronică, conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(21) lit.i) din Codul fiscal.

Persoanele juridice rezidente, inclusiv cele specificate la art.512 şi 513, cu excepţia autorităţilor publice şi instituțiilor publice, formele organizatorice rezidenți cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, reprezentanța permanentă a nerezidentului în Republica Moldova, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului.

Corespunzător categoriei de contribuabil se aplică cota aferentă impozitului pe venit și declarația corespunzătoare, necesară a fi prezentată.

Pentru aspecte aferente modului de completare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit sau de determinare a obligațiilor fiscale, în funcție de categoria de contribuabil, recomandăm să consultați Baza Generalizată a Practicii Fiscale – compartimentul „Impozit pe venit”.

Patru judecători, un procuror și trei avocați, cercetați pentru corupție

Centrul Național Anticorupție (CNA) raportează mai multe activități, săptămâna trecută, pe componenta de combatere și prevenire a corupției, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Astfel, patru magistrați, un procuror și 3 avocați au fost supuși perchezițiilor în cadrul a 12 cauze pornite de CNA pe fapte de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență în circumstanțe agravante. Potrivit materialelor anchetei, învinuiții ar fi favorizat soluționarea unor dosare în schimbul unor sume de bani sau a altor beneficii ilicite. Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a dispus arestarea preventivă, pentru 25 de zile, a unui judecător și a unui avocat. Totodată, mai multe persoane care au oferit mită judecătorilor prin avocați intermediari au început să colaboreze cu ofițerii CNA.

Tot săptămâna trecută, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentințe în mai multe dosare instrumentate de Centrul Național Anticorupție. Astfel, un deputat în Parlamentul Republicii Moldova, investigat într-un dosar de corupție, a fost condamnat la 12 ani de închisoare și obligat să achite peste 1,1 milioane de lei. Totodată, au fost pronunțate condamnări pe patru dosare de trafic de influență, pornite de ofițerii CNA. Mai exact, un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru tentativa de influențare a obținerii permisului de conducere. Un avocat a fost obligat să achite aproximativ 290 de mii de lei și privat de dreptul de a exercita activitate profesională pe un termen de 2 ani pentru determinarea unor persoane publice să adopte o soluție favorabilă cu privire la un dosar penal ce vizează falsificarea înscrisurilor și dobândirea ilicită a unui automobil. Doi bărbați au fost obligați să plătească cumulativ aproximativ 430 de mii de lei pentru influențarea unor persoane publice în cadrul Primăriei Chișinău în vederea urgentării prelungirii și modificării unui contract de arendă funciară. Un alt bărbat a fost obligat să achite aproximativ 390 de mii de lei pentru pretindere și primire a 12 000 de euro în vederea influențării unor oficiali să claseze un dosar penal. Menționăm că la moment, 2 persoane sunt deținute în izolatorul CNA, alte 10 persoane, vizate în dosarele Centrului, sunt arestate și deținute în instituțiile penitenciare din mun. Chișinău și Bălți. În perioada de raport, ofițerii de urmărire penală ai CNA au transmis procurorilor 26 cauze penale spre soluționare, iar alte 9 dosare au fost pornite. 

De asemenea, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunță aplicarea sechestrelor pe 2 mijloace de transport în valoare de circa 400 de mii de lei, săptămâna trecută. Acestea au fost indisponibilizate într-un dosar de organizare a migrației ilegale în baza delegațiilor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF). Totodată, au fost confirmate sechestre pe bunuri în valoare de peste 4 milioane de lei prin încheieri judecătorești, iar 600 de mii de lei au fost preluate în administrare de ARBI.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 22 rapoarte de expertiză și 2 avize pe marginea unor proiecte de acte normative. În perioada menționată au fost organizate 12 instruiri anticorupție pentru circa 400 de persoane în raioanele Briceni și Basarabeasca în cadrul mai multor campaniei de informare. CNA notifică finalizarea a 3 analize operaționale, eliberarea a 106 de caziere de integritate, recepționarea a 41 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1646 de materiale în cancelaria Centrului.

Încep pretestările pentru absolvenții de gimnaziu și liceu

Încep pretestările pentru elevii din clasele a IX-a și a XII-a. Ministerul Educației și Cercetării precizează că testarea are scopul de a determina gradul de pregătire a elevilor pentru examene, iar lucrările scrise nu sunt apreciate cu note, transmite IPN.

La testare participă 29 de mii de elevi din ciclul gimnazial și 19 mii de elevi de liceu.

„Elevii claselor absolvente se pot pregăti pentru examene, inclusiv în baza testelor care au fost rezolvate de foștii absolvenți. Atât programele de examen, cât și testele aplicate pe parcursul anilor 2010-2024 sunt publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare și pot fi accesate de către toate persoanele interesate”, precizează Lilia Ivanov, directoarea Agenției.

Pretestările se vor desfășura în perioada 24 martie-4 aprilie. Toate testele și baremele de corectare vor fi postate în ziua pretestărilor pe pagina oficială a Agenției.