Tânăra mamă, internată de 5 săptămâni la reanimare cu Covid-19, a decedat

„E groaznic să nu poți inspira și să nu te mai saturi de aer”. Așa descria acum câteva zile calvarul prin care a trecut polițista Natalia Chirilov, răpusă astăzi de COVID-19. Ea este femeia care a fost vizitată în spital, acum câteva zile, de către Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

separator

Chiar dacă a luptat mai bine de o lună cu virusul nemilos, nu a putut fi salvată, iar acum 3 copii au rămas fără mamă.

Pe 20 august, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a publicat un material despre istoria femeii și despre cum a reușit să aducă pe lume un copil prematur.

Un calvar care părea fără sfârșit. Astfel descria ultimele cinci săptămâni din viața sa Natalia Chirilov. Ea s-a infectat cu COVID-19 în primele zile de concediu de maternitate.

„La început, nu credeam că acest virus poate fi atât de nemilos. Pe 22 iulie am fost internată la Maternitatea nr. 2 din Capitală, iar după două zile am fost adusă la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, spunea cu lacrimi în ochi atunci Natalia.

Cele 23 de zile de spitalizare au fost o adevărată luptă pentru fiecare gură de oxigen. De patru ori a fost conectată la aparatele de respirație asistată. Prima oară s-a întâmplat în timpul operației de cezariană. Medicii au făcut aproape imposibilul pentru a-i salva băiețelul, care s-a născut prematur, la 31 de săptămâni.

„Pacienta a ajuns la noi în stare extrem de gravă și a fost nevoie să întreprindem acțiuni pentru stabilizarea stării ei, pentru ca operația de cezariană să poată avea loc în condiții de siguranță, iar bebelușul să supraviețuiască. După intervenție, starea ei s-a agravat vădit, a avut o hemoragie ușoară. Evoluția bolii s-a complicat cu pneumotorax spontan, cu pneumomediastinum, care a declanșat tahicardia. Am fost obligați de situație să punctăm mediastinul, să punctăm plămânii, de nenumărate ori. Am făcut tot posibilul pentru a o salva”, afirmă șeful clinici ATI, Victor Cojocaru.

Natalia spunea atunci că a văzut moartea cu ochii și că în boxa de spital și-a învins toate fricile pentru a-și putea strânge din nou copiii la piept. A fost o luptă grea, dar medicii i-au fost aliați în tot acest timp.

„Medicii sunt îngerii mei păzitori. Toată echipa m-a ajutat și m-a susținut. Mi-a fost foarte frică, dar am avut încredere în specialiștii de aici”, menționa femeia.

Acum, micuțul Nichita este monitorizat de lucrătorii medicali de la Centrul Mamei și Copilului. El cântărește 2 kilograme și 450 de grame și în scurt timp urmează să fie externat.

„E groaznic să nu poți inspira și să nu te mai saturi de aer. Nu credeam că o să ies vreodată din această secție. Pentru mine, COVID-19 este o urgie, o boală groaznică”, preciza acum câteva zile Natalia Chirilov.

În această dimineață, Natalia Chirilov, care activa în calitate de șef al Secției resurse umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni, a decedat fiind răpusă de noul Coronavirus.

Soțul femeii este și el polițist. Exprimăm condoleanțe familiei îndurerate.

sursa

Doar 10 țări de pe mapamond nu au raportat nici un caz de Covid-19
Articolul anterior
Republica Moldova este din nou lider la infectări în Europa
Articolul următor
Alte articole interesante