Țara care a luat de la ruși tot petrolul refuzat de UE. Și-a dublat importurile în câteva luni

Rusia pare să nu fi pierdut atât de mult precum s-a dorit odată cu sancționarea sa de către Uniunea Europeană prin suspendarea importurilor de petrol.

AGORA - Analiză: Boomul exporturilor americane de petrol de şist a schimbat  pieţele petroliere pentru totdeauna

Turcia şi-a dublat importurile de petrol din Rusia în acest an, au arătat luni datele firmei Refinitiv Eikon, cele două ţări fiind pregătite pentru o cooperare mai largă în afaceri şi în special în comerţul cu energie, în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Comerţul dintre Turcia şi Rusia este în plină expansiune încă din primăvară, deoarece companiile turceşti care nu aveau interdicţie de a avea relaţii cu omologii ruşi au intervenit pentru a umple golul creat de întreprinderile UE care au părăsit Rusia după invazia Ucrainei de la începutul acestui an.

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina ”o operaţiune militară specială”.

În acest an, Turcia a crescut importurile de petrol din Rusia, incluzând petrolul Ural şi Siberian Light, la peste 200.000 de barili pe zi (bpd), comparativ cu doar 98.000 de barili pe zi pentru aceeaşi perioadă a anului 2021, arată datele Refinitiv.

Turcia nu a sancţionat Rusia din cauza acţiunilor sale în Ucraina, spunând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august şi au convenit să stimuleze cooperarea în afaceri.

Principalele rafinării din Turcia, Tupras, şi rafinăria STAR, a grupuljui SOCAR din Azerbaidjan, au crescut semnificativ aportul de petrol rusesc Ural şi Siberian Light în acest an, în timp ce au scăzut achiziţiile de produse din Marea Nordului, Irak şi Africa de Vest, arată datele.

În ultimii câţiva ani, rafinăria STAR a crescut achiziţiile petrol Johan Sverdrup din Norvegia şi irakian, care au o calitate apropiată de cea a petrolului Ural, deoarece preţul petrolului rusesc a crescut.

În acest an, preţurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice faţă de indicele de referinţă Brent, în timp ce preţurile petrolului din Marea Nordului şi din Irak s-au îmbunătăţit.

Este aşteptat ca rafinăria STAR să achiziţioneze aproximativ 90.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august 2022, comparativ cu 48.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Refinitiv Eikon.

Rafinăriile Tupras vor cumpăra aproximativ 111.000 bpd de petrol din Rusia în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu doar 45.000 bpd în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor.

”Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece nu au limite în ceea ce priveşte cumpărarea petrolului rusesc”, a spus un trader de pe piaţa mediteraneană de petrol, care a refuzat să fie numit, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa. El a adăugat că marjele bune de rafinare a petrolului din Ural au susţinut profiturile rafinăriilor Turciei.

Ministerul turc al Energiei, Tupras şi SOCAR nu au răspuns imediat Reuters pentru comentarii.

sursa

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas. Moscova trimite tot mai multe trupe către Harkov și Zaporojie

Potrivit șefului securității naționale a Ucrainei rușii vor viza regiunile Harkov și Zaporojie în următoarea perioadă, drept urmare Kremlinul trimite tot mai multe trupe către aceste zone. Obiectivul Moscovei ar fi ocuparea întregii regiuni Donbas.

Rușii vor să ocupe regiunea Donbas: Moscova trimite tot mai multe trupe

Rușii iau cu asalt orașul Bahmut din toate părțile. Atacă în grupuri mici, care sunt greu de detectat, dar armata ucraineană rezistă cu înverșunare, conform stirileprotv.ro.

Natalia Nahorna, corespondent 1+1 Ucraina: „Blocurile din Bahmut aproape că au rămas fără geamuri, multe nu mai au balcoane, clădiri întregi au fost aruncate în aer. E absolut îngrozitor.”

Reporter: „Mai aveți ceva utilități?”

Ucrainean: „Nu mai avem nimic. Nu mai avem apă curentă, căldură și nici conexiune la Internet. Nu mai avem de niciunele!”.

Luptele grele continuă și devin din ce în ce mai intense în multe zone din estul Ucrainei. Rușii spun că au făcut câteva progrese, dar cu siguranță lucrurile sunt dificile, în special în jurul orașului Bahmut. Rușii susțin că au cucerit câteva sate în nordul și sudul orașului, în încercarea lor de a încercui zona, iar luptele devin tot mai brutale pe zi ce trece.

Câțiva dintre luptătorii din grupul paramilitar Wagner, capturați de ucraineni, vorbesc despre cruzimea celor care conduc acest grup.

Ucrainean: „Artileria ne-a luat în vizor. Nu aveam unde să ne ascundem. Am continuat să fugim, dar unul dintre noi s-a ascuns totuși după un copac. I-am spus comandantului mai târziu și l-au condamnat după ce s-a întors la bază. L-au împușcat la 15 metri de bază.”

Mărturiile luptătorilor Wagner sunt confirmate și de o înregistrare video ieşită din comun, făcută publică de ucraineni. Imaginile par să arate luptători din Wagner care îşi târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă, iar apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeţi.

Operaţiunile militare din apropierea orașelor Bahmut și Vuledar „progresează”, susține ministrul rus al Apărării.

Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării: „SUA şi aliaţii săi încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil. Pentru a face acest lucru, ei au început să furnizeze arme ofensive grele, îndemnând în mod deschis Ucraina să pună stăpânire pe teritoriile noastre. De fapt, astfel de paşi antrenează ţările NATO în conflict şi ar putea duce la un nivel imprevizibil de escaladare.”

În ultimul an, Statele Unite au trimis Ucrainei ajutoare militare de peste 20 de miliarde de dolari şi urmează să furnizeze Kievului tancuri, dar şi un nou tip de rachetă inteligentă, care poate dubla raza de acțiune a sistemelor de artilerie HIMARS.

Oficialii de la Kiev spun că au nevoie de acest echipament militar pentru că Moscova pregătește un atac de amploare în următoarele săptămâni.

În paralel, președintele Zelenski a ținut să pună capăt speculațiilor legate de revocarea ministrului ucrainean al Apărării, acuzat de corupție. Într-un discurs rostit în Parlament, șeful statului le-a cerut oamenilor să pună capăt răspândirii de zvonuri, ce ar putea submina unitatea în războiul împotriva Rusiei.

Nu și-a anunțat însă decizia legată de soarta lui Oleksii Reznikov. A precizat, în schimb, cine îi va lua locul ministrului de Interne, care a murit luna trecută în accidentul de elicopter de la periferia Kievului.

Zelenski: „Mă aștept ca Rada Supremă a Ucrainei să susțină numirea lui Ihor Klimenko în funcția de ministru de Interne al Ucrainei. Am solicitat, de asemenea, numirea lui Maliuk Vasil Vasiliovici în funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei.”

Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 „în următoarele luni”, au anunțat miniștrii Apărării din Germania, Olanda și Danemarca într-o declarație comună. Potrivit oficialului de la Berlin, primele astfel de blindate vor puse în luptă pe frontul ucrainean până la sfârşitul lui martie.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Tocmai mi-am luat rămas-bun de la soldații ucraineni care au plecat în Germania pentru a începe antrenamentul. Într-adevăr, tancurile Leopard 2A4 încă lipsesc din teren, iar livrarea de tancuri Leopard 1 este, de asemenea, în discuție. Se poartă ultimele discuții și negocieri. Cred că vom vedea, sper, un progres în curând, pentru că aceste tancuri de luptă sunt necesare pentru a putea aduce o contribuție importantă, nu vreau să spun decisivă, la o evoluție pozitivă a războiului din Ucraina.”

Consiliul de securitate al Germaniei a aprobat în total livrarea către Ucraina a 178 de tancuri Leopard 1, aflate în stocuri – adică mult mai multe decât se anunţase anterior.

Însă o parte dintre aceste blindate vor fi trimise abia în vară, iar restul ar urma să fie livrate anul viitor, susține publicația „Der Spiegel”.

Producătorii de fructe din Moldova, prezenți la cea mai mare expoziție din Europa

În perioada 8-10 februarie, 16 producători și exportatori de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct, îi vor surprinde pe comercianții din întreaga lume, prezenți la Expoziția Fruit Logistica din Berlin, Germania, cu mere, struguri de masă și prune uscate de înaltă calitate.

Premieră! Trei producători de fructe din Moldova, cu standarde SMETA  recunoscute la nivel global | Unica.md

Totodată, producătorii moldoveni își vor prezenta ofertele de prune, cireșe și caise pentru sezonul care vine.

Participarea în cadrul acestui eveniment este posibilă datorită sprijinului Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). De altfel, prezența producătorilor moldoveni la cea mai mare expoziție specializată din Europa a devenit tradițională, permițându-le să stabilească parteneriate comerciale cu importatori din întreaga lume și să-și reorienteze exporturile de fructe atât pe noi piețe europene, cât și din Orientul Mijlociu.

De asemenea, producătorii din Moldova sunt interesați să cunoască soluțiile inovative de gestionare a riscurilor cauzate de schimbările climatice, care influențează businessul internațional cu fructe, de la producerea materialului săditor și până la adaptarea tehnologiilor de producere, pentru mulți ani înainte.

”Drept urmare a provocărilor actuale, obiectivul nostru strategic de a poziționa Republica Moldova ca țară cu livezi și infrastructură post-recoltare moderne și ca furnizor de fructe proaspete de înaltă calitate, se lărgește. Astfel, ne propunem să preluăm cele mai bune practici internaționale de adaptare la schimbările rapide și sperăm să identificăm soluțiile optime de logistică, să stabilim noi parteneriate, precum și să setăm obiectivele pentru următorul sezon cu clienții”, spune Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

Anul trecut, Expoziția Fruit Logistica a găzduit aproape 42.600 de expozanți și vizitatori din peste 130 de țări, un indicator impunător care reconfirmă faptul că acest eveniment trebuie să se regăsească pe agenda asociației de promovare externă a sectorului horticol. 

Expozițiile internaționale ne ajută nu doar la promovarea și recunoașterea mărcii comerciale naționale ”Moldova – un gust deosebit”, la stabilirea relațiilor comerciale cu potențiali cumpărători, ci și la analiza soluțiilor care vor stimula piața în următorii ani și vor contribui semnificativ la îmbunătățiri în cadrul întregului lanț de aprovizionare.

Casele în stil scandinav, ecologice și eficiente energetic, devin populare și în Moldova. Se construiesc în 60 de zile

Construcția caselor în stil scandinav este, în prezent, una dintre cele mai populare tendințe arhitecturale, mai ales, datorită faptului că este și o metodă prietenoasă mediului. În ultimii ani, și moldovenii au început, din ce in ce mai mult, să opteze pentru asemenea locuințe, iar motivele sunt numeroase.

Principalele componente ale stilului scandinav sau nordic sunt utilizarea materialelor naturale, funcționalitatea, și nu în ultimul rând, siguranța.

Versatile, simple și practice, aceste case sunt caracterizate și prin mobilitatea lor, deoarece pot fi transportate cu ușurință oriunde doriți.

De asemenea, au și un preț avantajos. Costul lor nu diferă mult de cel al caselor obișnuite, în schimb, sunt mai eficiente și sigure, plusuri care trebuie luate neapărat în calcul. Poți afla mai multe aici.

Militar rus care a îndrăznit să condamne războiul ţării sale în Ucraina: ,,Totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice”
Articolul anterior
Două persoane au ajuns la spital cu arsuri grave după explozia unei butelii cu gaz în raionul Râșcani
Articolul următor