Țara care a rămas fără loc în cimitire din cauza sutelor de migranți morți pe Marea Mediterană

Autoritățile din Tunisia iau în considerare construirea de noi cimitire, deoarece țara rămâne fără spațiu pentru a îngropa sute de cadavre ale refugiaților care pier pe Marea Mediterană. În primele 3 luni ale acestui an, portivit ONU, un număr tot mai mare de bărci cu migranți au naufragiat.

Barcă cu migranți în Marea Mediternaă FOTO Shutterstock

Barcă cu migranți în Marea Mediternaă FOTO Shutterstock

Cadavrele, inclusiv cele ale copiilor și ale femeilor însărcinate, apar adesea pe plajele din Tunisia, unde sunt adunate și îngropate.

Anul trecut, potrivit Semilunii Roșii Tunisiene, numai în regiunea Sfax au fost recuperate peste 800 de cadavre, iar peste 300 au fost găsite de la începutul anului 2023. Drept urmare, înmormântările au loc aproape în fiecare zi. Morgile locale și-au depășit capacitatea, iar locurile de înmormântare în multe cimitire municipale, aproape că s-au epuizat, relatează Adevarul, conform The Guardian.

„Din cauza afluxului de victime, a fost depășită capacitatea Secției de Medicină Legală a spitalului universitar Habib Bourghiba de a găzdui cadavre”, se arată într-un comunicat al guvernoratului Sfax, care a convocat o întâlnire de urgență cu autoritățile sanitare, pentru a găsi „soluții radicale” la această problemă. Printre acestea se numără „alocarea rapidă a unui cimitir pentru imigranți și furnizarea de camioane frigorifice pentru a transporta corpuri adesea în descompunere”.

Peste 35.000 de persoane au încercat să ajungă în Lampedusa

Din ianuarie, conform sursei citate, peste 35.000 de persoane, aproape de patru ori mai multe decât în ​​2022, au ajuns pe litoralul italian, cu o creștere bruscă în ultima lună. Aceștia încearcă să ajungă pe micuța insulă italiană Lampedusa, unul dintre cele mai sudice teritorii ale Europei. Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, UNHCR, aproape 20.000 de migranți au plecat din Tunisia în acest an și aproximativ 15.500 din Libia. Cu toate acestea, mai multe plecări înseamnă și mai multe decese, autoritățile italiene și malteze fiind acuzate de întârzieri în eforturile de salvare.

Filippo Furri, cercetător asociat la Mecmi, un grup de cercetare care studiază decesele în timpul migrației, a declarat: „Sistemul tunisian de primire și gestionare a cadavrelor nu a fost pregătit pentru o astfel de situație. Secțiile de medicină legală se prăbușesc, cimitirele se prăbușesc. Legiștii tunisieni care efectuează autopsii pe cadavrele solicitanților de azil subsaharieni servesc la stabilirea cauzelor morții și nu la identitatea victimei”, a spus Furri. „Nu există obligația autorităților de a identifica un cadavru. Dacă, în plus, nu există membri ai familiei care să raporteze o dispariție, identificarea devine „irelevantă” pentru autorități.”

Numeroase decese nu sunt raportate

Silvia Di Meo, antropolog la Universitatea din Genova și membră a Mem.Med – Memoria Mediterranea, un proiect cofinanțat de UE al cărui scop este identificarea persoanelor dispărute în Marea Mediterană, a declarat că mult mai multe persoane au murit în încercarea de a traversa Marea Mediterană.

„Există numeroase decese care nu sunt raportate la nivel național”, a spus Di Meo. „Pe baza rapoartelor pe care le primim de la familiile migranților, știm că multe decese rămân necunoscute. Sunt trupuri care nu ajung pe uscat și nu sunt recuperate”.

Ea a spus că nu există voință pentru a se cunoaște o situație exactă „pentru că acest lucru necesită asumarea răspunderii și recunoașterea diferitelor crime. Aceștio morți sunt foarte incomozi din punct de vedere politic”, a adăugat ea.

Identificarea victimelor, una din marile probleme

Pentru a contracara situația de urgență, unele municipalități tunisiene au autorizat înmormântarea migranților în cimitirele locale. Într-unul dintre cimitirele din orașul de coastă Sfax, situat la 170 de mile (270 km) sud-est de Tunis, autoritățile au desemnat deja o zonă pentru înmormântarea migranților.

„Una dintre principalele probleme în recuperarea migranților blocați pe coasta tunisiană este aceea de a identifica victimele”, a spus un activist al societății civile care ajută la recuperarea cadavrelor. „Este o sarcină foarte complicată, având în vedere că majoritatea cadavrelor sunt găsite fără documente și într-o stare avansată de descompunere, ceea ce sugerează că au fost în apă pentru câteva zile.”

Italia și Malta, cele două țări membre ale UE care, conform dreptului internațional, sunt obligate să intervină pentru a salva solicitanții de azil din Marea Mediterană, au fost acuzate că nu au răspuns prompt la diverse apeluri de urgență, efectuate de pe bărci care se scufundau.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Glumă la un dineu de la Casa Albă: francezii nu vor pensionare la 64 de ani, iar Joe Biden vrea să lucreze până la 86
Articolul anterior
Autoritățile din provincia Treviso, Italia, le-a recomandat locuitorilor să facă duș și nu baie în cadă, din cauza secetei
Articolul următor