Țara care oferă 200 de euro ca să-ți repari gadgetul. UE vrea să impună acest lucru

Peste o jumătate de milion de reparații ale produselor electronice și electrocasnice au fost subvenționate în Austria pentru a limita acumularea deșeurilor. Uniunea Europeană ar putea introduce în curând legea dreptului la reparație, pentru a face aceste dispozitive și aparate mai ușor de reparat decât de înlocuit, scrie spotmedia.ro.

Programul introdus de Guvern pentru repararea dispozitivelor electronice și a aparaturii electrocasnice are mare succes în Austria. De la lansarea acestei scheme de ajutor, în urmă cu un an, au fost folosite 560.000 de vouchere în valoare de 200 de euro fiecare, potrivit Ministerului Mediului, cu mult peste obiectivul propus.

Guvernul se aștepta la început să fie folosite 400.000 de tichete până la începutul anului 2026.

Menit să reducă deșeurile electronice, programul acoperă jumătate din costul reparațiilor și se aplică unor produse predispuse la defecțiuni, precum smartphone-uri, laptopuri, espresoare de cafea și mașini de spălat vase. Oamenii pot face reparațiile într-unul dintre cele 3.500 de centre din toată țara.

Scheme similare ar putea fi introduse în mai multe țări din Uniunea Europeană, sub umbrela unei legi aflate în pregătire la nivelul blocului comunitar. Intitulată „dreptul la reparație”, aceasta urmărește să favorizeze reparația în detrimentul înlocuirii electronicelor.

Este nevoie de o legislație europeană în acest domeniu pentru că tehnologia aruncată la gunoi în loc să fie reparată generează în fiecare an 35 de milioane de tone de deșeuri și 261 de milioane de tone de dioxid de carbon în Europa, potrivit Comisiei Europene.

Ce este dreptul la reparație

Normele de aplicare ale noii legi au fost propuse în martie, în cadrul programului de economie circulară din UE. Dacă va fi adoptată, propunerea legislativă va obliga companiile să le ofere consumatorilor dreptul de a-și repara dispozitivele și aparatura, în centrele producătorilor sau ale unor companii terțe.

Programul va reduce deșeurile, oferindu-le clienților dreptul de a solicita repararea în defavoarea înlocuirii produsului prin simplificarea accesului la reparație și ieftinirea acestui proces.

Un alt obiectiv al noii legi va fi combaterea „învechirii programate” – o practică comercială prin care bunurile devin inutilizabile după o anumită perioadă de timp, deoarece nu există nicio metodă de reparare. Producătorii ar putea fi încurajați să dezvolte mai multe produse și modele de afaceri sustenabile.

Cum se va aplica dreptul la reparație în UE:

  • În perioada de garanție, producătorii vor fi obligați să asigure servicii de depanare, dacă reparațiile nu sunt mai scumpe decât înlocuirea produselor.
  • În interval de 5-10 ani de la data fabricării, producătorii vor fi obligați să repare dispozitivele și aparatele defecte, la solicitarea și pe cheltuiala consumatorilor.
  • Producătorii vor fi obligați să ofere și informații despre modul în care pot fi reparate produsele, eliminându-se astfel monopolul asupra depanării. Acest lucru le va permite firmelor mici să participe la reparații, scăzând prețurile.

Ce măsuri au luat alte state

Unele țări au luat deja măsuri împotriva deșeurilor electronice. În 2021, Franța a obligat giganți tehnologici precum Apple şi Samsung să aplice un punctaj de reparare a produselor pe etichetele produselor, pentru a le permite consumatorilor să fie mai bine informați când iau decizia de cumpărare.

Și Marea Britanie a introdus în 2021 o lege pentru dreptul la reparație, pentru a limita aruncarea la gunoi a unor aparate precum televizoare, mașini de spălat vase și frigidere.

Legea îi obligă pe producători să furnizeze piese și să pună la dispoziția consumatorilor și a terțelor părți informații despre depanare timp de zece ani de la data vânzării dispozitivelor. Producătorilor li s-a acordat o perioadă de doi ani pentru a se conforma prevederilor legale.

Legea are însă o aplicabilitate limitată, întrucât nu vizează telefoanele mobile, laptopurile, cuptoarele cu microunde și multe alte gadgeturi.

Șase copii, intoxicați cu medicamente. Mama le-a dat într-o zi pastilele prescrise pentru o lună întreagă

Șase copii au luat pastile pentru tuberculoză, fără a respecta prescripţia medicului şi au ajuns la spital intoxicaţie.

Copil de doi ani, în comă la spital, după ce a fost bătut de mamă și  concubin. Femeia a spus la 112 că băiatul are o criză epileptică | Digi24

”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, România, s-au sesizat din oficiu şi au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi seară, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi.

Procurorii au explicat că minorii nu au respectat prescripţia medicului specialist. Primarul comunei a declarat la Digi24 că mama copiilor le-a dat într-o singură zi pastilele prescrise pentru o lună întreagă.

”La data de 27.06.2023, şase persoane vătămate, minori cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, membri ai aceleiaşi familii, domiciliaţi în comuna Dragalina, jud. Călăraşi, au ingerat diverse cantităţi de pastile de Izoniadidă Atb 100mg, medicament ce le-a fost prescris de medicul specialist, iar în urma administrării medicamentelor, fără respectarea indicaţiilor din prescripţia medicală şi pe fondul nerespectării obligaţiei de supraveghere din partea părinţilor, persoanele vătămate au suferit o intoxicaţie medicamentoasă, fiindu-le pusă viaţa în primejdie”, se mai arată în comunicat.

Urmează ca procurorii să adune probe şi să tragă la răspundere persoanele vinovate în acest caz. Şase copii din judeţul Călăraşi sunt în stare gravă şi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, după ce au înghiţit medicamente, iar poliţiştii fac cercetări în acest caz. Copiii au luat un medicament pentru tuberculoză, care le-a fost prescris preventiv, dar sunt conştienţi.

Și-a recuperat inelul pierdut pe o plajă din SUA în urmă cu 51 de ani

O descoperire „miraculoasă” a unui adolescent din Point Pleasant Borough, o suburbie a orașului american New Jersey, l-a ajutat pe Jim Keelen, 70 de ani, să-și recupereze inelul de absolvire a liceului, pierdut în 1972, relatează portalul de știri Patch.

Și-a recuperat inelul pierdut pe o plajă din SUA în urmă cu 51 de ani

În acea vară, Jim Keelen tocmai absolvise liceul regional Watchung Hills (WHHRS) din Warren. A vrut să „ude” rezultatul alături de colegii de clasă, așa că au închiriat pentru petrecere un casă de vacanță, pe malul Atlanticului, la Point Pleasant Beach, transmite libertatea.ro

„Am făcut ceea ce fac copiii mici și mi-am pierdut inelul în acel weekend”, a mărturisit, autoironic, Keelen. „M-am gândit că, dacă s-a pierdut pe plajă, era muncă în zadar să încerc să-l caut”, a adăugat el. 

Anthony Dimaria-Sadorski a făcut însă o descoperire „miraculoasă”. A vrut să fotografieze apusul, în spatele casei sale de pe Cohocton Avenue.

„Dintr-odată, am zărit o piatră strălucind în lumina difuză a soarelui”, a explicat Dimaria, care, apoi, a găsit inelul. 

Văzând data de pe bijuterie, 1972 și numele liceului încrustat, adolescentul a încercat să-i găsească proprietarul. A făcut o postare pe Facebook, pe 8 iunie. În câteva minute, aceasta a fost distribuită de 30 de ori, inclusiv în grupul de absolvenți WHRHS.

Unul dintre membrii grupului l-a etichetat pe Keelen.

„O, Doamne, nu mi-a venit să cred”

„O, Doamne, nu mi-a venit să cred că a fost găsit. Părea, mai degrabă, o nebunie, dar s-a întâmplat un adevărat miracol”, a spus bărbatul.

Dimaria-Sadorski și Keelen au luat legătura, iar inelul a fost expediat și primit de proprietar pe 12 iunie.

Avea patină și era puțin îndoit, așa că Jim l-a adus la un bijutier, „pentru a șlefui piatra și a o redimensiona”.

„Îl port din nou, cu mare plăcere, l-am pierdut la doar câteva luni după ce îl primisem”.

Victoria, eleva unui liceu din țara noastră, care a obținut 10 pe linie la examenele de Bacalaureat: ,,Eu vin din sat”

„Eu sunt Victoria Bezerău, am absolvit clasa a 12 C din Liceul Republican „Ion Creangă” din Bălți. Eu vin din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, nu departe de aici. Am fost un copil foarte ștrengar, m-am cumințit cu timpul, probabil de asta am devenit mai serioasă.”

Este una dintre cei 30 de absolvenți din toată țara, care au obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat, transmite tvn.md.

Tânăra a demonstrat, prin rezultatele pe care le-a obținut că munca depusă este întotdeauna răsplătită.

Victoria Bezerău, absolventă: „Primul lucru pe care eu pot să-l spun despre mine, care a fost și o idee de perseverență, a fost faptul că eu m-am învățat singură pe mine să spun litera ”r”, eu nu puteam spune și asta a fost…mă mândresc cu mine de atunci.”

Victoria a fost scutită de la două examene.

Victoria Bezerău, absolventă: „Deși noi am venit mulți din sat la liceu, eu am ajuns să fiu singură și eram practic izolată, treptat am ajuns să dezvoltăm un colectiv foarte unit, foarte puternic. Ultima sută de  metri pentru mine a fost mai puțin stresantă poate, din motiv că eu am fost eliberată cu 10 din oficiu la două examene de BAC, la limba engleză, pentru că am susținut testul Cambridge și la limba și literatura română, pentru că am ocupat locul doi la olimpiada republicană. Anume datorită faptului că am fost scutită, am avut ocazia aceste două săptămâni înainte de istorie și geografie, să mă axez pe aceste două discipline.”

Chiar dacă a absolvit profilul umanist, Victoria se vede în viitor medic. Iar pentru asta va continua să se dedice studiilor.

Victoria Bezerău, absolventă: „Un gând comun pentru ambele a  fost că torul era greșit, tot ce era pe foaie era greșit. Cu toate acestea, poate cumva eu simțeam că este bine, chiar de n-ar fi fost 10, eu simțeam că este bine acolo. Pentru mine a fost ușor, pentru că eu alegeam să ascult profesorii la lecție și când mă duceam acasă eu practic nu simțeam nevoia să deschid manualul, pentru că eu știam ce este acolo, pentru că eu am auzit. Ajută și să revizuiești totul, dar asta nu trebuie să se întâmple în ultimele două săptămâni.  Pentru viitor intenționez să aplic la medicină, atât la Chișinău, cât și în România deja vedem după rezultate”. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 87,77%, comparativ cu 84,34% în sesiunea 2022.

Dintre cei 3 998 de candidați admiși din colegii și centre de excelență,  45,37% au promovat examenul, ceea ce este cu 2,8 la sută mai mult decât anul trecut.

În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, 12 568 de candidați, ceea ce constituie 68,31% din numărul total de candidați admiși în sesiune, cu 3,25% mai mult decât în sesiunea anterioară. comparativ cu 65,06% la aceeași etapă în sesiunea 2022.

Ucraina ar putea sărbători Crăciunul pe 25 decembrie. Anunțul făcut de biserică
Articolul anterior
Doi ani de închisoare pentru șoferul care a lăsat-o fără picioare pe Marcela Paladi! Ce prejudiciu va achita
Articolul următor