Țara care oferă 200 de euro ca să-ți repari gadgetul. UE vrea să impună acest lucru

Peste o jumătate de milion de reparații ale produselor electronice și electrocasnice au fost subvenționate în Austria pentru a limita acumularea deșeurilor. Uniunea Europeană ar putea introduce în curând legea dreptului la reparație, pentru a face aceste dispozitive și aparate mai ușor de reparat decât de înlocuit, scrie spotmedia.ro.

Programul introdus de Guvern pentru repararea dispozitivelor electronice și a aparaturii electrocasnice are mare succes în Austria. De la lansarea acestei scheme de ajutor, în urmă cu un an, au fost folosite 560.000 de vouchere în valoare de 200 de euro fiecare, potrivit Ministerului Mediului, cu mult peste obiectivul propus.

Guvernul se aștepta la început să fie folosite 400.000 de tichete până la începutul anului 2026.

Menit să reducă deșeurile electronice, programul acoperă jumătate din costul reparațiilor și se aplică unor produse predispuse la defecțiuni, precum smartphone-uri, laptopuri, espresoare de cafea și mașini de spălat vase. Oamenii pot face reparațiile într-unul dintre cele 3.500 de centre din toată țara.

Scheme similare ar putea fi introduse în mai multe țări din Uniunea Europeană, sub umbrela unei legi aflate în pregătire la nivelul blocului comunitar. Intitulată „dreptul la reparație”, aceasta urmărește să favorizeze reparația în detrimentul înlocuirii electronicelor.

Este nevoie de o legislație europeană în acest domeniu pentru că tehnologia aruncată la gunoi în loc să fie reparată generează în fiecare an 35 de milioane de tone de deșeuri și 261 de milioane de tone de dioxid de carbon în Europa, potrivit Comisiei Europene.

Ce este dreptul la reparație

Normele de aplicare ale noii legi au fost propuse în martie, în cadrul programului de economie circulară din UE. Dacă va fi adoptată, propunerea legislativă va obliga companiile să le ofere consumatorilor dreptul de a-și repara dispozitivele și aparatura, în centrele producătorilor sau ale unor companii terțe.

Programul va reduce deșeurile, oferindu-le clienților dreptul de a solicita repararea în defavoarea înlocuirii produsului prin simplificarea accesului la reparație și ieftinirea acestui proces.

Un alt obiectiv al noii legi va fi combaterea „învechirii programate” – o practică comercială prin care bunurile devin inutilizabile după o anumită perioadă de timp, deoarece nu există nicio metodă de reparare. Producătorii ar putea fi încurajați să dezvolte mai multe produse și modele de afaceri sustenabile.

Cum se va aplica dreptul la reparație în UE:

  • În perioada de garanție, producătorii vor fi obligați să asigure servicii de depanare, dacă reparațiile nu sunt mai scumpe decât înlocuirea produselor.
  • În interval de 5-10 ani de la data fabricării, producătorii vor fi obligați să repare dispozitivele și aparatele defecte, la solicitarea și pe cheltuiala consumatorilor.
  • Producătorii vor fi obligați să ofere și informații despre modul în care pot fi reparate produsele, eliminându-se astfel monopolul asupra depanării. Acest lucru le va permite firmelor mici să participe la reparații, scăzând prețurile.

Ce măsuri au luat alte state

Unele țări au luat deja măsuri împotriva deșeurilor electronice. În 2021, Franța a obligat giganți tehnologici precum Apple şi Samsung să aplice un punctaj de reparare a produselor pe etichetele produselor, pentru a le permite consumatorilor să fie mai bine informați când iau decizia de cumpărare.

Și Marea Britanie a introdus în 2021 o lege pentru dreptul la reparație, pentru a limita aruncarea la gunoi a unor aparate precum televizoare, mașini de spălat vase și frigidere.

Legea îi obligă pe producători să furnizeze piese și să pună la dispoziția consumatorilor și a terțelor părți informații despre depanare timp de zece ani de la data vânzării dispozitivelor. Producătorilor li s-a acordat o perioadă de doi ani pentru a se conforma prevederilor legale.

Legea are însă o aplicabilitate limitată, întrucât nu vizează telefoanele mobile, laptopurile, cuptoarele cu microunde și multe alte gadgeturi.

A îmbătat o copilă de 14 ani, într-un parc, apoi a dezbrăcat-o cu intenția de a o viola. Norocul fetei că a fost salvată de trecători

Grație eforturilor procurorilor, recent, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 32 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru tentativă de viol al unei minore, (art.27, art.171 alin.(2) lit.a) din Codul penal), și acțiuni cu caracter sexual neconsimțite (art.172 alin.(2) lit.a) din Codul penal). 

Inculpatului i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 8 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, bărbatul, la data de 19 iulie 2023, pe timp de seară, în timp ce se afla într-un parc, a observat o minoră de 14 ani și a intrat cu ea în discuții. În scopul obținerii unei satisfacții sexuale, a tras-o în tufișuri, unde prin aplicarea forței fizice manifestată prin strângerea brațelor, astupându-i gura cu mâinile, a împins-o cu putere la sol, după care a dezbrăcat-o și a săvârșit față de minoră acțiuni cu caracter sexual neconsimțite. Ulterior, a încercat să intre cu aceasta în raport sexual forțat, însă acesta nu și-a dus intenția infracțională până la capăt din motivul intervenției a trei persoane aflate în apropiere.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Ultimul weekend din martie vine cu evenimente atractive! Nu le ratați

Este timpul să-ți organizezi agenda pentru weekend, iar iTicket și unica.md este aici să-ți ușurăm decizia!

Explorăm împreună cele mai atractive 10 evenimente. De la spectacole interactive pentru copii la seri de degustare vinuri, am pregatit  sugestii pentru toate gusturile și interesele. Nu lăsa weekend-ul să treacă fără a experimenta ceva nou. 

Stand UP Lounge

Experimentează o seară de neuitat cu Stand Up Lounge pe 29 martie, unde comedianții favoriți își vor etala talentul într-o atmosferă prietenească. Nu rata șansa de a te destinde și a râde alături de alții într-un spațiu primitor. 

Când? 29 martie 2024, ora: 19:30
Unde? Toman, str. Ștefan cel Mare 6
Bilete: aici 

MAHAMAYA ELECTRONIC DEVICES

Descoperă o nouă piesă a dramaturgului Ivan Vyrypaev, care te va purta într-o călătorie prin toate sferele vieții umane, de la știință la religie. Patru actori vor explora întrebări profunde despre existența noastră, într-o producție care combină teatru, muzică și artă video pentru a răspunde la întrebarea: „Cine suntem noi, cu adevărat?”. 

Când? 29 martie 2024, ora: 18:00
Unde? Teatrul Fără Nume
Bilete: aici 

Sensual Art Show

Eveniment exclusiv pentru adulți ce promite o noapte plină de emoții, cu un welcome drink la sosire, spectacole de Shibari, performanțe ale acrobaților aerieni, un show de dans impresionant și un concurs organizat de gazde. 

Când? 29 martie 2024, ora: 20:00
Unde? BOOM BOOM ROOM
Bilete: aici 

Moldovan Brands Runway ‘SS24

Descoperă ultimele tendințe în moda moldovenească la „Moldovan Brands Runway ‘SS24”. Ediția din acest an va fi o sărbătoare a modei sub tema „Whispers of the Deep”, evidențiind legătura dintre moda sustenabilă și conservarea oceanelor. Prezentările vor include 17 branduri selecte și lucrări ale designerilor din România, Ucraina și Georgia. Evenimentul promite și o expoziție digitală cu tematică acvatică, sesiuni de Fashion Talks și un concurs de Street Style inspirat din tema evenimentului. 

Când? 29-30 martie 2024, ora: 17:00, 16:00
Unde? Mediacor
Bilete: aici

Premiera Povestea Micului Prinț  – Spectacol Interactiv de Animație pentru Copii

Acest spectacol jucat live promite distracție, dansuri, cântece, și o interacțiune bogată cu publicul tânăr, oferind o experiență unică pentru cei mici și o ocazie perfectă de a petrece timp de calitate în familie. 

Când? 31 martie 2024, ora: 12:00
Unde? Cinematograful „Odeon”
Bilete: aici

Peripețiile lui Prepeleac 

Vino să descoperi lumea lui Prepeleac alături de toată familia. Spectacol interactiv îi invită pe cei mici să fie parte din poveste, promovând valorile autentice, creativitatea și spiritul de echipă. Nu rata ocazia de a petrece timp de calitate în familie, bucurându-vă de momentele unice de distracție și aventură.

Când? 31 martie 2024, ora: 15:00
Unde? Cinematograful „Odeon”
Bilete: aici 

CONCERT – TRĂSNET


Sărbătorește 25 de ani de creativitate artistică alături de Sergiu Vetrilă într-un „Concert Trăsnet”, chiar în ajun de Ziua Umorului. Concertul va avea invitat special pe Pavel Stratan, promițând o seară plină de umor, muzică și momente memorabile. 

Când? 31 martie 2024, ora: 15:00
Unde? Cinematograful „Odeon”
Bilete: aici

УЖИН ПО-ФРАНЦУЗСКИ 


Vino să te bucuri de o seară plină de umor și intrigi la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”. O comedie despre un complicat „hexagon amoros” ce promite râsete și situații neașteptate, cu o distribuție care îți va face seara memorabilă. 

Când? 29 martie 2024, ora: 18:30
Unde? Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”

Bilete: aici 

Wine Casino

Purcari Wine Bar îți propune o experiență inedită, o combinație captivantă între pasiunea pentru vin și emoția jocurilor de noroc. Evenimentul include o degustare în orb a 6 vinuri selecționate, cu provocarea de a ghici vinurile. Două premii vor fi acordate participanților cu cele mai precise răspunsuri. Ocazia perfectă pentru a-ți testa cunoștințele vinicole într-un cadru distractiv și competitiv. 

Când? 29 martie 2024, ora: 18:30
Unde? Purcari Wine Bar 

Bilete: aici 

Seminar despre Medicina Sufletului

Descoperă puterea vindecătoare a cuvântului pentru minte, corp și spirit. Eveniment găzduit de practicianul Body Code, Titiana Popa, și cu participarea Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, explorează cum putem restabili echilibrul și armonia. Seminarul oferă tehnici de conectare prin rugăciune, comunicarea dintre emisferele cerebrale, organe și glande, și multe alte subiecte fascinante. 

Când? 30 martie 2024, ora: 09:00
Unde? Chișinău, str. Nicolae Testemițanu, 27

Bilete: aici

BONUS!
Iar pentru cei ce preferă să-și planifice din timp activitățile venim cu o recomandare specială de eveniment. 

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de interpreta Adriana Ochișanu, ce lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil. 

Detalii și bilete: aici 

Îți mulțumim pentru că ai citit recomandările noastre de evenimente și sperăm că ai găsit ceva care să te inspire pentru weekendul ce vine. Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele prezentate și pentru a cumpăra bilete, vizitează site-ul iTicket.md sau blogul iTicket unde poți afla și mai multe detalii interesante. 

10 migranți ucraineni, prinși la frontieră. Ar fi achitat 80.000 de dolari pentru a ajunge în Moldova

În zona de nord a țării, angajații Poliției de Frontieră au raportat un caz de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene, cu documentarea a 10 cetățeni din Ucraina. Incidentul a avut loc în data de 24 martie, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița.

Astfel, în timpul executării unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat, cu ajutorul mijloacelor de observare fixe și sistemului de aeronavă fără pilot la bord, la fața locului grupele de intervenție ausurprins 10 persoane care au traversat fraudulos frontiera dinspre Ucraina în R. Moldova. La fața locului au fost identificați în total 10 bărbați ucraineni. 

Străinii au comunicat că pentru a ajunge în R. Moldova, au fost ajutați și ar fi achitat în Ucraina sume între 8000-10000 dolari fiecare.

De asemenea, din declarațiile acestora și în urma măsurilor întreprinse s-a stabilit că trecerea ilegală a cetățenilor a fost organizată nemijlocit de către un grup infracțional. La scurt timp unul dintre membrii grupului organizat a fost reținut în flagrant, în timp ce aștepta la o distanță aproximativ 500 m de la linia de frontieră de stat, având asupra sa două telefoane mobile, căști, stație radio și binoclu de vedere nocturnă.

În procesul de documentare a cazului, migranții au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.

În continuare, sub conducerea Procuraturii Ocnița, de către organul de urmărire penală al Direcției sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a persoanelor implicate în acțiunea ilegală, cu respectarea normelor de prezumție a nevinovăției.

Ucraina ar putea sărbători Crăciunul pe 25 decembrie. Anunțul făcut de biserică
Articolul anterior
Doi ani de închisoare pentru șoferul care a lăsat-o fără picioare pe Marcela Paladi! Ce prejudiciu va achita
Articolul următor