Țara care pune taxă pe sare! Autoritățile promovează o viață mai sănătoasă

După o taxă pe zahăr implementată din 2017, urmează una pe sare. Autoritățile susțin că aceste impozite sunt menite să apere cetățenii, în ideea de a promova o viață mai sănătoasă pentru locuitorii urbei. Astfel produsele vândute care conțin multă sare vor fi taxate în plus, scrie foodstory.ro.

Autoritățile din Thailanda au amânat aplicarea taxei pe sare ce ar fi trebuit să intre în vigoare în 2021, dar au în vedere aplicarea acesteia de anul viitor, cu o perioadă de grație de 1 sau 2 ani pentru a se adapta industria.â

Scopul autorităților este să scadă consumul cu 20% în zece ani, ceea ce este în concordanță cu o  taxă pe zahăr din 2017, care a condus la o reducere a conținutului de zahăr din băuturile dulci.

Sarea, aliment vital

Sarea este un aliment vital, care a început să fie consumat din perioada neolitică, atunci când oamenii au început să-şi diversifice alimentaţia şi să mănânce produse vegetale.

Fără sare, organismul uman s-ar afla într-un mare dezechilibru. Funcţia primară a sării este aceea a menţinerii echilibrului de lichide în corpul uman. Lipsit de sare acest echilibru este periclitat, iar organismul se află în pericol de deshidratare. 

Toate funcţiile vitale, inclusiv impulsurile nervoase şi bătăile inimii, depind de echilibrul corect între sare şi apă şi se poate spune că organismul uman este programat genetic să aibă nevoie de sare.

Cât de dăunătoare este sarea în exces

Este cunoscut că aportul excesiv de sare dăunează sănătăţii. Diferite boli legate de consumul extrem de sare includ hipertensiune arterială, boli coronariene și diabet, care sunt răspândite în Thailanda. Totodată, consumul în exces de sare mărește pierderea calciului prin urină ceea ce, în timp, conduce la carențe și la fragilizarea oaselor, ceea ce se va traduce, odată cu înaintarea în vârstă, prin dezvoltarea osteoporozei.

Bucătăria thailandeză

Trăsătura cea mai definitorie pentru mâncarea thailandeză este reprezentată de echilibrul celor patru caracteristici: picant, acru, sărat și dulce. Toate preparatele trebuie să includă aceste patru arome. Abundența condimentelor și mirodeniilor este o caracteristică a felurilor de mâncare ale acestei țări.

Un pachet de tăiței, produs de bază acolo, conține 80% din consumul de sare recomandat de OMS pentru o zi. 10% din populație are probleme cu rinichii, din cauza consumului excesiv.

Cum putem reduce consumul de sare?

Pentru a reduce aportul de sare din organism, pe lângă micșorarea cantității pe care o adăugam în mancare, este important să renuntam sau să consumăm cu moderație alimentele de tip fast-food și alimentele procesate. O cantitate mare de sare se află în mezeluri, murături, măsline, supe instant și conserve. Și pâinea din comerț conține o cantitate mare de sare.

Taxa pe sare a schimbat istoria!

Franţa, India şi China au avut de tras din pricina taxei pe sare, una dintre cele mai controversate dări din istoria omenirii. Această taxă e parţial responsabilă pentru destrămarea Imperiului Chinez şi unul dintre factorii care au declanşat Revoluţia franceză. În India, Ghandi a condus un protest împotriva impozitării puse pe sare în 1930. Şi britanicii au avut, la un moment dat, taxă pe sare.

Vladimir Putin include în lege noțiunea de „genocid împotriva poporului sovietic”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care prevede conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic”, comis în al Doilea Război Mondial, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Kremlinului se arată că legea federală va reglementa păstrarea memoriei, securitatea și întreținerea mormintelor victimelor acelui genocid. Totodată, aceasta stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a mormintelor comune, pentru a aduce omagiu  victimelor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

Conform statisticii, peste 26 de milioane de cetățeni ai fostei URSS, dintre care opt milioane de soldați, au decedat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cinci noi poduri vor lega România și Moldova. Primul va fi „Podul de Flori” de la Ungheni

Încep lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluție, iar alte patru sunt în faza de proiectare, afirmă Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor și infrastructurii din România . Pe 26 aprilie, la Ungheni, va fi lansată oficial construcția Podului de Flori, un nou punct de legătură rutieră între Republica Moldova și România, transmite IPN.

Evenimentul este unul simbolic și marchează începutul unui proiect de infrastructură așteptat de zeci de ani. Podul de la Ungheni va fi primul dintre cele cinci noi poduri planificate între cele două maluri ale Prutului. Autoritățile din ambele țări subliniază atât importanța practică, cât și valoarea istorică și simbolică a acestei construcții.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a declarat că începerea lucrărilor reprezintă un moment important. Proiectul presupune construirea a două poduri rutiere, câte unul pentru fiecare sens de mers, cu termen de finalizare estimat pentru a doua jumătate a anului 2026. Aceste poduri vor continua traseul autostrăzii A8, care va lega Chișinăul de Iași și mai departe de Pașcani și Târgu Mureș, facilitând astfel conexiunea cu rețeaua rutieră europeană.

„Dar mai vreau să anunţ un lucru, avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat oficialul român.

Sorin Grindeanu afirmă că finalizarea acestora va consolida conectivitatea transfrontalieră și va stimula dezvoltarea regională.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a subliniat că podurile devin simboluri ale apropierii dintre Moldova și Europa și contribuie la siguranța rutieră, mobilitatea populației și dezvoltarea economică.

O companie de publicitate cere Primăriei Capitalei un prejudiciu de 66 milioane de euro

Operatorul de publicitate EpaMedia solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Despre aceasta scrie consilierul municipal al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, pe pagina sa de Facebook. Consilierul solicită edilului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban convocarea urgentă a Consiliului municipal Chișinău, ca să prezinte informații la acest subiect, transmite IPN.

Victor Chironda susține că a primit o notificare de arbitraj de la compania de publicitate EpaMedia și o notă informativă emisă de Direcția Asistență juridică a primăriei. Motivul invocat în act este că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile conform unui contract de parteneriat public-privat, încheiat în 2017 între municipalitate și operatorul de publicitare, care solicită, în consecință, achitarea unui prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

Contractul prevedea construcția a 300 de stații de așteptare a transportului public, cheltuielile fiind pe seama companiei de publicitate. La rândul său, primăria era obligată să pună la dispoziția investitorului locații pentru 1850 de panouri de reclamă.

Potrivit lui Victor Chironda, deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj, consilierilor municipali li se comunică abia la 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui arbitru din partea autorității publice.

Averea uriaşă strânsă de Andra în 20 de ani de carieră. Este una dintre cele mai bine plătite artiste din România
Articolul anterior
Teste PCR la prețul de 300 de lei în laboratoare de stat. Numerele de telefon pentru programări
Articolul următor