Ţara care refuză să îşi evacueze cetăţenii din China

În Wuhan, oraşul închis de carantina instituită pentru limitarea răspândirii coronavirusului, trăiesc 800 de studenţi pakistanezi pe care guvernul din Islamabad refuză să-i evacueze. Patru dintre ei au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.

separator
În timp ce alte ţări şi-au retras deja cetăţenii din epicentrul focarului de coronavirus, oficialii din Islamabad au declarat că o asemenea decizie ar fi „iresponsabilă”, deoarece ţara nu are capacitatea de a preveni răspândirea virusului şi de a-i trata pe cei infectaţi.

Decizia reflectă deficienţele sistemului de asistenţă medicală din Pakistan, care s-a luptat mult timp cu resurse limitate şi corupţia înrădăcinată, scrie Washington Post. De altfel, ţara deţine un record negativ în a ţine sub control focarele virale şi este una dintre puţinele din lume care încă se luptă cu poliomielita, având peste 130 de persoane infectate în 2019, scrie adevarul.ro.

Azlan Nihar este unul dintre cei 800 de studenţi pakistanezi blocaţi în Wuhan. „Nu vom permite ca fiul nostru să fie sacrificat pentru alţii. Pentru că asta face Guvernul acum: îl sacrifică pentru alţii“, a declarat mama lui Nihar, referindu-se la incapacitatea guvernului de a pune în carantină oamenii, aşa cum au procedat alte ţări după evacuarea lor din Wuhan.

Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că toţi pasagerii vor fi examinaţi înainte de îmbarcarea în avioane în China şi după aterizarea în Pakistan. Doctorul Zafar Mirza, un consultant al premierului din Ministerul Sănătăţii, a apărat decizia ţării de a nu-şi evacua cetăţenii, afirmând într-un interviu că hotărârea este „bună şi pentru ţară, şi pentru studenţii de acolo”. El a spus că China are capacitatea de a ţine virusul sub control.

,,Oamenii noştri sunt îngrijiţi în mod corespunzător. Facem ce este mai bine pentru ei. Credem că orice act iresponsabil ar putea duce la răspândirea virusului”, a spus Mirza. Familiile studenţilor blocaţi au protestat faţă de decizia guvernului, la fel şi politicienii din opoziţie.

„Guvernul ar trebui să-i aducă imediat pe studenţii noştri, cu excepţia celor afectaţi de virus. Pot fi testaţi din nou şi ţinuţi în carantină o perioadă“, a declarat un politician din opoziţie. Presa locală, însă, scrie că mulţi pakistanezi sunt de acord cu decizia guvernului.

Într-un magazin din capitală, se vând cireșe în plină iarnă. Cât costă un kilogram?
Articolul anterior
Viața unui copil de peste Prut a fost salvată cu ajutorul angajaților IGSU din Republica Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante