Țara care se luptă cu o criză de ouă. Locuitorii și-au cumpărat masiv găini

Lumea se confruntă în aceste momente cu multe probleme, cauzate fie de schimbările climatice, fie de războiul din Ucraina. În mod surprizător, una dintre acestea este criza de ouă, cu care o țară din lume se confruntă. Cererea pentru găini și obiecte pentru creșterea lor a crescut cu 190%, după ce locuitorii au cumpărat masiv, scrie spynews.ro.

O țară din Europa se confruntă cu o problemă mai rar întâlnită până acum. După o perioadă în care crescătoriile și producția de orice fel au avut de suferit din anumite cauze, s-a instalat o criză de ouă, de care oamenii încearcă acum să scape. Pentru asta, au început să cumpere găini, obiecte pentru creșterea lor, iar afacerile de acest tip au înregistrat o creștere record în ultima lună.

Țara care se luptă cu criza de ouă

Cele două probleme principale cu care se confruntp toată lumea, respectiv încălzirea globală și războiul dintre Rusia și Ucraina, au creat mai multe probleme în lume decât și-ar fi imaginat omenirea. Creșterea prețului la energie și alimente au dus la o criză la care nu s-a așteptat nimeni, inclusiv în cazul animalelor.

Prețul la ouă a crescut fulgerător în Statele Unite ale Americii, respectiv cu 60% în ultimul an. Însă, țara care se confruntă cu o adevărată criză este Noua Zeelandă, aceasta fiind și țara unde se consumă cele mai multe ouă pe cap de locuitor. Cei mai câștigați din această situație sunt proprietarii de afaceri cu articole pentru creșterea găinilor, unde vânzările au crescut cu 190%.

Locuitorii au cumpărat găini online

Vânzările pentru gâini au crescut într-un mod greu de imaginat. Locuitorii au început căutările disperate după găini, cumpărând inclusiv online. De la începutul acestei luni, în Noua Zeelandă s-au înregistrat peste 65.000 de căutări online de găini și hrană pentru acestea.

Problema se resimte și în cazul brutîriilor, care au nevoie permanentă de ouă și nu găsesc în magazine. Acestea au aplicat aceeași metodă și au ales să-și procure singure, astfel că în loc să cumpere ouă, au cumpărat găini despre care să fie sigure că vor fi o sursă bună, semn că situația este destul de gravă.

Kievul acuză Rusia că exploatează sexual copii răpiţi din Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ, acuză Rusia că răpeşte copii ucraineni pentru a alimenta traficul sexual, informează AFP. „Conturi (din aplicaţia) Telegram arată că ruşii răpesc copii ucraineni şi fac videoclipuri sexuale cu ei”, a transmis joi Dmitro Lubineţ într-un mesaj pe Telegram, potrivit Agrepres și Digi24.

O fată cu o cămașă brodată națională ucraineană remarcabilă plânge, acoperindu-și fața

„De exemplu, pentru 250.000 de ruble (mai mult de 3.200 de euro) oferă un băiat ucrainean” dând asigurări că este orfan, a adăugat el. Lubineţ a publicat un fragment dintr-o conversaţie pe Telegram între două persoane care discută despre implicarea unui băiat în turnarea unui film pornografic infantil.

„Vine din Ucraina, dintr-un orfelinat, nu are părinţi”, scrie unul dintre ei. „Aducem copii pentru acest tip de muncă. Nu este primul pe care îl aducem”. Lubineţ nu a precizat cum a avut acces la această discuţie.

El a cerut poliţiei şi justiţiei ucrainene să ia „măsuri adecvate pentru a găsi şi pedepsi vinovaţii”.

„Federaţia Rusă răpeşte, ucide, deportează şi violează în mod perfid copiii noştri”, a adăugat el.

„Cum este posibil acest lucru în lumea de astăzi?” Infracţiunile asupra minorilor, inclusiv abuzul sexual, sunt destul de obişnuite în Rusia.

Ucraina acuză forţele ruse că au răpit şi au dus în teritoriile controlate de Moscova mii de copii, inclusiv orfani. În septembrie, anchetatorii ONU au acuzat Moscova de comiterea de crime de război „la scară largă” în Ucraina, menţionând în special acte de tortură şi violenţe sexuale.

Vladimir Zelenski: Ucraina merită să înceapă anul acesta discuţiile privind aderarea la UE

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat, joi, că ţara sa, invadată de Rusia la sfârşitul lunii februarie 2022, merită să înceapă discuţiile pentru intrarea în Uniunea Europeană în acest an. „Cred că Ucraina merită să înceapă negocierile pentru aderarea sa la UE anul acesta”, a spus Vladimir Zelenski, conform Digi24.

EU-Ukraine summit - Consilium

Ucraina, candidată oficială la aderarea la UE din iunie 2022, găzduieşte, vineri, un summit alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. În opinia preşedintelui Zelenski, oficialii ucraineni şi europeni au o înţelegere „reciprocă”: „că numai împreună o Ucraina puternică şi o Uniune Europeană puternică pot proteja viaţa la care ţinem.

Şi că viitoarea noastră integrare trebuie să dea energie şi motivaţie populaţiei noastre pentru a lupta împotriva obstacolelor şi a ameninţărilor”, a continuat Zelenski, adăugând că presiunea internaţională asupra Rusiei ar trebui să continuă să crească. „Inamicul se află într-o anumită etapă în care înfrângerea strategică a Rusiei este evidentă”, a spus el. „Dar, din punct de vedere tactic, ei încă mai au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive”.

Ursula von der Leyen este însoţită de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de aproximativ 15 comisari europeni care urmează să se întâlnească cu membri ai guvernului ucrainean. Comisia Europeană a evidenţiat această vizita drept un „simbol puternic” al sprijinului european pentru Ucraina „în faţa unei agresiuni nejustificate” din partea Rusiei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat, în mai 2022, că procesul de integrare al Ucrainei în Uniunea Europeană „ar putea dura decenii”.

Expert economic: Republica Moldova poate supraviețui fără UE, dar nu se poate dezvolta

„Fără un suport masiv din partea partenerilor externi și o perspectivă europeană clară”, Republica Moldova nu are șansă să facă față problemelor actuale, spune deputatul Dan Perciun, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Parlamentul European a cerut ca R. Moldova să primească statut de țară  candidată pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că „noi putem supraviețui fără UE, dar nu ne putem dezvolta”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Experții au vorbit despre exodul moldovenilor, despre consecințele lui, dar și despre soluțiile care ar putea încetini acest fenomen.

„Fiecare an pierdut de proastă guvernare, cât nu a existat o guvernare care să se preocupe de reforma justiției, de investiții în economie și dezvoltare, complică rezolvarea acestei probleme (n. r. – a migrației moldovenilor). Pe măsură ce pierdem oameni, devine din ce în ce mai greu să avem funcționari publici suficienți, lucrători în sectorul privat… Avem deficit de cadre, care devine tot mai mare în majoritatea domeniilor. Fiecare an pierdut crește dimensiunea acestei poveri. Oricărei guvernări, oricât de bună ar fi, având aceste constrângeri structurale, îi va veni foarte greu să schimbe lucrurile profund. Este nevoie de suport masiv din partea partenerilor externi. Cu forțele noastre proprii inevitabil ne este foarte complicat să schimbăm lucrurile. Fără o perspectivă europeană clară, cu finanțare masivă din UE în procesul de aderare europeană, țara asta nu are șansă să supraviețuiască la modul fizic, din cauza trendurilor demografice de astăzi”, a menționat Perciun.

„Ca să aducem infrastructura noastră la un minim standard european avem nevoie de cel puțin 10 ani ca să investim circa 10 procente din PIB. Asta ar însemna că în 2023 ar trebui să investim 30 de miliarde de lei. Aceasta este real doar cu suportul extern… Noi putem supraviețui fără UE, dar nu ne putem dezvolta”, a spus Ioniță.

Perciun a mai precizat că cea mai bună soluție de a face moldovenii să revină acasă este integrarea europeană.

Invitații emisiunii au fost întrebați cum văd R. Moldova peste 20 de ani, în contextul în care aceasta se confruntă cu o migrație masivă a cetățenilor.

Astfel, deputatul PAS Dan Perciun a spus: „Sper să fim măcar tot atâția câți suntem astăzi. Pentru ca să reușim să stăm pe loc din punctul de vedere demografic, avem foarte mult de muncă”.

„Experiența altor țări a arătat că 25 la sută din emigranți se întorc acasă și creează șase locuri de muncă. Aștept o revenire a cetățenilor”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Guvernul va compensa majorarea ratei dobânzii pentru beneficiarii ”Prima Casă”, până în iulie 2023
Articolul anterior
Veste bună pentru moldoveni care vor să facă business! Ministerul Economiei vrea să reducă birocrația la deschiderea unei afaceri
Articolul următor