Țara din Europa unde creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor. Locuințe devalorizate cu 15% într-un an

Războiul din Ucraina, criza energetică europeană și o creștere globală a inflației care a împins în sus ratele dobânzilor sunt factorii care au determinat mutații drastice pe piața imobiliară într-o țară prosperă din Europa.

Băncile centrale din întreaga lume au alocat resurse importante în 2022 în lupta împotriva inflației. După o creștere bruscă a ratelor dobânzilor, marile bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană, avertizează că inflația poate persista mai mult decât se aștepta, informează ziare.com.

Așa cum unele bănci au fost luate prin surprindere de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, economiștii urmăresc nervoși piețele imobiliare globale în căutarea unor semne proaste. Prețurile proprietăților au scăzut în Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Canada, Australia sau Statele Unite.

Însă puține locuri au fost lovite mai puternic decât Suedia, care prezintă un amestec incendiar de niveluri ridicate de îndatorare a gospodăriilor și utilizarea pe scară largă a ratelor variabile sau fixe pe termen scurt la creditele ipotecare pentru locuințe.

Datele statistice arată că prețurile locuințelor din Suedia au scăzut cu aproximativ 15% până în decembrie 2022, după vârful înregistrat în martie același an. De atunci, prețurile se mențin într-o zonă de platou, arată o analiză New York Times.

Trei sferturi din creditele acordate de bănci în Suedia au fie o rată variabilă, fie o rată fixă pentru mai puțin de un an, potrivit celor mai recente date de la Federația Europeană de Ipotecă. În zona euro, media este de aproximativ 25% și este departe de un credit ipotecar american tipic, în care dobânzile sunt adesea fixe pe o perioadă de până la 30 de ani.

Astfel, gospodăriile suedeze simt rapid impactul creșterii ratelor dobânzilor, împingându-le să reducă cheltuielile pentru a plăti costuri mai mari ale creditelor ipotecare. Din aprilie 2022, banca centrală a Suediei, Riksbank, a ridicat ratele dobânzilor la 3% de la zero. Iar analiştii se aşteaptă ca rata să continue să crească pe fondul semnelor că inflaţia, care a crescut cu o rată anuală de 12% în februarie, devine încorporată în economie.

„Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea, o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scădea cu 1,8% în 2023. Comisia Europeană estimează că economia Suediei va fi singura din Uniunea Europeană care se va contracta în acest an.

Mândrie pentru țara noastră! Pasha Parfeni a calificat Republica Moldova în finala Eurovision Song Contest 2023

Republica Moldova s-a calificat în marea finală a concursului Eurovision Song Contest 2022. Astfel, Pasha Parfeni și echipa vor urca pe scenă și pe 13 mai, în finala show-ului.

Pasha Parfeni, cu piesa „Soarele și Luna”, a urcat pe scenă cu numărul 10 și a concurat alături de reprezentanții din alte 14 țări: Norvegia, Malta, Serbia, Letonia, Portugalia, Irlanda, Croația, Elveția, Israel, Suedia, Azerbaidjan, Cehia, Regatul Țărilor de Jos și Finlanda.

Pasha Parfeni, în semifinala Eurovision 2023! Vezi cum au evoluat reprezentanții Moldovei

Prima semifinală a competiției Eurovision Song Contest 2023 are loc chiar în aceste momente! Echipa Republicii Moldova a evoluat în scenă cu numărul 10. Pasha Parfeni și echipa au fost întâmpinați de public cu mari ovații și ropote de aplauze! Vezi, mai jos, momentul mult așteptat de către o țară întreagă și admiratori din întreaga lume!

Prima semifinală este rezervată pentru 15 țări printre care se află: Serbia, Moldova, Croația, Malta, Letonia, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveția, Israel, Finlanda, Cehia și Azerbaijan.

Află aici cum pot vota moldovenii stabiliți în afara țării

Actorul Petru Hadârcă și-a sărbătorit ziua de naștere în scenă

Și-a sărbătorit ziua de naștere în scenă alături de colegi și spectatori. E vorba de actorul Petru Hadârcă, care a împlinit ieri frumoasa vârstă de 60 de ani. Alături de actor au fost și cele mai importante persoane din viața sa, care susțin că Hadârcă trăiește arta, viața cu pasiune, încredere, durere, speranță și care reprezintă o adevărată armă împotriva ignoranței.

Actorul Petru Hadârcă și-a sărbătorit ziua de naștere în scenă

Colegii de breaslă au doar cuvinte de laudă la adresa lui Petru Hadârcă, transmite moldova1.md.

„Tot ce face, el face cu sufletul și cu inima. A ridicat prestigiul Teatrului Național”, menționează actorul Vitalie Rusu.

„Continuă confirmarea că în Basarabia a fost, este și va fi teatru românesc”, afirmă actrița Ninela Caranfil.

„Este un lider al Teatrului Național. Domnul Hadârcă este un artist, omul care ne înțelege”, spune actrița Angela Ciobanu.

„Un om care mă inspiră, în montările căruia pot să mă arunc cu ochii închiși pentru că am încredere totală în el”, spune actorul Igor Babiac.

Alături de Petru Hadârcă au fost și rudele actorului, dar și unii băștinași.

„Bucuroașă că Dumnezeu mi l-a dat, așa bunișori copiii”, spune Nina Hadârcă, mama lui Petru Hadârcă.

„Dacă tata nu a fost, el a fost pentru noi ca al doilea tată”, spune sora lui Petru Hadârcă, Angela Hadârcă.

„Mulțumesc din suflet, că Dumnezeu, iubirea, rudele, prietenii, oamenii buni ne-au ajutat să ajungem în acest moment”, spune Mariana Onceanu, soția lui Petru Hadârcă.

„Sunteți un simbol de dragoste de neam, de țară. Omul-legendă al Sângereiului cu care ne mândrim”, spune primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov.

Familia de acasă și cea de la teatru sunt esențiale, spune Petru Hadârcă.

„Pentru că având așa o echipă am reușit proiecte frumoase de care sunt mândru și fără ei nu a-și fi reușit. Îmi doresc din tot sufletul, în primul rând, aderarea la Uniunea Europeană, care este cea mai sigură cale spre libertate, democrație și prosperitate”, a menționat actorul Petru Hadârcă.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a dat asigurări actorului și întregii echipe pe care o conduce că va oferi sprijin pentru reconstrucția și modernizarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Selena Gomez, văzută în rochie de mireasă pe străzile din New York. Care e motivul
Articolul anterior
Cazul unui tânăr de 19 ani care și-a distrus familia după un test ADN făcut în glumă. Ce a aflat despre părinții săi
Articolul următor