Țara europeană în care cetățenii ruși își doresc să ajungă cel mai mult

Potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită.

În ce țară europeană doresc rușii să ajungă cel mai mult. Datele Yandex

Analiștii de la Yandex au analizat căutările făcute în Rusia pentru cerințele de viză ale diferitelor țări din jurul lumii, acestea arătând că Europa rămâne destinația favorită a rușilor, chiar dacă UE a suspendat încă din mai 2022 acordul cu Moscova prin care aceștia puteau obține vize mai ușor pentru intrarea în spațiul comunitar, transmitere la Hotnews.ro.

„Am căzut de acord… pentru suspendarea în totalitate a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia (n.r încheiat în 2007)”, anunța atunci Josep Borrell, șeful diplomației europene. Țările membre ale UE au fost însă prea divizate pentru a se putea pune de acord asupra unei interdicții generale de intrare a cetățenilor ruși în spațiul comunitar.

Datele Yandex arată că, dintre țările din zona Schengen, Italia este țara de care rușii sunt cei mai interesați. Un pic mai rar în căutările privind cerințele de viză apar Germania, Franța, Spania, Bulgaria, Finlanda, Grecia, Ungaria, Polonia și Elveția.

Unele dintre aceste țări au adoptat restricții mult mai stricte decât cele ale UE privind intrarea rușilor pe teritoriul lor.

A doua poziție în clasament, după zona Schengen, este ocupată de China, iar a treia de Statele Unite. De altfel, Rusia a acuzat în luna aprilie compania aeriană Turkish Airlines că refuză din cauza presiunilor SUA îmbarcarea pasagerilor ruși ce vor să ajunge în Mexic și țări din America Latină.

O sursă a declarat pentru Reuters la momentul respectiv că Turkish Airlines „crede că oamenii zboară către America Latină pentru a traversa granița în Statele Unite”.

Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din Statele Unite estimează că cel puțin 73.000 de ruși au încercat să intre ilegal pe teritoriul american în ultimii doi ani în contextul  exodului apărut după declanșarea războiului din Ucraina și cu precădere după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea „parțială”  în septembrie 2022.

Sursele Reuters afirmau în aprilie că până la 1.000 de ruși au fost refuzați la îmbarcare de Turkish Airlines de la începutul anului pe Aeroportul Internațional din Istanbul.

Potrivit datelor Yandex privind căutările pentru condițiile de obținere a vizei, clasamentul top 10 al destinațiilor de care rușii sunt cel mai interesați este completat de Japonia, Cipru, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, Canada și Sri Lanka.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

La Chișinău va avea loc ,,Festivalul românesc de animație pentru copii”
Articolul anterior
Kaleidoscop – mai puternic, mai mult, mai tare!
Articolul următor