Țara în care oamenii sunt rugați să-şi lase măcar vinerea maşinile acasă. Transportul în comun ar putea fi gratuit în această zi

Pentru a reduce poluarea din marile orașe, ministrul Mediului din România le cere oamenilor ca în fiecare vineri să-și lase mașinile acasă și să circule, măcar o zi pe săptămână, cu mijloacele de transport în comun.

Oficialii fac demersuri, pentru ca locuitorii să poată călători gratuit, în această zi. Campania numită „Vinerea verde”, se va desfășura și în București, care, potrivit unui studiu recent, are cel mai aglomerat trafic din lume. Este și unul din cele mai poluate orașe, din România.

Bucureştiul ocupă locuri fruntaşe în topurile ruşinoase ale ambuteiajelor.
Ultimul studiu de acest fel, publicat de INRIX, o companie care monitorizează datele de trafic din toată lumea, arata ca în 2020 bucureştenii au fost pe primul loc la numărul de ore petrecute în maşină.

Un locuitor al Capitalei a pierdut în total 134 de ore la volan. Cei din New York şi Moscova au stat în trafic 100 de ore. În clasament intră şi Philadelphia, Zagreb, Paris Talin, Quito şi Chicago – între 86 şi 94 de ore.

Ca să reducă numărul de maşini din trafic şi implicit poluarea din marile oraşe din România, ministerul mediului a iniţiat campania „Vinerea Verde”.

Românii sunt invitaţi să-şi lase maşinile acasă în fiecare vineri şi să vină la muncă pe jos, cu transportul în comun sau cu trotineta ori bicicleta.

Pentru început, ministerul Mediului îi invită pe angajaţii statului să folosească vinerea transportul în comun.

Ca să-i descurajeze pe cei care vin cu maşina la muncă, ministerul mediului le sugerează instituţiilor publice să monteze în parcări dispozitive pentru biciclete şi trotinete.

sursa

Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, urează echipei noastre succes la Eurovision cu un cover live la piesa „Soarele și Luna”

Soprana Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, și-au surprins urmăritorii cu un moment deosebit. Cele două au făcut un cover la piesa ,,Soarele și Luna” cu care Pasha Parfeni va reprezenta Moldova la concursul internațional „Eurovision Song Contest”.

„Sa-l sustinem pe @pashaparfeni la @eurovision. Pasha Parfeni, noi te sustinem! Anul asta aduceti-ne Eurovisionul acasa! Soarele si Luna”, a scris soprana în descrierea filmulețului.

Momentul i-a lăsat cu fiori pe internauți. Cele două voci au fost acompaniate chiar de Ana, la pian.

,,Două picături de apă, atât de frumoase și talentate… vă urmăresc cu drag”, ,,Bravo și succes Pasha”, au scris admiratorii virtuali.

În Capitală, un șofer nu a cedat trecerea pentru un grup de copii, provocând o situație de risc

Imagini video publicate pe rețelele sociale arată momentul în care mai mulți copii încearcă să traverseze strada la o trecere de pietoni, dar șoferul a ignorat acest lucru și a continuat să conducă calm, relatează rupor.md.

Este de remarcat faptul că acest lucru s-a întâmplat pe același loc unde o fată de 12 ani a fost doborâtă de un troleibuz în urmă cu mai bine de o lună.

Amintim că tragicul incident s-a petrecut vineri, 24 martie, pe bulevardul Mircea cel Batrin din capitală. Anastasia traversa drumul pe o trecere de pietoni nereglementată când a fost lovită de un troleibuz pe ruta 13. Femeia care conducea troleibuzul a fost arestată preventiv.

Duma Rusiei nu a susținut obținerea simplificată a cetățeniei ruse pentru transnistreni

Duma de Stat a Federației Ruse a respins un amendament la legea „Cu privire la cetățenie”, care prevede obținerea simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Transnistria. Se propunea ca PMR (Republica Moldovenească Nistreană) să fie considerată „teritoriul Moldovei, unde limba rusă este oficială”.

Russia forcing its passport on citizens of occupied Ukraine: official | TVP  World

Amendamentul a fost propus de Konstantin Zatulin, deputat din partea partidului Rusia Unită, scrie www.realitatea.md, conform Rupor.

„Este o încercare de a găsi un răspuns la întrebarea cum, de exemplu, putem ajuta oamenii din Republica Moldovenească Nistreană care nu este recunoscută de noi. Vreau să notez: în același timp, Ministerul nostru de Externe face deja declarații pe bună dreptate că vom apăra teritoriul Transnistriei în același mod ca și teritoriul Federației Ruse, dacă Moldova sau Ucraina, împreună cu Moldova, încercați nu numai să blocați, ci și să efectuați o invazie armată acolo. Vorbim despre posibilitatea simplificării cetăţeniei pentru cetăţenii acelei părţi a Republicii Moldova recunoscute, unde limba oficială este rusă. În Transnistria, rusa este limba oficială alături de moldovenească și ucraineană. Nu în Moldova. Din această cauză, le acordăm o asemenea preferință. De aceea am propus acest amendament – pentru a ieși din situație fără a numi nerecunoscuta Republică Nistreană”, a explicat Zatulin.

Raportorul pentru proiectul de lege „Cu privire la cetățenie”, Artem Turov, a respins amendamentul, în ciuda faptului că îi reprezintă pe rezidenţii transnistreni cu cetăţenie rusă în Duma.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, lucrăm individual la fiecare cerere privind cetăţenia pe care doresc să o primească anumiţi cetăţeni care locuiesc pe acest teritoriu. În prezent, limba rusă a primit statutul de limbă oficială sau de stat pe lângă Federația Rusă în Republica Belarus, Republica Kârgâzstan și Republica Osetia de Sud. Astfel, numărul de state sau teritoriile lor individuale care au stabilit limba rusă ca limbă de stat sau oficială este foarte limitat. Comisia nu sprijină amendamentul”, a spus Turov.

Franța a început testarea propriului vaccin anti-Covid care folosește tehnica ARN mesager
Articolul anterior
Ultimul eveniment monden la care a participat Nicolae Dabija. Era plin de viață, putere și creație
Articolul următor