Țara noastră cere permisiunea evacuării cetățenilor moldoveni din Afganistan

Moldova a semnat declarația comună cu alte 70 de state prin care cere permiterea evacuării cetățenilor din Afganistan.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că azi Republica Moldova s-a aliniat declarației comune a comunității internaționale, susținută de peste 70 de țări, prin care se solicită să se permită plecarea din țară a cetățenilor afgani și a cetățenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei să rămână deschise.

În același timp, instituția anunță că în adresa MAEIE nu au parvenit solicitări de repatriere din partea cetățenilor Republicii Moldova.

În caz de necesitate, ministerul se va implica în procesul de evacuare a cetățenilor moldoveni prin asigurarea comunicării coordonate prin canale diplomatice cu țări partenere care dispun de o reprezentanță diplomatică la Kabul.

Diplomații MAEIE sunt deja în contact cu omologii din ministerele de externe ale României și Ucrainei pentru a interveni prompt, în caz de necesitate, în vederea asistării conaționalilor noștri.

Cei care dispune de informații cu privire la cetățeni moldoveni care sunt în regiune și se confruntă cu o situație dificilă, sunt rugați să anunțe neîntârziat Direcția afaceri consulare a MAEIE la adresa de email: dac@mfa.gov.md sau la numărul de telefon: +373 22 201 050.

Ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până acum, Kabul rămăsese singurul mare oraș afgan controlat de guvern.

Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul.

Faptul că orașul Kabul a fost preluat de către talibani a determinat SUA și aliații săi să evacueze capitala, în timp ce China și Rusia au indicat că nu intenționează să-și închidă ambasadele, mai relatează diez.md cu referire la BBC.

Totuși, BBC transmite că Rusia evacuează o parte din personalul ambasadei de la Kabul. Unii angajați vor fi trimiși în vacanță sau scoși din țară pentru a „nu crea prea multă prezență”, a declarat Zamir Kabulov, trimisul prezidențial special pentru Afganistan, directorul celui de-al doilea departament asiatic al Ministerului de Externe, în emisiunea de la Ecoului Moscovei.

Totodată, subliniem, China și-a avertizat cetățenii să rămână în interiorul statului și să fie atenți la situație, dar a spus totodată că a cerut diferitelor facțiuni în Afganistan să aibă grijă de siguranța cetățenilor săi.

Potrivit presei, pe aeroportul din Kabul este un haos. Punctele de trecere a frontierei au fost capturate de talibani, iar zborurile comerciale au fost anulate. Sute de oameni au intrat pe pista de decolare îmbulzindu-se să urce într-un avion. În acest sens, trupele americane au fost forțate să tragă focuri de avertisment în aer pentru a împiedica civilii afgani să meargă spre avioane.

Fiul Adrianei Ochișanu este astăzi omagiat. Interpreta i-a adresat un mesaj emoționant…
Articolul anterior
Doar 30% din angajații instituțiilor de învățământ s-au vaccinat. Nu se știe dacă vor putea intra în clase…
Articolul următor