Țara noastră ocupă locul 77 în topul celor mai poluate țări și regiuni din lume

Republica Moldova ocupă locul 77 din 138 în topul celor mai poluate țări și regiuni din lume. Raportul a fost realizat de compania elvețiană specializată în domeniu IQAir, care întocmește o astfel de cercetare anual, scrie jurnaltv.md.

Rezultatele se bazează pe măsurarea nivelului de particulele toxice minuscule cunoscute sub numele de PM2,5. Mai exact, cercetătorii au făcut media datelor în timp real pentru poluarea aerului, fiind măsurate cele de la nivelul solului, pe parcursul anului calendaristic.

România s-a clasat pe locul 66, iar Ucraina – pe locul 101.

Potrivit raportului, singurele țări de la nivelul globului care au respectat anul trecut recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește cantitatea de PM2,5 au fost Australia, Noua Zeelandă, Estonia, Islanda și alte câteva mici insule.

Cele mai poluate țări au fost Ciad, Bangladesh, Pakistan, Congo și India. Nivelurile de PM2,5 din toate cele cinci state au fost de cel puțin 10 ori mai mari decât limitele stabilite pentru 2024. În Ciad, de exemplu, cea mai poluată țară, limitele au fost de până la 18 ori mai mari decât nivelurile recomandate.

Chiar dacă există niveluri minime de PM2,5 admise în aer, medicii explică faptul că nu există niveluri sigure, întrucât particulele sunt suficient de mici, astfel încât să ajungă în sânge și, astfel să ducă la deteriorarea organelor interne. Totuși, au spus că milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an, dacă normele de poluare ar fi respectate, scrie Biziday.

Aerul poluat este a doua cea mai mare cauză de risc de deces după hipertensiune arterială. Experții atrag atenția că efectele produse de poluarea aerului la nivelul organismului nu se văd imediat, ci la două-trei decenii.

Măsurile prin care guvernele ar putea să contribuie la asigurarea unei calități mai bune a aerului sunt prin politici precum finanțarea proiectelor de energie regenerabilă, de transport public nepoluant, prin dezvoltarea infrastructurii care să încurajeze mersul pe jos și cu bicicleta și prin interzicerea arderii deșeurilor agricole.

Imagini emoționate cu prizonieri de război ucraineni reveniți în Ucraina, în urma schimbului convenit între Trump și Putin

Ucraina a adus acasă 175 de soldați ucraineni într-un schimb de prizonieri cu Rusia, care a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski. Vestea schimbului a venit după apelul telefonic între Donald Trump și Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunțat într-un comunicat că i-au fost predaţi 175 de prizonieri de război ruşi în schimbul a 175 de ucraineni, şi că, „într-un gest de bunăvoinţă”, a predat alţi 22 de ucraineni necesitând asistenţă medicală de urgenţă, în total fiind implicate în schimb 372 de persoane.

Schimbul a fost confirmat de ambele părţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski calificându-l într-un mesaj pe X drept unul din cele mai ample şi notând că cei 22 de ucraineni care au făcut parte din schimb sunt „războinici grav răniţi persecutaţi de Rusia pentru crime fabricate”.

Ministerul rus al Apărării a transmis că Emiratele Arabe Unite au depus eforturi de mediere „cu caracter umanitar” pentru a facilita acordul şi că soldaţii ruşi eliberaţi primesc asistenţă medicală şi psihologică în Belarus, urmând să fie transferaţi în Rusia pentru continuarea tratamentului.

Preşedinţii american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin, au avut marţi o lungă convorbire telefonică, în urma căreia Vladimir Putin a acceptat un armistiţiu limitat privind atacurile asupra infrastructurii energetice (centrale electrice, transformatoare, gazoducte etc.), notează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia şi Ucraina au schimbat sute de prizonieri de la începutul ofensivei ruse din februarie 2022 şi schimbă în mod regulat rămăşiţele pământeşti soldaţilor ucişi în lupte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus un schimb cuprinzând totalitatea prizonierilor de război drept etapă pentru a pune capăt conflictului.Recentul schimb a inclus personal militar ucrainean care a servit în regiunile Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie, Mikolaiv, Harkov, Sumî și Kursk, precum și cei care au apărat orașul Mariupol și oțelăria Azovstal, potrivit lui Zelenski, citat de Kyiv Independent.

„Acesta este unul dintre cele mai mari schimburi. Soldații, sergenții și ofițerii noștri se întorc. Soldații care au luptat pentru libertatea noastră în Forțele Armate, Marină, Garda Națională, Forțele de Apărare Teritorială și Grăniceri”, a scris el pe Telegram.

Trump a sugerat ca „rețeaua energetică” ucraineană să fie deținută de americani

Președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o discuție telefonică de aproximativ o oră. Zelenski a acceptat, conform Kyiv Independent, încetarea atacurilor ucrainene asupra infrastructurii ruse. De asemenea, Zelenski i-a „mulțumit” lui Trump pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, cu referire directă la rachetele antitanc Javelin furnizate de administrația Trump din 2019. Într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social, Trump a spus că că a fost o convorbire „foarte bună”, potrivit BBC.

Volodimir Zelenski a descris convorbirea cu Trump drept „pozitivă”, „sinceră” și „plină de conținut”. „Credem că, împreună cu America și cu președintele Trump și sub conducerea americană, vom ajunge la o pace de durată în acest an”, a spus Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a spus că încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice, precum și a infrastructurii civile, reprezintă „unul din primii pași pentru oprirea completă a războiului”.

De asemenea, Zelenski a cerut SUA mai multe sisteme antiaeriene. Trump a spus, conform BBC, că trecerea infrastructurii energetice a Ucrainei „în proprietate americană” ar putea ajuta statul ucrainean. De asemenea, va urma o „întâlnire tehnică”, la nivel de experți ucraineni și americani, în vederea stabilirii unui armistițiu în Marea Neagră.

„O mare parte a discuției s-a bazat pe convorbirea avută ieri cu președintele Putin pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina, în ceea ce privește cererile și nevoile lor”, a scris Trump. „Suntem pe drumul cel bun”, a adăugat el.

Trump a spus că i-a cerut secretarului de stat Marco Rubio și consilierului pentru securitate națională Mike Waltz „să facă o descriere exactă a punctelor discutate”. „Tocmai am încheiat o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele Zelenski al Ucrainei. Aceasta a durat aproximativ o oră. Îi voi ruga pe secretarul de stat Marco Rubio şi pe consilierul pentru securitate naţională Michael Waltz să ofere o descriere exactă a punctelor discutate. Această declaraţie va fi publicată în curând” – a scris Trump pe reţeaua sa de social media.

Înainte de această discuție, liderul ucrainean a spus că se așteaptă să primească detalii de la Trump despre conversația sa telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc pe 18 martie. Vorbind despre discuțiile dintre SUA și Ucraina din Arabia Saudită, Zelenski a declarat: „Cred că totul merge în direcția corectă, deși nu pentru Rusia, care este întotdeauna nemulțumită când ceva merge bine”.

Două moldovence au înșelat o femeie din Kazahstan de 80 de mii de euro după ce au pus un anunţ fals de vânzare a unui apartament

Procuratura raionului Edineț, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Edineț au expediat în judecată o cauză penală în privința a două persoane, în care au fost deconspirată și investigată o schemă de obținere a mijloacelor financiare prin escrocherie (art.190 alin.(6) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza vizată a fost investigată de subdiviziunea teritorială a procuraturii, ca rezultat al transferului de urmărire penală al dosarului penal, preluat de la autoritățile competente ale Republicii Kazahstan.

Potrivit rechizitoriului, cele două învinuite, în vârstă de 28 și 46 de ani, în comun cu un grup de persoane în curs de identificare, în luna iunie a anului 2017, aflându-se în Federația Rusă, au organizat plasarea unui anunț fals despre vânzarea unui apartament în or. Astana, Republica Kazahstan.

Apoi, la 03 iunie 2017, victima, după vizualizarea anunțului plasat a exprimat dorința de a procura apartamentul.

Aceasta a fost indusă în eroare să efectueze un transfer în sumă de 80 000 de dolari SUA, pentru a confirma capacitatea financiară de procurare a bunului imobil, cu expedierea ulterioară a pozelor documentelor de plată.

În continuare, în perioada 06-08 iunie 2017, una din învinuite, în timp ce se afla în orașul Moscova, cu utilizarea unui pașaport fals, a ridicat banii în mai multe tranșe de la diferite bănci.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuitelor se sancționează cu închisoare de până la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 20 000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Un tânăr de 25 de ani, condamnat la doi ani de închisoare pentru că a urcat, repetat, beat la volan
Articolul anterior
România: Cinci copii, de 3 ani, 4 ani, 6 ani, 7 ani și 9 ani, s-au simțit rău după ce au băut insecticid
Articolul următor