Republica Moldova ocupă locul 77 din 138 în topul celor mai poluate țări și regiuni din lume. Raportul a fost realizat de compania elvețiană specializată în domeniu IQAir, care întocmește o astfel de cercetare anual, scrie jurnaltv.md.

Rezultatele se bazează pe măsurarea nivelului de particulele toxice minuscule cunoscute sub numele de PM2,5. Mai exact, cercetătorii au făcut media datelor în timp real pentru poluarea aerului, fiind măsurate cele de la nivelul solului, pe parcursul anului calendaristic.
România s-a clasat pe locul 66, iar Ucraina – pe locul 101.
Potrivit raportului, singurele țări de la nivelul globului care au respectat anul trecut recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește cantitatea de PM2,5 au fost Australia, Noua Zeelandă, Estonia, Islanda și alte câteva mici insule.
Cele mai poluate țări au fost Ciad, Bangladesh, Pakistan, Congo și India. Nivelurile de PM2,5 din toate cele cinci state au fost de cel puțin 10 ori mai mari decât limitele stabilite pentru 2024. În Ciad, de exemplu, cea mai poluată țară, limitele au fost de până la 18 ori mai mari decât nivelurile recomandate.
Chiar dacă există niveluri minime de PM2,5 admise în aer, medicii explică faptul că nu există niveluri sigure, întrucât particulele sunt suficient de mici, astfel încât să ajungă în sânge și, astfel să ducă la deteriorarea organelor interne. Totuși, au spus că milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an, dacă normele de poluare ar fi respectate, scrie Biziday.
Aerul poluat este a doua cea mai mare cauză de risc de deces după hipertensiune arterială. Experții atrag atenția că efectele produse de poluarea aerului la nivelul organismului nu se văd imediat, ci la două-trei decenii.
Măsurile prin care guvernele ar putea să contribuie la asigurarea unei calități mai bune a aerului sunt prin politici precum finanțarea proiectelor de energie regenerabilă, de transport public nepoluant, prin dezvoltarea infrastructurii care să încurajeze mersul pe jos și cu bicicleta și prin interzicerea arderii deșeurilor agricole.