Târgul Național al Covorului vă așteaptă la cea de-a VI-a ediție!

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită la cea de-a VI-a ediție a tradiționalului eveniment Târgul Național al Covorului „Covorul Dorului”.

separator

Târgul se deschide la data de 15 decembrie 2019, între orele 11.00 – 16.00, evenimentul va fi moderat de prezentatorii Rusalina Rusu și Andrei Porubin.

În cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția Scoarța de Căușeni, tezaur de culoare și simbol (15 decembrie 2019 – 31 ianuarie 2020). Această expoziție oferă prilejul de a cunoaște piese din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Căușeni, Muzeului de Etnografie din s. Cania, r. Cantemir, Casei-Muzeu „Alexei Mateevici” din s. Zaim, r. Căușeni.

De asemenea, vor fi prezentate scoarțe țesute recent de Complexul de meșteșuguri „Artă Rustică”, s. Clișova Nouă, r. Orhei condus de țesătoarea Ecaterina Popescu și Muzeul „Casa Părintească”, s. Palanca, r. Călărași, director Tatiana Popa. Publicul va avea posibilitatea să admire și să procure covoare țesute de meșterii populari: Parascovia Pasat, s. Ustia, r. Glodeni, dinastia de țesătoare specializată în țesutul covoarelor mițoase condusă de Ludmila Scutaru din s. Mihăileni, r. Râșcani, țesătoarea Raisa Lungu de la Centru de meșteșuguri „Cu ițe și suveică” din s. Crișcăuți, r. Dondușeni.

În curtea Muzeului va avea loc Iarmarocul Meșterilor Populari, publicul având posibilitatea să procure obiecte meșteșugărești, confecționate de țesători, cojocari, olari, lemnari, meșteri în arta pieselor de port popular și produselor de artizanat etc.

În cadrul Iarmarocului va fi prezentat un program artistic dedicat tradițiilor din ajunul Crăciunului și al Anului Nou prin evocarea elementelor Teatrului popular de iarnă. Va fi prezentat și un program de colinde de ceată bărbătească – element înscris în anul 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Republica Moldova și România.

Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității la 1 decembrie 2016, iar scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor țesute pe covoare, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile de iarnă.

Expoziția va fi vernisată în Chișinău, pe strada Mihail Kogălniceanu 82.

Dansatorii din Moldova au obținut medalia de aur la Moscova
Articolul anterior
Sanna Mirella Marin este noul premier al Finlandei, în vârstă de numai 34 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante