Tarifele la gaze vor scădea la toamnă

În cadrul ședinței din 11 mai 2023, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10%.

De la 1 octombrie prețurile reglementate la gazele naturale cresc cu circa  29% - MoldStreet

Astfel rata scade cu patru puncte procentuale faţă de runda anterioară şi coboară la cel mai mic nivel din martie 2022. Totodată BNM a emis o serie de prognoze optimiste în privinţa inflaţiei, inclusiv şi la preţul gazelor, transmite mold-street.com.

De asemenea, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight la nivelul de 12,00 la sută și, respectiv de 8,00 la sută anual. Totodată, norma rezervelor obligatorii se menține la nivelul actual.

Continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară

Această decizie continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut pentru a readuce inflația la țintă, susţine BNM.

În acelaşi timp BNM a decis că se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul. La fel se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul. Continuare aici.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Chișinăul cere Londrei extrădarea politicianului Cavcaliuc
Articolul anterior
Un copil de 11 ani, din Colibaș, a luat foc după ce s-a apropiat de aragaz
Articolul următor