Tarifele pentru evacuarea gunoiului vor crește în Capitală

În următorii doi ani, tarifele pentru colectarea și transportarea deșeurilor din municipiul Chișinău vor crește cu circa 30%, iar până în anul 2028 de 2,6 ori.

separator

Potrivit unei decizii a Consiliul municipal Chișinău, aprobate pe 20 octombrie, la propunerea administrației Capitalei, majorarea tarifelor pentru evacuarea deșeurilor este necesară pentru a putea rambursa credite contractate pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, transmite Mold-street.com.

Tarifele vor creşte de la 9,25 lei la 24 lei pentru un locatar.

„Conform calculelor preventive, se estimează o creștere a tarifelor pentru un locatar la bloc de la 9,25 lei pe lună în prezent, până la 12 lei pe lună în anul 2022 și 24 lei pe lună în 2028. Pentru un locatar în sector particular – de la 18,50 lei pe lună prezent, până la 24 lei pe lună în 2022 și 48 lei pe lună în 2028”, se arată în documentele publicate de municipalitate.

CMC a aprobat, pe 20 octombrie 2020, un contactul de împrumut între ÎM „Autosalubritate” și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 9 milioane de euro și un grant de 5 milioane de euro, pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău”.

Termenul de rambursare a creditului este de 12 ani, inclusiv 3 ani perioada de grație, calculați la data semnării contractului, iar marja ratei de dobândă este de 5% (plus Euribor pentru 6 luni).

Sursa de finanțare pentru rambursarea împrumutului bancar, a dobânzii și comisioanele va fi asigurată prin ajustarea anuală a tarifelor pentru colectarea și transportarea deșeurilor, de către persoanele fizice și cele juridice.

Proiect estimat la 31,8 milioane euro. Citește mai mult pe Mold-street.com.

Mama fetei ucise la Telecentru vine în ţară pentru a-și conduce fiica pe ultimul drum
Articolul anterior
Mai multe măsuri de control ale infecției Covid-19, prelungite până pe 30 noiembrie
Articolul următor
Alte articole interesante