Țarile care primesc turiști trecuți prin boală, doar cu test la anticorpi

Vin vacanțele și odată cu ridicarea restricțiilor, au explodat rezervările. Pentru călătoriile în Europa se știe că va fi nevoie de certificat de vaccinare și de testare, dar una dintre condițiile mai puțin cunoscute și explicate de autorități se referă la prezentarea unei dovezi că o persoană a făcut Covid-19.

Românii care nu sunt vaccinați pot merge în vacanță în Grecia sau Bulgaria, de exemplu, cu un astfel de document.

Românii care au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus pot să meargă în vacanță în Grecia sau Bulgaria fără să își facă un test PCR sau să prezinte la graniță un document care să arate că s-au vaccinat anti-COVID.

„După ce ai ieșit din carantină poți să călătorești cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produși ca urmare a infecției îți asigură protecție și nici nu există riscul de reinfectare și apoi de transmitere mai departe a virusului”, explică dr. Antoanela Curici – director medical al unui laborator de analize medicale.

Această regulă le poate fi de ajutor mai ales părinților ai căror copii au trecut deja prin boală. Ei nu mai sunt nevoiți astfel să plătească teste PCR pentru cei mici, care nici nu pot fi vaccinați. Este suficientă dovada trecerii prin boală. Adică să arate la graniță testul care confirmă că au avut COVID-19.

Cum se obține dovada trecerii prin boală

Buletinul de analize îl primiți pe mail de la laboratorul unde ați plătit testul sau de la Direcția de Sănătate Publică, dacă medicii de pe ambulanță sunt cei care au prelevat probele.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost făcut testul și să fie tradus în limba engleză.

Sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator.

În schimb, analizele de anticorpi nu pot fi folosite.

„Testele de anticorpi pot să dovedească și ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala. De asta este important diagnosticul prin metoda RT/PCR, pentru că sistemul imun acționează prin mai multe căi și poate împiedica apariția unei reinfecții fie prin producerea de anticorpi, fie prin activarea unei celule specializate”, spune dr. Antoanela Curici, director medical la un laborator de analize medicale.  

Perioada maximă admisă de la trecerea prin boală

Bulgarii cer un test pozitiv făcut cu cel mult 180 de zile înainte.

Pentru a intra în Grecia trebuie să ai un test pozitiv care să arate că ai avut COVID într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

„Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. – negativ)”, spune Giorgos Stafylakis – director Organizația Națională de Turism a Greciei.  

Atenție, însă, la întoarcerea în România din Grecia, buletinul de analize care dovedește trecerea prin boală nu mai este de folos. Românii trebuie să arate un test PCR negativ sau că sunt imunizați, ca să nu stea 14 zile în carantină.  

„Apare situația ciudată și neplăcută în care sunt 2 părinți vaccinați, care vin cu 2 copii din străinătate și trebuie să stea în carantină, ceea ce nu este în regulă. Am solicitat să nu se mai aplice carantină copiilor, pentru că copiii nu se pot vaccina și nici nu s-a definit foarte bine toată povestea”, a declarat Alin Burcea, vicepreședintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism).

În momentul de față, fiecare țară are propriile reguli. De la 1 iulie, formalitățile necesare călătoriilor în țările din Uniunea Europeană s-ar putea simplifica. Am putea călători doar cu certificatul verde digital.

sursa: www.digi24.ro

A fost arestat temutul raket basarabean Vasile Rodideal, la Moscova

Unul dintre cei mai căutați criminali din România, basarabeanul Vasile Rodideal, a fost arestat la Moscova, relatează presa rusă, citând documente judecătorești. Biroul Național Central al Interpol îl căuta de mai bine de zece ani.

Oamenii legii din Rusia au discutat deja cu colegii lor din România problema extrădării persoanei arestate. În Rusia, Vasile Rodideal s-a ascuns sub numele Vasili Ivanovici Kravțov, după ce a făcut rost în 2018 de un act de identitate în schimbul unui pașaport URSS, potrivit documentelor judecătorești.

Potrivit paginii Poliției Române, Vasile Rodideal a fost condamnat la 12 ani și jumătate pentru comiterea următoarelor fapte: constituirea și susținerea unei grupări de criminalitate organizată, deținerea fără drept de muniție destinată armelor de război, instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de omor calificat, instigare la săvârșirea infracțiunii de deșinere a unei bancnote false în vederea punerii în circulație.

El mai este condamnat pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism în condiții de suspendare temporară a dreptului de a conduce. Portalul Adevărul.ro scria în 2014 că Rodideal Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor ieşeni în octombrie 2009. Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, inclusiv contrabandă cu țigări, a plecat din ţară deşi avea interdicţie.

Vasile Rodideal a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus al cale, în 2005, asasinarea interlopului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri. Curtea Supremă a decis, pe 1 februarie 2014, să îl achite pe basarabean într-un dosar de corupţie.

Rapperul ucrainean Potap a anunţat că vrea să reprezinte Moldova la Eurovision

Cunoscutul rapper ucrainean Potap, care și-a schimbat pseudonimul în Slavic Balagan, a făcut o declarație neașteptată pe rețelele sociale. După cum se știe, în luna mai va avea loc concursul internațional „Eurovision 2025”, pentru care toate țările se pregătesc activ, scrie safenews.md

Între timp, artistul a declarat că ar dori să participe la spectacol, dar nu din partea Ucrainei.Pe contul său de Instagram, el a publicat un videoclip cu un dialog cu o femeie, iar în timpul conversației, el a spus că și-ar dori să reprezinte Republica Moldova la Eurovision. Mai mult, acesta a anunţat că are şi o piesă potrivită pentru scena internațională, cu influențe moldovenești, scrie presa din Ucraina.

„Vreau să vă spun sincer, având în vedere că echipa mea principală este formată din băieți din Moldova, dacă ar exista această oportunitate, aș reprezenta cu plăcere Moldova la Eurovision”, a spus Potap.

Artistul a adăugat că poate plăti singur costurile călătoriei la concurs, fiind convins că moldovenii l-ar susține la spectacol:„Am putea să reprezentăm Moldova la Eurovision, dacă, bineînțeles, oamenii ne-ar susține. Și cred că ne-ar susține”, a adăugat cântărețul.

Amintim că Republica Moldova s-a retras din concursul muzical Eurovision 2025. Anunțul a fost făcut de directorul televiziunii naționale, Moldova 1, Corneliu Durnescu, și șeful Delegației Eurovision Moldova, Daniela Crudu, în data de 22 ianuarie 2025. Organizatorii au precizat că decizia a fost luată în urma unei analize detaliate a situației actuale, precum și a provocărilor economice, administrative și artistice.

Alaiba nu pleacă de la Ministerul Economiei. PAS i-a pregătit o funcție

Dumitru Alaiba, care a demisionat săptămâna aceasta din funcția de ministrul al Economiei și Digitalizării, nu pleacă, totuși de la minister. Ina Coșeru, deputat al partidului de guvernare, a declarat aseară, la TV8, că Alaiba o va consilia pe succesoarea sa, Doina Nistor.

”Deocamdată vorbim despre menținerea domnului ministru în echipa ministerului, în calitate de consilier, care să o ajute pe doamna ministru, în calitate de reprezentant al echipei, cu toată memoria instituțională de doi ani și ceva și să putem să lansăm acel instrument care a fost susținut de Parlamentul European”, a precizat Ina Coșeru.

Comentariul a fost dat pentru întrebarea moderatoarei, dacă este adevărat că lui Alaiba i se pregătește o funcție diplomatică.

Pe 13 martie, Dumitru Alaiba a anunțat că demisionează din funcția de ministru. În aceeași zi, seara, șeful Guvernului, Dorin Recean, a comunicat că a propus-o pe Doina Nistor pentru funcția de ministru, iar vineri dimineața, aceasta a depus jurământul. Recean i-a mulțumit lui Alaiba pentru munca depusă și a declarat că acesta ar putea reveni într-o funcție peste două săptămâni. Ulterior, purtătorul său de cuvânt a explicat că declarația premierului a fost o glumă.

MAEIE cere Comisiei Electorale Centrale să deschidă mai multe secții de votare peste cetățenii aflați peste hotare
Articolul anterior
Șefi de la ANSA din Chișinău şi medici veterinari, cercetați de CNA într-o amplă schemă de corupţie
Articolul următor