Țările din care moldovenii au transferat cei mai mulți bani acasă, în 2020

Liderul în ceea ce privește volumul transferurilor de bani către R.Moldova prin bănci în favoarea persoanelor fizice în 2020 a fost Israelul cu un indicator de 276,45 milioane dolari (18,6% din total).

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în termeni monetari, aceste transferuri din Israel, în 2020, față de anul precedent, au crescut cu 20,7%, iar ponderea lor în volumul total a scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

Al doilea loc în ceea ce privește volumul de transferuri de bani către Moldova prin bănci în favoarea persoanelor fizice în 2020 a fost luat de Italia, de unde 208,92 milioane dolari (în dolari) au venit în țara noastră, sau 14,1% din volumul total. În termeni monetari, astfel de transferuri au crescut cu 38,7%, iar ponderea lor în volumul total – de la 12,3% la 14,1%. Rusia, care în ultimii ani a fost lider în ceea ce privește volumul transferurilor de bani către Moldova prin bănci în favoarea persoanelor fizice, în 2020 a ocupat doar locul 3 în ratingul general, cu un indicator de 205,5 milioane dolari (13,8% din total) ).

În același timp, în termeni monetari, indicatorii transferurilor, comparativ cu anul precedent, au scăzut cu 19,7%, iar ponderea acestora în volumul total a scăzut cu 7,1 puncte procentuale.

Mai mult, în ceea ce privește volumele transferurilor menționate către Moldova în 2020, urmează:

Germania – 155,9 milioane dolari (+ 60,3%);
Marea Britanie – 116,75 milioane dolari (+ 36,4%);
SUA – 105,02 milioane dolari (+ 11,3%);
Franța – 100,03 milioane dolari (+ 55,6%);
Irlanda – 39,69 milioane dolari (dublat);
România – 27,43 milioane dolari (+ 55,1%);
Republica Cehă – 23,66 milioane dolari (+ 44,2%);
Spania – 22,31 milioane dolari (+ 17,8%);
Belgia – 20,19 milioane dolari (+ 52,4%);
Portugalia – 19,21 milioane dolari (+ 22,8%);
Polonia – 16,12 milioane dolari (+ 19,7%);
Turcia – 14,25 milioane dolari (+ 30,7%);
Ucraina – 10,03 milioane dolari (+ 72,3%);
Canada – 8,27 milioane dolari (+ 28,8%);
Cipru – 7,13 milioane dolari (+ 7,5%);
Grecia – 6,8 milioane dolari (+ 9%);
EAU – 4,73 milioane dolari (-23,7%);
Kazahstan – 2,27 milioane dolari (+ 2,3%).

Remitențele din cele 21 de țări numite, inclusiv Rusia, s-au ridicat la 1 miliard 390,66 milioane USD (93,5% din volumul total al remitențelor către Moldova în 2020).

Potrivit BNM, în general, în cadrul transferurilor din UE, cea mai mare pondere în 2020 a fost realizată de transferurile din Italia – 29,9%, urmate de transferurile din Germania (22,3%), Franța (14,3%), Irlanda ( 5,7%), România (3,9%), Cehia (3,4%), Spania (3,2%), Belgia (2,9%), Portugalia (2,7%), Polonia (2, 3%), Cipru (1%) și Grecia (1%).

În structura transferurilor din țările CSI, au predominat transferurile din Rusia, cu o cotă absolută de 92,4%. Transferurile din alte țări CSI s-au ridicat la: Ucraina – 4,5%, Kazahstan – 1%, Belarus – 0,6%, Uzbekistan – 0,5%, Azerbaidjan – 0,4% și restul statelor CSI – 0,6%. În același timp, transferurile din Israel, Marea Britanie și SUA au reprezentat 88,2% din volumul total al transferurilor de bani către Moldova prin bănci din țări din afara UE și CSI.

sursa: www.deschide.md

Cadavrul unei femei a fost găsit într-un iaz din Soroca

Un bărbat a sesizat poliția, după ce a găsit cadavru într-un iaz. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 09:35, în localitatea Sobari din raionul Soroca, scrie deschide.md.

Preliminar s-a stabilit că victima ar fi o femeie a cărei identitate urmează a fi stabilită de către oamenii legii.

Medicii-legiști veniți la fața locului nu au depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, fapt care îi face pe oamenii legii să ia în calcul versiunea că victima s-ar fi înecat.

Cadavrul urmează a fi expus expertizelor de laborator pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a survenit decesul.

Cavoul familiilor Macri-Donici, proiectat de arhitectul Bernardazzi, restaurat cu sprijinul UE

Lucrările de conservare și restaurare de la cavoul familiilor Macri-Donici sunt în plină desfășurare, grație Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” (EU CBM), implementat de PNUD. Cavoul este unul din cele 10 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, selectate pentru restaurare și conservare, în cadrul componentei patrimoniu cultural al programului EU CBM, scrie. jurnal.md.

Aflat în curtea bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi, cavoul familiei Macri-Donici a fost proiectat de arhitectul Alexandru Bernardazzi și realizat în marmură și granit de meșterul A. Tuzini din Odesa, în perioada anilor 1882-1883, lucru confirmat și de semnătura arhitectului pe unul dintre pereții laterali ai cavoului.

Provocarea cea mare pentru echipa antrenată în procesul de restaurare este să păstreze autenticitatea monumentului și să-i redea toată splendoarea de altădată. În timpul lucrărilor de restaurare, în unul dintre pereții interiori ai cavoului au fost descoperite două morminte. Se presupune că unul dintre acestea ar aparține Limoniei Donici, soția lui Nicolae Donici. Pentru a confirma și documenta cele descoperite, a fost chemată o echipă de arheologi. Pentru restabilirea exactă a celor două morminte nou descoperite, urmează să fie lansat un apel pentru colectarea de fonduri.

„Bucuria noastră este enormă, nu o pot reda în cuvinte. Noi credeam că aceste două morminte au fost distruse în perioada anilor 1960-1961. Vom încerca să găsim soluții financiare, pentru ca echipa de arheologi să poată studia cui aparțin cele două sicrie executate în aramă. Ceea ce s-a descoperit acum este ceva unic pentru țara noastră”, afirmă Teodor Pelin, parohul bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Dubăsarii Vechi.

Cavoul Macri-Donici poate prezenta interes pentru cei care fie vor să descopere lucrările arhitectului Bernardazzi, fie vor să afle mai multe despre viața astronomului Nicolae Donici. În Dubăsarii Vechi sunt două monumente istorice introduse în registrul de stat: biserica și cavoul. Acestea urmează să fie parte a traseului turistic din regiune, unde mai pot fi vizitate conacul în care a locuit astronomul Nicolae Donici și dumbrava de stejari seculari.

41 de salvatori moldoveni au devenit paramedici SMURD

După patru săptămâni de pregătire teoretică și practică în domeniul acordării primului ajutor medical calificat, mai mulți angajați IGSU din nordul și sudul țării au susținut examenul de absolvire a cursului de paramedici SMURD, scrie provincial.md.

Astfel, 29 angajați ai IGSU din cadrul Direcției situații excepționale Bălți, Direcției regionale căutare-salvare nr. 2, Direcției situații excepționale Soroca, Dispeceratului Nord, dar și 12 ofițeri din cadrul Direcției situații excepționale Cahul au primit certificate de calificare pentru a activa în rândul paramedicilor.

Aici, salvatorii au susținut probe în acordarea primului ajutor medical calificat, demonstrând abilități în efectuarea manevrelor de resuscitare, imobilizarea fracturilor, aplicarea pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe, dar și manevre de descarcerare.

O dată ce au trecut testul, salvatorii vor putea schimba uniforma de pompier și salvator pe cea roșie de paramedic SMURD, pentru a interveni în salvarea a mii de vieți omenești. De la lansarea Proiectului SMURD în Republica Moldova, paramedicii IGSU au desfășurat peste 13 mii de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat oamenilor aflați în dificultate.

Tânăr din Fălești, răpus de Coronavirus la doar 30 de ani. În total, 18 persoane au murit din cauza infecției în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi produs în Europa
Articolul următor