Țările din Europa care introduc noi relaxări ale măsurilor de carantină

După aproape două luni de carantină, Europa începe să revină timid la viaţă. Se redeschid magazine, mlioane de angajaţi s-au întors sau se pot înntoarce la muncă în perioada următoare, în anumite state te poţi chiar întâlni cu prietenii sau poţi bea o bere la terasă. Iată câteva modele de ieşire din carantină, relatează BBC.

separator

Germania – Se reia campionatul de fotbal şi s-au redeschis magazinele

La nivel federal, a început să relaxeze măsurile de carantină de pe 20 aprilie, dar . Acum, toate magazinele au permisiunea de a redeschide, cu respectarea măsurilor de igienă şi distanţare socială. Şcolile au fost parţial redeschise pentru elevii din ciclul primar şi pentru cei care au programate examene anul acesta. Ceilalţi elevi îşi vor relua cursurile treptat, în perioada următoare.

Germanii pot reîncepe şi întâlnirile cu prietenii, deocamdată, doar două familii se pot vizita reciproc.

De sâmbătă, 16 mai, revine şi footbalul în Germania. Reîncepe Bundesliga, pentru moment fără spectatori.

Festivalurile şi evenimentele cu public numeros sunt interzise până pe 31 august.

Franţa – Fără declaraţie pe propria răspundere pentru a circula între localităţi

În Hexagon au fost impuse măsuri stricte de carantină pe 17 martie, iar relaxarea începe de mâine, 11 mai. Însă, nu pentru toata lumea relaxarea va arăta la fel. Franţa se împarte în două, cu patru zone roşii, inclusiv Parisul, în care parcurile, grădinile, şcolile gimnaziale şi liceele vor rămâne închise.

Francezii nu vor mai avea nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru călătorii pe o rază de 100 de kilometri în jurul localităţii de reşedinţă. Orice deplasare mai lungă trebuie în continuare justificată, iar în timpul orelor de vârf, locuitorii din Paris, au nevoie de declaraţie de la angajator pentru a se deplasa.

Se redeschid creşele şi şcolile primare, iar de pe 18 mai se pot redeschide şi gimnaziile. Pentru fiecare clasă a fost impusă o limită de 15 copii, iar elevii mai mari trebuie să poarte mască.

Toate magaazinele, cu excepţia mall-urilor, pot redeschide, la fel şi centrele de relaxare sau ciimitirele. Barurile şi restaurnatele rămân închise în această etapă. Sunt permise şi adunările de până în 10 persoane, vârstnicii şi persoanele vulnerabile au voie să iasă din casă, dar trebuie să dea dovadă de responsabilitate.

Irlanda – relaxare în 5 paşi şi nunţi cu puţini invitaţi pe tot parcursul verii

Autorităţile de la Dublin au impus măsuri mai dure de carantină decât cele de la Londra. De exemplu, irlandezii pot face mişcare doar pe o rază de doi kilometrii în jurul casei. De pe 18 mai, acest lucru se va schimba, pentru că începe şi aici relaxarea. Îşi vor putea relua activitatea cei care muncesc în aer liber, constructori şi grădinari. De pe 8 iunie, se pot relua vizitele între prieteni, se redeschid magazinele, cu excepţia mall-urilor, care pot redeschide abia din 29 iunie, la fel şi creşele. Nunţiele şi botezurile vor fi permise din 20 iulie, dar cu un număr redus de invitaţi, familia şi câţiva prieteni apropiaţi.

Belgia – Sunt permise întâlnirile cu un grup de patru prieteni

Restricţiile sunt ridicate treptat. De azi, belgienii au voie să primească în casele lor 4 prieteni, cu condiţa ca de fiecare dată să fie vorba de aceleaşi patru persoane, iar acestea din urmă nu au voie să se vadă şi cu alţi amici. Magazinele de materiale textile s-au redeschis de pe 4 mai, iar belgienii cu vârsta de peste 12 ani trebuie să poarte mască. De mâine, mai multe magazine au voie să îşi reînceapă activitatea, dar cu respectarea regulilor de distanţare socială. De pe 18 mai se redeschid şi şcolile, dar într-o clasă nu pot fi mai mult de 10 elevi. Cafenele şi restaurantele au voie să îşi redeschidă porţile din 8 iunie.

Olanda – Saloanele de înfrumuseţare îşi pot relua activitatea

Olanda a impus măsuri de carantină mai blânde, iar de mâine, 11 mai, începe relaxarea pe baza unui plan în cinci paşi.

În prima etapă, sunt redeschise librăriile, saloanele de înfrumuseţare şcolile primare şi anumiţi terapeuţi. A doua etapă începe pe 1 iunie, când barurile şi restaurantele îşi pot redeschide teraseleşi revin în clase şi elevii de gimnaziu. 1 iulie este ziua în care se redeschid zonele de camping şi parcurile de vacanţă, cinematografele, restaurantele şi teatrele cu o capacitate de până în 100 de clienţi şi cu reguli de distanţare socială. Abia din septembrie vor fi permise evenimente mai mari cu public, sporturile de contact, vor fi redeschise saunele şi cluburile de sex.

Austria – sunt redeschise obiectivele turistice

Austia a fost una dintre primele ţări din Europa care a început relaxarea carantinei, cu magazine mici, cele de bricolaj şi parcuri care s-au redeschis de pe 14 aprilie. Au urmat, la începutul acestei luni, saloanele de înfrumuseţare, mall-urile şi magazinele mari. Sporturile, care permit distanţarea socială, precum tenis, atletism sau golf, pot fi practicate din nou. Restaurantele şi cafenele se vor redeschide în următoarele zile, iar hotelurile, grădinile zoologie, piscinele şi obiectivele turistice la sfârşitul lunii. Copii din şcolile primare s-au reîntors în clase la începutul lunii, iar restul de elevi vor reveni la cursuri la jumătatea lunii.

Danemarca – Restricţii ridicate de la jumătatea lui aprilie

Danemarca este deja în a doua etapă a relaxării măsurilor de carantină, începută la jumătatea lunii trecute.

Copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 16 ani revin la cursuri în următoarele zile, la fel şi elevii care au programate anul acestea examene. De mâine îşi reiau activitatea şi mall-urile, restaurantele şi cafenelele. Oamenii au voie să se adune în grupuri de maximum 10 persoane. Faza a treia a relaxării începe pe 8 iunie, când se redeschid muzeele, grădinile zoologice, cinema-urile, sălile de sport şi colegiile. De la începutul lui august, începe faza a patra de relaxare, îşi pot relua activitatea sălile de fitness, piscinele şi cluburile de noapte. Frontierele rămân deocamdată închise.

Spania – De mâine, spaniolii pot bea o bere la terasă

Spania mizează pe un plan de relaxare în patru paşi, pus în aplicare de la începutul lunii, iar fiecare etapă va fi implementată la fiecare două sătămâni. Oamenii au voie să facă mai multă mişcare în aer liber şi, deja, milioane de angajaţi s-au reîntors la muncă.

De mâine, 11 mai, spaniolii pot bea o bere la terasă, dar restaurnatele şi barurile rămân închise până pe 10 iunie. De pe 26 mai se vor redeschide parţial şi şcolile, dar doar pentru elevii care au programate examene. Concertele cu 400 de persoane pot avea loc din nou, dar doar dacă participanţii respectă distanţarea socială.

Italia – Slujbele religioase se pot relua de pe 18 mai

Italia, primul stat european care a impus carantină totală din cauza coronavirusui, pe 9 martie, a început relaxarea restricţiilor pe 4 mai. După două luni de izolare, italienii îşi pot vizita rudele şi îşi pot comnada un cappuccion la cafenea.

De pe 18 mai, Biserica Catolică poate relua slujbele, se redeschid muzeele şi bibliotecile, iar cluburile sportive îşi pot relua antrenamentele. De pe 1 iunie îşi vor reluaa activitatea restaurantele şi barurile, la fel şi saloanele de înfrumuseţare.

Grecia – miza principală, redeschiderea turismului

Şi Grecia revine treptat la viaţă, după ce a reuşit să ţină epidemia sub control. Cu o populaţie de 10, 7 milioane de locuitori, are 2.710 de cazuri confirmate de coronavirus şi 151 de morţi.

La începutul săptâmânii au fost redeschise plajele, oamenii au voie să petreacă mai mult timp în aer liber şi se pot ruga la biserică. Slujbele pot fi însă reluat abia din 17 mai. De mâine se pot redeschide magazinele, copii şi studenţii se întorc la şcoală, iar facultăţile pot începe programarea examenelor din 15 iunie. De pe 1 iunie se pot redeschide mall-urile, restaurantele şi cafenelele îşi pot redeschide terasele. Autorităţile elene speră să poată redeschide sezonul turistic de pe 1 iulie.

sursa: www.mediafax.ro

Gina Pistol a dezvăluit minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată

Gina Pistol a mărturisit că minunea care a ajutat-o să rămână însărcinată a fost brâul Maicii Domnului adus de Smiley de pe Muntele Athos. Cei doi își pierduseră sperața de a avea un copil deoarece toți medicii au spus că nu sunt sanșe. Dar Gina Pistol și Smiley a avut încredere că vor reuși, iar acum nu pot decât să mulțumească lui Dumnezeu pentru copilul minunat pe care-l au, scrie presa română.

Gina Pistol a încercat tot felul de tratamente, dat totul părea în zadar. Nici medicii nu i-au dat speranțe, și totuși astăzi o au pe Josephine. Este convinsă că purtarea brâului Maicii Domnului adus de pe Muntele Athos a ajutat-o să rămână însărcinată.

„Mie Andrei mi-a adus de pe Muntele Athos brâul Maicii Domnului. L-am purtat. L-am pus într-un portofel și era cu mine tot timpul. În urma unor analize am aflat și mi-au spus mai mulți medici că nu am nicio șansă, am șanse 0,1 să rămân însărcinată. Chiar și cu tot felul de tratamente și așa, nu îmi promite nimeni nimic. Am rămas însărcinată și știu momentul în care am rămas însărcinată. Eram într-o perioadă în care nu eram fertilă. Ce am simțit eu în momentul ăla, nu am mai simțit niciodată în viața mea. Nici nu știu cum să îți explic ce am simțit”, a mărturisit Gina într-un podcast.

Smiley și Gina Pistol sunt împreună de mai mulți ani, iar în urmă cu 3 ani au devenit părinți. Smiley a povestit, de asemenea, că rugăciunea a ajutat-o pe Gina Pistol să-și îndeplinească visul de a avea un copil.

„Să știți că treburile acestea cu rugăciunea și puterea cuvântului sunt adevărate. Pentru că sunt o grămadă de oameni pe care îi vezi – speakeri motivaționali, preoți, șamani – care îți spun despre aceleași lucruri: puterea cuvântului, puterea rugăciunii, puterea credinței”, a delcarat Smiley.

Smiley a povestit că Gina Pistol s-a rugat zilnic, și nu pe repede-înainte, ci câte 40 de minute pe zi. Artistul a mai spus că „este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa”.

„Și într-adevăr așa este. Gina s-a rugat în fiecare zi a sarcinii ei. Și nu pe repede-înainte, rugăciune de 40 de minute. Și trebuie să și înțelegi cum să faci rugăciunea. Dar sunt lucruri foarte adevărate. Este foarte important să ai credință cu adevărat, nu doar așa… Avem atâtea exemple. Minunile pe care le vedem nu sunt întâmplătoare. Sunt oameni care au credință și fac sacrificii pentru ceea ce cred. La fel e și cu succesul, cu absolut tot”, a mai spus Smiley.

Semnele care indică chiar din timpul nunții că o căsătorie nu va dura

Sezonul nunților se apropie. Dacă participi la astfel de evenimente în acest an, există câteva semne la care să fii atent pentru a determina dacă mariajul va dura, conform consilierului în dating și relații Anwar White.

White – care a sfătuit clienții despre cum să găsească dragostea timp de 14 ani și își împărtășește în mod regulat sfaturile despre dating cu cei peste 580.000 de urmăritori ai săi de pe TikTok – a conturat patru indicii clare la nunți care prevestesc obstacole pentru cuplu.

White a împărtășit semnele că o uniune maritală s-ar putea să nu dureze mult timp într-un videoclip postat pe TikTok pe 3 aprilie. Clipul are 1,6 milioane de vizualizări.

Tortul de nuntă

Acesta a analizat fiecare indiciu la care să fii atent la nunți în acest an.

Potrivit lui White, împingerea tortului în fața miresei de către mire ar putea fi un semn al unei agresiuni subiacente.

White a spus că unul dintre cele mai mari semne de avertizare că un cuplu nu va funcționa pe termen lung implică tortul de nuntă.

Pentru unii, este tradiție ca mirele și mireasa să își pună tortul pe față înainte ca desertul să fie servit oaspeților lor. White a spus că este important să fii atent la modul în care cuplul abordează gestul.

,,Dacă este vorba de iubire, este mai mult o mângâiere”, a spus White. În cazul în care frecarea tortului este mai puternică, a adăugat el, aceasta indică faptul că mirele poate adăposti ,,agresivitate adânc înrădăcinată” și se simte confortabil să umilească o parteneră.

,,Dacă un mire este dispus să facă asta în fața prietenilor și familiei tale, nu pot să îmi imaginez ce este dispus să facă în intimitatea propriei case”, a spus White.

Dacă fie mireasa, fie mirele se laudă în timpul nunții, arată că nu sunt dispuși să împartă lumina reflectoarelor”, a spus White.

,,Când văd pe cineva atrăgând atenția asupra lor înșiși, asta îmi arată că ei încearcă să facă acest eveniment despre ei și nu despre uniune”, a spus White.

Unele exemple, a adăugat el, includ dacă mireasa sau mirele pun în scenă un moment de dans sau cântat, sau dacă există un moment comic sau de laudă în timp ce merg pe culoar sau în timpul petrecerii.

Ziua mea sau ziua noastră

,,Acestea sunt toate momentele în care ‘E despre mine, e despre mine, e despre mine'”, a spus el. ,,Asta este ceva la care întotdeauna sunt atent, și când văd asta, sunt ca, ‘Ok, pot să îmi dau seama cum va fi această relație'”.

White a mai spus că este atent la faptul dacă mireasa sau mirele se referă la nunta ca fiind „ziua mea” în loc de „ziua noastră”.

White a mai spus că o nuntă mare poate fi, de asemenea, un semn că prioritățile unui partener sunt într-un loc greșit.

Unele dintre cele mai puțin reușite cupluri au organizat nunți elaborate

Unele dintre cele mai reușite căsătorii pe care le-a văzut White au început cu o celebrare mai puțin formală.

În contrast, a spus el, unele dintre cele mai puțin reușite cupluri au organizat nunți elaborate, care pot părea mai mult ca spectacole decât ca autentice sărbătoriri ale dragostei.

,,Multe mirese încearcă să facă nunta cât mai mare posibil. Și acesta este adesea un semn sigur că o mireasă este mai concentrată pe nunta în sine decât pe căsătorie,” a spus White. „Ce înseamnă acest lucru este ‘Îmi pasă mai mult ce cred ceilalți decât îmi pasă de uniunea reală.'”

Dacă discursurile membrilor familiei nu se referă la ambii parteneri, este un semn că nu le plac sau nu știu cu cine se căsătorește persoana dragă lor, a spus White.

Potrivit lui White, persoanele care țin discursuri la nunți își vor dedica cele mai multe remarci persoanei din cuplu pe care o cunosc cel mai bine.

Dar undeva în discurs, a adăugat White, ar trebui să existe cel puțin o menționare a celeilalte persoane, scrie Business Insider.

Dacă cel care ține discursul se concentrează exclusiv pe persoana lor, a spus el, ar putea însemna două lucruri. „Unu, nu le place persoana”, a spus el. „Se duc după vechea mantră că dacă nu ai nimic bun de spus, nu spune nimic. Sau doi, nu cunosc destul de bine pe cealaltă persoană.”

Prietenii și familia pot fi judecători mai buni în ceea ce privește durabilitatea unei relații decât persoanele implicate în relație.

White a spus că îi place să se refere la prietenii și familia clienților săi ca „juriul iubirii” lor, pentru că aceștia îi pot ajuta pe indivizi să „aibă toate perspectivele” de care au nevoie pentru „cele mai informate decizii” despre viețile lor romantice.

Chiar dacă steagurile roșii la nunți nu sunt infailibile, a adăugat White, ele pot fi indicatori ai succesului unei relații.

White știe că semnele sale de avertizare nu sunt o știință exactă.

,,Niciunul dintre acestea nu este întotdeauna corect”, a spus el. „Dar acestea sunt lucruri la care poți să te uiți și să spui: ‘Bun, asta este interesant.'”

Experiența sa, atât ca antrenor în relații, cât și ca invitat frecvent la nunți, susține teoriile sale.

,,Probabil merg la o nuntă o dată la trei luni”, a spus White. „Poate că una din cinci, uneori două din cinci, vor avea unele dintre aceste semne.”

Criză de apă pe glob! Apa menajeră ar putea fi transformată în apă potabilă, inclusiv cea de la toaletă. Soluții șocante ale ceretătorilor

Seceta și încălzirea globală au declanșat o adevărată criză a apei. Cercetătorii caută soluții disperate pentru a asigura oamenilor apă potabilă, însă unele dintre direcțiile în care se îndreaptă nu sunt tocmai îmbietoare. În viitoare am putea ajunge să bem… apă din toaletă, scrie realitatea.net

Din cauza secetei și a încălzirii globale, companiile de apă din Olanda caută noi surse de apă pentru viitor. Una dintre variantele pe care o iau în considerare este transformarea apei menajere în apă potabilă.

„Sunt diverse provocări majore în sectorul apei potabile. Mereu am avut probleme legate de calitatea apei. Acum avem probleme legate de substanțele chimice, dar și de cantitatea apei. Problema disponibilității este una urgentă”, a declarat  Jelle Hannema, director general companie de apă.

Inițiativa pare una disperată, dar și situația este una critică. În Olanda, ca în multe alte părți ale lumii, consumul crește de la un an la altul, în timp ce sursele de apă sunt tot mai afectate de vremea capricioasă.

ONU a avertizat încă de anul trecut că lumea se îndreaptă spre o criză iminentă a apei potabile. Asta în condițiile în care cererea va depăși cantitatea disponibilă cu 40% până în 2030. 

Mai citesc tinerii azi? Redescoperim frumusețea cărților și a lecturii prin ochii tinerei jurnaliste Victoria Surdu
Articolul anterior
Țara din Europa cu ieșire la litoral, care se declară CoronaFree și așteaptă turiști
Articolul următor