Țările sărace au respins peste 100 de milioane de vaccinuri anti-Covid într-o singură lună

Ţările mai sărace au respins în decembrie 2021 peste 100 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 distribuite de programul COVAX, în principal din cauza termenului lor scurt de valabilitate, a anunţat joi un oficial UNICEF, relatează Reuters și Agerpres.

„Peste 100 de milioane de doze au fost respinse numai în decembrie”, a declarat Etleva Kadilli, director al diviziei de aprovizionare a UNICEF, în Parlamentul European.

Principalul motiv de respingere a fost livrarea de doze cu termen scurt de valabilitate, a spus ea. Naţiunile mai sărace au fost, de asemenea, forţate să întârzie aprovizionarea pentru că nu dispun de suficiente facilităţi de depozitare, inclusiv de o lipsă a frigiderelor pentru vaccinuri, a declarat Kadilli.

Multe ţări se confruntă, de asemenea, cu niveluri ridicate de ezitare în ceea ce priveşte vaccinarea, iar sistemele lor de sănătate sunt suprasolicitate. De asemenea, numeroase doze de vaccinuri sunt depozitate şi aşteaptă să fie folosite în statele mai sărace.

Datele UNICEF privind aprovizionarea şi utilizarea vaccinurilor livrate arată că 681 de milioane de doze expediate sunt stocate în prezent în aproximativ 90 de state mai sărace, conform organizaţiei de caritate CARE, care a extras cifrele dintr-o bază de date publică.

Peste 30 de state mai sărace, inclusiv state mari precum Republica Democrată Congo şi Nigeria, au folosit mai puţin de jumătate din dozele primite, a precizat CARE.

Un purtător de cuvânt al Alianţei pentru vaccinuri, unul din fondatorii COVAX, a declarat că nivelul ridicat de stocare s-a datorat unei creşteri a livrărilor în ultimul trimestru, mai ales în decembrie.

El a precizat că majoritatea vaccinurilor livrate recent de COVAX au un termen de valabilitate mare şi, prin urmare, este puţin probabil să fie irosite.

Elena Dragalin, decorată cu medalia „Meritul Civic”, una dintre cele mai înalte distincții naționale

Elena Dragalin, mama șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost decorată de președintele R. Moldova, Maia Sandu, cu medalia „Meritul Civic”, una dintre cele mai înalte distincții naționale.

Mama șefei PA, decorată de președinte cu medalia Meritul Civic

Premiul a fost înmânat de șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, în cadrul celei de-a zecea ediții a Convenției moldo-americane, care se desfășoară în perioada 19-21 aprilie la Washington, Statele Unite ale Americii, transmite Newsmaker.md.

„Prin decret prezidențial, în semn de recunoștință pentru consolidarea comunității moldovenești în SUA și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor precum „Moldova AID”, președinta Republicii Moldova Sandu îi acordă una dintre cele mai înalte distincții naționale, medalia „Meritul Civic”, doamnei Elena Drăgălin”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi.

„Foarte bine meritat”, și-a completat șeful diplomației de la Chișinău discursul, după ce a înmânat distincția.

Vizibil emoționată, Elena Dragalin a declarat: „Tot ce pot să spun este mulțumesc”.

De menționat că familia Dragalin s-a stabilit în SUA în urmă cu mulți ani. Acolo, mama șefei PA, Elena Dragalin, se remarcă printr-o activitate fructuoasă în consolidarea relațiilor moldo-americane, devenind un nume de referință printre comunitatea de moldoveni stabiliți în această țară.

Basarabeanca a fondat Moldova-AID, care organizează anual forul cunoscut sub denumirea Convenția moldo-americană, cu participarea delegaților din partea instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, precum şi a reprezentanților diasporei moldovenești în SUA.

Bătaie cu focuri de armă, în fața unui centru comercial din Chișinău. Poliția a inițiat o anchetă

Doi agenți ai unei companii private de pază s-au luat la bătaie cu doi bărbați în fața unui centru comercial din centrul municipiului Chișinău. Potrivit imaginilor video distribuite pe rețelele de socializare, dar și a unor martori, pentru a calma spiritele, un agent de pază a tras un foc de avertizare în aer.

Șeful Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a declarat că potrivit informațiilor preliminare, bărbații, fiind în stare de ebrietate, nu doreau să achite nota de plată într-un local și au dat dovadă de un comportament neadecvat find solicitată intervenția agenților de pază, transmite www.stiri.md.

Ajunși la fața locului, agenții de pază au solicitat bărbaților să se liniștească, însă aceștia au început să fie agresivi, iar unul dintre agenți a efectuat o împușcătură în aer. Astfel, în urma măsurilor întreprinse, indivizii au fost imobilizați și escortați la Inspectorat pentru audieri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar cei doi urmează să fie reținuți pentru 72 de ore.

Dorin Recean, întrevedere cu vicecancelarul Germaniei. Subiectele discutate

Agenda de reforme implementate în Republica Moldova pentru asigurarea dezvoltării economice a țării, oportunitățile create de autorități pentru atragerea investițiilor străine, dar și posibilitățile de extindere a cooperării comercial-economice moldo-germane au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu vicecancelarul Germaniei, ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck.

Dorin Recean a discutat cu vicecancelarul Germaniei. Subiectele abordateFoto: gov.md

Șeful Executivului a apreciat susținerea părții germane în fortificarea sectoarelor cheie pentru modernizarea țării.

De asemenea, premierul a accentuat că potențialul economic moldo-german necesită a fi valorificat deplin, subliniind importanța informării continue a oamenilor de afaceri din Germania despre beneficiile pe care le oferă țara noastră investitorilor.

„Mă bucur să avem susținerea Germaniei pentru consolidarea legăturilor noastre economice și promovarea oportunităților investiționale pentru afacerile din Germania. Republica Moldova rămâne orientată spre creștere economică, se dezvoltă și își continuă, accelerat, cursul spre marea familie europeană, având alături prieteni de încredere precum Germania”, a spus Dorin Recean.

Oficialii au mai discutat despre securitatea energetică a Republicii Moldova și eforturile de diversificare a surselor de energie regenerabilă.

„Prioritatea noastră este să ne consolidăm independența energetică, prin cooperare cu partenerii și prin implementarea unor proiecte strategice în domeniul energetic”, a subliniat premierul.

O expertă epidemiolog a primit o cană personalizată: „Nu mă pot opri din râs”
Articolul anterior
Un basarabean este unul dintre cei mai buni studenți medici din România
Articolul următor